Author photoMartina Gregová 27.08.2024 17:19

Dokonalé vyjadrenie filozofie spoločnosti. Sídlo Slovenských elektrární na nábreží Dunaja je vzorom v prezentácii firemnej DNA

Cieľom mnohých firiem je pri tvorbe nových priestorov vtlačiť do dizajnu odkazy na filozofiu spoločnosti. Príkladom, kedy sa to mimoriadne podarilo, sú nové kancelárie Slovenských elektrární v jednom z čerstvo dokončených administratívnych komplexov na nábreží Dunaja. Architekti zakomponovali prvky DNA spoločnosti do celého projektu, za čo si autori aj SE vyslúžili prestížne ocenenie.

Zdroj: J&T Real Estate

Zdroj: J&T Real Estate

Spoločnosť Slovenské elektrárne sa do nových priestorov na Pribinovej 40 v komplexe Eurovea II presťahovala v januári 2024. „Naša spoločnosť sa transformuje a dynamicky rozvíja. Nové usporiadanie a vybavenie sme si mohli nadizajnovať tak, aby vyhovovalo našim potrebám a aby sme mohli fungovať efektívnejšie v kvalitnom, inšpiratívnom a modernom prostredí,“ približuje dôvody presťahovania Michal Kremeň, riaditeľ úseku podpory a služieb Slovenských elektrární.

Pri výbere lokality pre nové sídlo podľa jeho slov zohrala úlohu nielen samotná lokalita, ale aj kvalita architektúry a v neposlednom rade tiež udržateľnosť. Objekt na Pribinovej 40 disponuje certifikátom BREEAM Outstanding, ktorý potvrdzuje šetrnosť budovy voči životnému prostrediu od výroby až po prevádzku. „Pri hľadaní nového sídla SE hľadala skutočne výraznú nehnuteľnosť, ktorá odráža identitu značky a firemnú kultúru. Ďalšou požiadavkou bola potreba optimálnych spoločných priestorov na podporu konštruktívnej komunikácie medzi rôznymi oddeleniami,“ tvrdí developer J&T Real Estate, ktorý budovu postavil.

Vysokú úroveň nových administratívnych priestorov Slovenských elektrární potvrdilo aj nedávne získanie ceny Office roka v kategórii Kancelária ako DNA firmy. „Pri sťahovaní do nového sídla som si veľmi prial, aby sme premietli DNA našich závodov do bratislavských kancelárií. Chcel som moderné priestory s dôrazom na podporu ekologickej dopravy, aby sme do firmy pritiahli mladú krv,“ konštatuje Branislav Strýček, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenských elektrární.

Galéria

  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Zdroj: J&T Real Estate

Za návrhom vnútorných priestorov riaditeľstva stojí architektonický ateliér Ardeline. Architekti pred začatím projektu navštívili výrobné závody, aby navnímali detaily, ktoré sa potom pretavili do interiéru na Pribinovej 40. Zjavné odkazy na „core business“ spoločnosti sú vložené takmer vo všetkých priestoroch. V interiéri boli umiestnené napríklad veľkorozmerné originály ručne rysovaných technických výkresov elektrární, motívy palivových kaziet z jadrového reaktora či motívy turbíny. Nechýba ani pôvodný telefón Tesla, umiestnený na jednej zo stien.

Výrazným odkazom na DNA firmy sú aj všadeprítomné hexagóny. Tie odkazujú na tvar jadrového paliva. „Tento motív sme použili na viacerých miestach. Prvým takým najviditeľnejším je samotný recepčný pult, ktorý je vytvorený extrudovanými hexagónmi z rôznych materiálov. Ďalej ho môžeme nájsť v rámci podhľadov, na úseku generálneho riaditeľa ho používame v rámci svietidiel,“ upresňuje Martin Hruška, autor projektu.

Mnohé interiérové prvky odkazujú aj na turbínu, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri výrobe elektrickej energie. Pripomína ju napríklad atypický stôl v centrálnej časti pri vstupe na recepciu či na mieru navrhnuté závesné svietidlá.

Komfort zamestnancom sa spoločnosť snažila zabezpečiť vytvorením rôznych miest pre prácu. Súčasťou nového sídla sú zasadačky rôznych veľkostí, pomenované podľa jednotlivých elektrární či významných vedcov, stoly na sedenie i státie, Idea Lab pre brainstorming či tiché pracovné zóny. Nezabudlo sa ani na relaxačné zóny vrátane knižnice a množstva zelene. Dôležitou súčasťou nového sídla je tiež pomerne rozsiahla terasa na najvyššom podlaží objektu s výhľadom na Bratislavu a Dunaj.

Architekti sú presvedčení, že svojim riešením zmenili fungovanie vnútri firmy. „Vytvorili sme úplne nový spôsob komunikácie medzi zamestnancami prostredníctvom komunitného priestoru. Tým je prepojenie veľkého spoločenského priestoru recepcie a breakoutu, ktorý postupne nadväzuje cez pódium až na samotnú terasu,“ približuje Hruška. 

Pri zariaďovaní nových kancelárií sa zároveň myslelo na fakt, že značnú časť zariadenia z predošlého sídla vedia a chcú využiť aj v tom novom. „Nábytok je po refitovaní ako z katalógu a vyzerá perfektne. Konkrétne išlo o 540 stolov, 750 skríň a 120 paravánov medzi stolmi. Do novej budovy putovalo aj 320 zasadačkových stoličiek, gauče či kontajnery k pracovným stolom,“ upresňuje B. Strýček.

K udržateľnosti celého projektu prispelo tiež 70 nabíjačiek pre elektromobily a zdvojnásobenie boxov pre bicykle či kolobežky. K podpore toho, aby zamestnanci na cestu do kancelárie využili radšej bicykel ako auto, majú prispieť aj vlastné šatne a sprchy.

V rámci ocenenia Office roka zvíťazilo nové sídlo Slovenských elektrární v kategórii Kancelária ako DNA firmy. Táto cena je udeľovaná interiérom, ktorých priestory stelesňujú filozofiu, kultúru a víziu danej spoločnosti. Porota pritom hodnotí autentickosť, detaily vyrobené na mieru, zaujímavé kombinácie farieb a materiálov, ale aj množstvo iných aspektov. Nové sídlo Slovenských elektrární v tejto kategórii jednoznačne uspelo vďaka veľkému rozsahu originálnych odkazov na základnú filozofiu, výrobné procesy či históriu spoločnosti. 

 

(JTRE, SEAS, Office roka, Riaditeľstvo Slovenských elektrární, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube