Author photoSimona Schreinerová 27.05.2024 15:48

Petržalka získa moderné plavárne. Financovanie získali nové projekty pre žiakov i verejnosť

Petržalka mala donedávna veľmi biednu vybavenosť, čo sa týka športovej infraštruktúry. V tomto smere však napreduje míľovými krokmi. Popri športových halách pribúdajú aj obnovené plavárne. Po základnej škole na Pankúchovej sa pripravuje modernizácia dvojice ďalších zariadení.

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

V minulom roku sa Petržalke podarilo uspieť vo výzve Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry z dielne Fondu na podporu športu (FNPŠ). Aj vďaka tomu sa mohla uskutočniť obnova plavárne na základnej škole (ZŠ) Pankúchova.

Samospráva získala dotáciu vo výške takmer milión eur. Určená bola na sanáciu stavebných porúch a obnovu plavárne. Ďalším miliónom eur prispela na revitalizáciu aj samotná mestská časť. Na Pankúchovej prišlo k výmene okien a dvier presklenej fasády, ktorá bola zateplená.

Týmto spôsobom by sa mala znížiť energetická náročnosť objektu. Na ohrev úžitkovej a bazénovej vody sa využijú novoinštalované solárne panely. Prispieť k tomu majú aj úsporné LED systémy. V rámci sanačných prác sa odstránili vážne statické poruchy a počas rekonštrukcie sa vymenilo opotrebované vybavenie plavárne. Výmenou prešli skorodované prvky v bazénovej hale vrátane vzduchotechniky.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Bazén získal nový antibakteriálny povrch – obklad a dlažbu. Celkovú rekonštrukciu majú za sebou sprchy, výraznou opravou prešli rozvody vody, kúrenia, elektroinštalácia a bazénová technológia. Zázemie, šatne, sprchy a posilňovňa majú nový povrch a sanitu v podobe vodovodných batérií. Priestory boli prispôsobené aj pre imobilných návštevníkov.

Plaváreň na Pankúchovej nie je jediná, ktorá by potrebovala obnovu. Petržalka sa preto opäť zapojila do výzvy FNPŠ, v ktorej uspela. Ako uvádza mestská časť, správna rada fondu na jubilejnom 50. zasadnutí 23. mája 2024 schválila prerozdelenie ďalších financií. Ide približne o 35,4 milióna eur na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu športovej infraštruktúry, aj vďaka navýšeniu príspevku fondu z Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky.

Z celkovo 225 žiadostí z celej republiky schválili členovia najvyššieho orgánu fondu 73 projektov, z toho dva v Petržalke. Mestská časť Bratislava - Petržalka získala 1.100.000 eur na sanáciu stavebných porúch a obnovu plavárne ZŠ Budatínska.

Športové zariadenia Petržalky, a.k.a. Petržalka športuje, 100 % vlastnené samosprávou, získali na rovnaké práce, ale na plavárni ZŠ Holíčska, viac než 900.000 eur. Rovnako ako v prípade Pankúchovej, aj na ďalších dvoch obnovách sa tak bude finančne podieľať aj petržalská samospráva.

Do veľkej miery by sa mal skopírovať overený postup pri už vynovenej plavárni, čo by okrem iného malo znamenať tiež urýchlenie procesov pri hľadaní zhotoviteľov. Kedy by mohli začať stavebné práce, sa zatiaľ odhadnúť nedá. Vzhľadom na to, že najľudnatejšia mestská časť má s podobnými projektmi čoraz viac skúseností, by ale nemuselo prichádzať k zbytočným prieťahom.

Podľa vyjadrení na sociálnej sieti by oba bazény mali po otvorení slúžiť nielen žiakom, ale aj verejnosti. Mal by sa teda zopakovať scenár z Pankúchovej, kde budú po vyučovaní budú nové funkčné priestory otvorené pre širokú verejnosť vrátane športových klubov či jednotlivcov rôznych vekových kategórií.

 

Športová hala Ekonomickej univerzity. Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave

 

Petržalka sa pomaly stáva kolískou športu. Okrem rekonštrukcií školských bazénov sa totiž plánuje alebo realizuje viacero projektov športovísk. Zhruba pred mesiacom bola otvorená športová hala Ekonomickej univerzity v Bratislave (EUBA). Viacúčelová hala je určená pre volejbal, basketbal, futsal, hádzanú, bedminton či florbal. Slúžiť bude pre potreby študentov EUBA aj pre aktivity volejbalového klubu Slávia Kooperativa Ekonomická univerzita.

Celková cena za výstavbu športovej haly sa vyšplhala na sumu viac ako 4,5 milióna eur. Viacúčelová športová hala vznikla s finančnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Slovenskej asociácie univerzitného športu a FNPŠ.

V areáli školy na Pankúchovej rastie aj multifunkčná športová hala, ktorá by sa mala kolaudovať v júli až septembri 2024. Prevádzkovať sa v nej budú rôzne športové disciplíny vrátane hádzanej, futsalu, nohejbalu, basketbalu, volejbalu, bedmintonu, florbalu, tenisu a stolného tenisu. Vhodná bude aj na organizovanie kultúrnych a spoločenských udalostí.

Celkové náklady na výstavbu haly sa odhadujú na 2,5 milióna eur. Z tejto sumy pokrýva 1,2 milióna eur dotácia z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, zvyšok pokryje mestská časť.

Naostatok treba spomenúť rozsiahle pripravované aktivity v juhovýchodnej časti Petržalky. Bratislavský samosprávny kraj tu pripravuje výstavbu Kampusu zdravia a športu, ktorý prinesie vznik športovísk celomestského významu. V susedstve zas vzniknú športové haly súkromných investorov. 

Už dlhší čas možno badať snahu Petržalky aj iných aktérov zlepšovať športovú vybavenosť na území najľudnatejšej mestskej časti. Toto môže súvisieť s rastúcim záujmom verejnosti o pohybové aktivity, ako aj s úpadkom vybavenosti v minulosti. Tento nedostatok by sa ale mohol stať čoskoro minulosťou. Týkať sa to však nemusí len samotnej Petržalky, ale aj Bratislavy ako celku.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube