Author photoSimona Schreinerová 24.04.2024 11:13

Školský bazén na Pankúchovej po novom: Zo zanedbaného priestoru sa stáva moderné športovisko pre žiakov aj verejnosť

Bazén na základnej škole Pankúchova v Petržalke bol roky v havarijnom stave. Čoskoro ale bude opäť vo výbornom stave. Primárne bude určený pre žiakov základnej školy, ale možnosť zaplávať si vo vynovenom bazéne dostane aj široká verejnosť. Bratislava totiž trpí akútnym nedostatkom bazénov.

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Zrekonštruovaná plaváreň pre petržalskú komunitu

Základná škola na Pankúchovej by mala v júni tohto roka získať zrekonštruovaný bazén. Začiatku rekonštrukcie predchádzalo vypracovanie odborného statického posudku. Závery hovorili jasne, bazén a hala, ktoré sa nachádzajú v budove základnej školy, boli v havarijnom stave.

Minulý rok sa mestskej časti Petržalka podarilo uspieť v rámci výzvy Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry Fondu na podporu športu. Vďaka samospráva získala dotáciu vo výške takmer milión eur. Určená bola na sanáciu stavebných porúch a obnovu plavárne. Ďalším miliónom eur prispela na revitalizáciu aj samotná mestská časť.

Po vysúťažení externého dodávateľa sa mohla spustiť samotná rekonštrukcia. Podľa informácií samosprávy prišlo k výmene okien a dvier presklenej fasády, ktorá bola zateplená. Týmto spôsobom by sa mala znížiť energetická náročnosť objektu. Na ohrev úžitkovej i bazénovej vody sa využijú novoinštalované solárne panely.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

V rámci sanačných prác sa odstránili vážne statické poruchy, čo ale navýšilo plánované výdavky. Počas rekonštrukcie sa vymenilo pôvodné opotrebované vybavenie plavárne. Nahradili sa skorodované prvky v bazénovej hale vrátane vzduchotechniky a bazéna, ktorý získali aj nový antibakteriálny povrch – obklad a dlažbu.

Celkovou rekonštrukciou prešli i sprchy, výraznejšiu opravu majú za sebou rozvody studenej a teplej vody, kúrenia, elektroinštalácia a bazénová technológia. Súčasťou plavárne je aj jej zázemie, šatne, spomínané sprchy a posilňovňa, kde bol vyhotovený nový povrch a sanita v podobe vodovodných batérií.

Všetky priestory, ktoré prešli rekonštrukciou, dostali nové osvetľovacie telesá s úsporným LED systémom. Pri opravách sa myslelo tiež na imobilných návštevníkov či plavcov s inými zdravotnými obmedzeniami. Priestory plavárne sa preto prispôsobili aj ich potrebám.

V súčasnosti prebieha testovacie napúšťanie a sledovanie funkčnosti bazéna a jeho technológie. Kolaudácia je naplánovaná na jún tohto roka. Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že školská plaváreň bude sprístupnená žiakom i verejnosti už o niekoľko týždňov. Počas vyučovania ju budú využívať žiaci školy na Pankúchovej, po vyučovaní budú nové funkčné priestory otvorené pre širokú verejnosť vrátane športových klubov či jednotlivcov rôznych vekových kategórií.

Zrekonštruovaná plaváreň rozšíri ponuku športových aktivít, ktorú poskytne multifunkčná športová hala v areáli školy na Pankúchovej. Kolaudácia a odovzdanie do užívania tejto stavby sú plánované na júl až september 2024.

Hala je navrhnutá tak, aby slúžila najmä amatérskym športovým klubom, mládežníckym športovým klubom a verejnosti. Bude poskytovať zázemie pre rôzne športové disciplíny vrátane hádzanej, futsalu, nohejbalu, basketbalu, volejbalu, bedmintonu, florbalu, tenisu a stolného tenisu. Okrem toho bude slúžiť aj ako miesto pre kultúrne a spoločenské udalosti pod krytou strechou.

Celkové náklady na výstavbu haly by sa mali pohybovať na úrovni 2,5 milióna eur, pričom 1,2 milióna eur predstavuje účelová dotácia, poskytnutá Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Slovenskej republiky. Zvyšok finančných prostriedkov má mestská časť zabezpečiť zo svojho rozpočtu, konkrétne z rezervného fondu vo výške 500.000 eur a ďalších 800.000 eur prostredníctvom úveru.

 

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

 

Bratislava trpí nedostatkom plaveckých bazénov

Bratislava dlhodobo pociťuje nedostatok plaveckých bazénov. Jediný 50-materový bazén je v plavárni na Pasienkoch, ktorá aktuálne prechádza rekonštrukciou. Plaváreň je zatvorená od júna 2023 a otvorenie sa plánovalo v úvode roka 2024. To sa zatiaľ neudialo a aj keď sa hovorí o septembrovom termíne, nič zatiaľ nie je isté. Verejnosť a športové kluby sa budú musieť ešte niekoľko mesiacov zaobísť bez plavárne na Pasienkoch.

Rekonštrukcia a modernizácia plavárne bola dlho očakávaná a nevyhnutná. Od júna 2023 sa rekonštruovala vonkajšia kanalizácia, modernizovali sa sociálne zariadenia a šatne žien. V auguste sa začalo s modernizáciou bazénovej technológie. Zrekonštruované boli protiprúdové výmenníky, ktoré majú zabezpečiť efektívnejšie využitie energií, nutných na prevádzku bazéna. Prebehnúť majú aj výmeny podhľadov nad 50-metrovým bazénom a ďalšie práce, ktoré vyžadujú uzavretie plavárne.

Magistrát Hlavného mesta mohol k týmto zásahom pristúpiť vďaka príspevku zo štátneho Fondu na podporu športu vo výške 981.015 eur, na rekonštrukciu prispelo aj mesto. Celková výška investície je takmer 2 milióny eur a pokrýva viaceré modernizačné fázy. Plaváreň je v správe mestskej príspevkovej organizácie STaRZ.

 

Víťazný návrh ružinovskej plavárne. Autor: Kalesný a kolektív 

 

Približne pred dvoma rokmi sa objavil plán výstavby plavárne v Ružinove, ktorý zatiaľ zostáva iba zámerom. Ružinov si pre umiestnenie plavárne vytypoval plochu vedľa Zimného štadióna Vladimíra Dzurillu. Súťaž bola vyhlásená v decembri 2021, výsledky boli predstavené v júni nasledujúceho roka. Víťazom bol architekt František Kalesný a jeho tím (Yakoub Meziani, Jakub Klemon, Natália Janovičová, Ilja Muzafarov).

Zadaním bolo vytvoriť návrh pre vybudovanie novej krytej plavárne s 25-metrovým bazénom a zázemím. Okrem toho mal návrh zahŕňať aj modernizáciu hlavnej hokejovej haly, odstránenie nekvalitnej stavby ubytovacieho objektu, prípadne tréningovej haly, jej znovuvybudovanie a dobudovanie ďalšej tréningovej haly a haly pre curling so zázemím.

Vzniknúť mal aj nový ubytovací objekt. Areál by mal navyše spĺňať vyššie technologické štandardy a umožňovať prevádzku za využitia jedného energetického centra. 

Keďže odhadovaný rozpočet presahoval 50 miliónov eur, nie je v silách mestskej časti tento projekt zafinancovať z vlastných zdrojov. Ambiciózny projekt, ktorý by verejnosť zaručene ocenila, sa tak zasekol na financovaní. Veľké investície samosprávy bez dotácií alebo podpory štátu jednoducho neutiahnu.  

Výstavba či rekonštrukcie plavární nie sú na prvých miestach v rebríčku priorít, čo je do istej miery pochopiteľné. Polmiliónová Bratislava by si však rozhodne zaslúžila viac ako len jeden 50-metrový krytý bazén. Menší bazén má byť aj súčasťou veľkého športového areálu v Petržalke v réžii Bratislavského samosprávneho kraja. Nové projekty a rekonštrukcie starších 25-metrových bazénov sú pozitívne, potreby mesta veľkosti Bratislavy však nesaturujú. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube