Author photoMartina Gregová 20.09.2024 20:00

Ideálny scenár pre čiernu dieru Tatier? Študenti ukázali, ako premeniť chátrajúci klenot v srdci slovenských veľhôr

Výstavba v hodnotnom prírodnom prostredí ide takmer vždy ruka v ruke s vlnou kritiky, ktorá sa ozýva z radov odbornej aj laickej verejnosti. Na túto problematiku sa v rámci 29. ročníka prestížnej súťaže Xella pozreli študenti vysokých škôl s architektonickým, stavebným či umeleckým zameraním. Svojimi návrhmi vstupovali do jednej z najvyhľadávanejších turistických lokalít na Slovensku.

1. miesto. Zdroj: Tibor Grešo

1. miesto. Zdroj: Tibor Grešo

Medzinárodná študentská súťaž Xella je určená predovšetkým študentom fakúlt architektúry, stavebných fakúlt a vysokých škôl stavebného a umeleckého smeru, ktorí ešte nezískali magisterský či inžiniersky titul v týchto odboroch. Cieľom súťaže je podpora samostatnej tvorivej práce vysokoškolských študentov prostredníctvom súťaže architektonických ideí a myšlienok.

29. ročník súťaže sa venoval transformácii územia s chátrajúcim amfiteátrom a budovou bývalého Interhotela - Bellevue v Starom Smokovci (nemýliť si s Grnadhotelom Bellevue). Súťažné návrhy mali premeniť tento priestor na miesto vhodné pre aktívne trávenie voľného času, ktoré môžu návštevníci Starého Smokovca využívať aj v prípade zlého počasia. Jednotlivé prihlásené práce boli posudzované z hľadiska ideového riešenia danej lokality, vzťahu navrhnutej architektúry k okolitému prostrediu, výberu vhodného funkčného využitia lokality a kvality architektonického riešenia objektov a verejného priestoru.

Areál sa nachádza v mierne svahovitom teréne v turisticky atraktívnej lokalite Starého Smokovca s výhľadom na Slavkovský a Gerlachovský štít. V rámci územného plánu sa predpokladá využitie lokality pre športovo-rekreačnú a kultúrnu funkciu v prírodnom prostredí, všeobecne definované ako plochy pre cestovný ruch,” uvádza zadanie súťaže.

Galéria

  • 1. miesto. Zdroj: Tibor Grešo
  • 1. miesto. Zdroj: Tibor Grešo
  • 2. miesto. Zdroj: Kristián Julínek, Marek Jankovič a David Regenda
  • 2. miesto. Zdroj: Kristián Julínek, Marek Jankovič a David Regenda
  • 2. miesto. Zdroj: Kristián Julínek, Marek Jankovič a David Regenda
  • 2. miesto. Zdroj: Kristián Julínek, Marek Jankovič a David Regenda
  • 3. miesto. Zdroj: Ondřej Bradávka, Veronika Pálková a Viliam Šebora
  • 3. miesto. Zdroj: Ondřej Bradávka, Veronika Pálková a Viliam Šebora

Za najlepší návrh odborná porota označila prácu študenta Tibora Greša z Fakulty architektúry a dizajnu STU Bratislava. Podľa Petra Moravčíka, jedného z členov poroty, „návrh pristúpil k odpovedi na otázku zadania pre centrum zlého počasia veľmi pragmaticky.”

Navrhovaný komplex sa skladá z troch samostatne fungujúcich budov, pričom každá je zameraná na inú formu trávenia voľného času. Jedna budova je venovaná kultúre, druhá športu a tretia oddychu. Medzi jednotlivými objektmi vznikli viacúčelové zhromažďovacie priestory. Súčasťou víťazného návrhu sú tiež podzemné podlažia, určené na parkovanie.

Z funkčného hľadiska by nový komplex priniesol návštevníkom Starého Smokovca napríklad multifunkčné sály, malé kino, gastrozónu, výstavné priestory, športovú halu s tribúnou, lezeckú stenu či wellness so saunami. Víťazný návrh nepočíta so zachovaním chátrajúceho amfiteátra a k budúcnosti Vily Bellevue sa nevyjadruje.

Druhé miesto v súťaži získali študenti Kristián Julínek, Marek Jankovič a David Regenda z Fakulty architektúry a dizajnu STU Bratislava. Na rozdiel od víťazného návrhu sa snažili obnoviť a opätovne využiť chátrajúce objekty vrátane amfiteátra a hotela. Celá oblasť sa podľa nich stáva divadlom okolitej zelene a hôr.

Tretie miesto obsadili študenti z Fakulty architektúry VUT v Brne – Ondřej Bradávka, Veronika Pálková a Viliam Šebora. „Komplex by pozostával zo zrekonštruovanej budovy Bellevue s malou kultúrnou sálou, galériou a zasadacími miestnosťami,” popisujú autori. Medzi stromami by mali vzniknúť kúpele uzavreté v kruhovej stene a ubytovanie vo forme menších prístreškov. Celý areál by sa vyznačoval neformálnym prostredím s dôrazom na okolitú prírodu.

Podľa poroty sa zadanie venovalo dôležitej téme a pre mesto Vysoké Tatry prinieslo množstvo podnetov. „Súťaž priniesla mnoho rôznorodých návrhov, ako sa postaviť k miestu, ktoré v súčasnosti chátra. Účasť a spolupráca miestneho úradu bola pri práci poroty veľmi dôležitá a verím, že výstava súťažných projektov pomôže rozpútať diskusiu na túto tému,” vyhlásil predseda poroty Ján Stempel.

Rôzne prístupy k riešeniu územia a chátrajúcim objektom dokazujú, že ani jeden z konceptov nemožno pri transformácii podobných území úplne vylúčiť. Víťazný návrh nezachováva existujúce objekty, zatiaľ čo ostatné ocenené diela pristupujú k problematike inak. Podobne to vníma aj odborná porota.

Do skupiny finalistov súťaže sa prepracovali návrhy zachovávajúce Vilu Bellevue aj torzo pódia amfiteátra. Porota tým chcela vyjadriť sympatie k prístupom znovu využiť existujúce stavebné prvky. Že nakoniec zvíťazil návrh, ktorý nahradil menej životaschopné prvky novostavbou, je prejavom postoja, že zmysluplná intervencia, prinášajúca nové funkčné obohatenie nad rámec gastra a ubytovania, by bola pre celé sídlo pridanou hodnotou,” hodnotí výsledky Peter Moravčík.

V poslednom období sa podobnou tematikou zaoberali aj súťaže, do ktorých sa zapojili mnohí skúsení slovenskí architekti. V Nízkych Tatrách by mal byť napríklad na základe súťaže zrekonštruovaný bývalý hotel Pusté pole. Po novom sa z neho má stať ekovýchovné a návštevnícke centrum. Podobný objekt by mal výhľadovo vzniknúť tiež v NP Veľká Fatra, v lokalite pri Demänovskej jaskyni slobody či v NP Malá Fatra. Realizácia však bude závisieť aj od ochoty štátu, ktorý v súčasnosti prehodnocuje svoje plány v národných parkoch. 

 

(Xella, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube