Author photoMartina Gregová 22.10.2024 13:48

Industriálne pracoviská sú v Bratislave hitom. Uznávaní architekti začali v malom, dnes menia kancelárie v celej metropole

Pred niekoľkými rokmi začali pri návrhu vlastnej kancelárie v industriálnom objekte Mlynica. Dnes majú na konte hneď niekoľko projektov, ktoré zvyšujú úroveň kancelárskych priestorov mnohých firiem. Tvorba architektonického štúdia LINEAR sa vyznačuje niekoľkými signifikantnými znakmi, ktoré sa stretli s nadšením nielen u klientov, ale aj u odbornej verejnosti. 

Zdroj: LINEAR

Zdroj: LINEAR

V portfóliu architektonického štúdia LINEAR nájdeme hneď niekoľko výnimočných kancelárskych priestorov, ktoré svojím prevedením zvyšujú kvalitu pracovného prostredia v Bratislave. Medzi najstaršie z nich patrí ich vlastný ateliér LINEAR, ktorý na ploche 53 metrov štvorcových poskytuje architektom dostatok priestoru na prácu. Kancelárske priestory sa nachádzajú v objekte Mlynica, ktorého industriálny charakter sa preniesol aj do vnútorných priestorov ateliéru. Betónové steny v nich doplnil trapézový plech či vlnité panely paravánu.

V roku 2022 architekti navrhli tiež novú podobu pre rozšírenie priestorov spoločnosti ISE, ktorá rovnako sídli v budove Mlynice a je jej investorom. Toto rozšírenie zahŕňalo tri samostatne oddelené priestory – dve zasadačky a jednu kanceláriu s archívom. Signifikantným prvkom interiéru sa stal takzvaný modrý záliv, teda priestor určený na oddych, ktorý svojím tvarom reaguje na zošikmené steny vstupného priestoru.

V tom istom roku architekti vypracovali aj návrh hlavného átria v Mlynici. „V tomto priestore vzniklo niekoľko zón, ktoré sa vzájomne dopĺňajú. Spája sa tu lounge zóna, cowork, mítingový priestor, ako aj kuchynský ostrov s barovým sedením. Zásadným prepájajúcim prvkom tohto otvoreného priestoru je bohatá zeleň – fenomén, ktorý vyvažuje a dopĺňa priemyselný dizajn budovy,“ približujú architekti svoj koncept. Celkovo ide o priestor s podlažnou plochou 210 metrov štvorcových.

Galéria

  • Ateliér Linear. Zdroj: LINEAR
  • Ateliér Linear. Zdroj: LINEAR
  • ISE. Zdroj: LINEAR
  • ISE. Zdroj: LINEAR
  • Átrium Mlynica. Zdroj: LINEAR
  • Átrium Mlynica. Zdroj: LINEAR
  • Baxpharma N!do. Zdroj: LINEAR
  • Baxpharma N!do. Zdroj: LINEAR
  • 2_BA_NM. Zdroj: LINEAR
  • 2_BA_NM. Zdroj: LINEAR
  • 2_BA_NM. Zdroj: LINEAR
  • 2_BA_NM. Zdroj: LINEAR

Svoju stopu architektonické štúdio zanechalo aj v administratívnej budove v projekte N!do 2. Pri návrhu kancelárskych priestorov pre firmu Baxpharma sa autori projektu inšpirovali oblými balkónmi a drevenou trelážou priľahlej rezidenčnej časti komplexu. Práve takto navrhnuté prvky sa stali hlavnými dominantami priestoru. K jedinečnej atmosfére následne prispel aj výber materiálov, medzi ktorými okrem dreva prevláda priznaný betón a polykarbonát.

V komplexe N!do 2 bol v lete 2024 dokončený aj najnovší projekt štúdia LINEAR – škôlka, ktorá vznikla v priestoroch pôvodne určených na kancelárske účely. Aj v tomto prípade sa do vnútorných priestorov premietol motív oblých rohov. „Samotný interiér je neutrálny – biely podklad – pre prvky, ktoré tvoria atmosféru škôlky (farebný detský nábytok, kryty na radiátory, dekorácie). Farebné koberce a ich kombinácie s nábytkom slúžia na odlíšenie tried a identifikáciu detí s priestorom,“ konkretizujú autori.

 

Átrium Mlynica. Zdroj: LINEAR

 

Medzi najnovšie projekty štúdia LINEAR patrí kancelársky priestor 2_BA_NM, o ktorom architekti tvrdia, že je viac ako len pracoviskom. „Zámerom bolo vytvoriť príjemné miesto, kde sa prepája moderný dizajn s funkčnosťou a estetikou,“ uvádzajú. Aj v tomto prípade možno v interiéri cítiť jasný rukopis štúdia. Interiér sa vyznačuje silným industriálnym charakterom, kde hlavnú úlohu zohráva priznaný betón na strope a podlahách, ako aj viditeľné elektrické rozvody a technologické prvky.

Dominantou celého priestoru sa stal podsvietený recepčný pult zo sklobetónu, nad ktorým bola umiestnená trojica guľových svietidiel. Pozadie pultu tvorí záves, ktorý zakrýva priľahlé úložné priestory vrátane menšej kuchynky. „Záves sa vinie celou trajektóriou pohybu návštevníka smerom k zasadačke a slúži nielen ako estetický prvok, ale aj ako praktické riešenie na zlepšenie akustiky a skrytie úložných priestorov a zázemia,“ ozrejmujú architekti.

 

2_BA_NM. Zdroj: LINEAR

 

Okrem vstupnej haly a lounge zóny je súčasťou interiéru aj samostatná zasadačka a manažérska kancelária. Z materiálov tu popri priznanom betóne dominujú závesy lososovej farby, drevo a rastliny, ktoré celý priestor ešte viac oživujú. K lepšej pracovnej pohode navyše prispievajú akustické stenové a stropné panely.

 

Ateliér Linear. Zdroj: LINEAR

 

Kancelárske priestory 2_BA_NM, rovnako ako kancelárie spoločnosti Baxpharma, v tomto roku bojovali o prestížne ocenenie Intebold v kategórii Pracovisko. Cenu napokon získal projekt Kreatívny ateliér od Abrama architekti, no aj tak je namieste tvrdiť, že spoločnosť LINEAR vďaka množstvu už zrealizovaných projektov tohto druhu výrazným spôsobom prispieva k zvyšovaniu úrovne pracovných priestorov vo viacerých bratislavských lokalitách.

 

(LINEAR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube