Author photoMartina Gregová 07.07.2024 17:27

Záchrana namiesto búrania. Historický klenot slávnych kúpeľov sa obnoví, premení sa na moderný hotel

Slovensko je posiate kúpeľmi, z ktorých mnohé mali v minulosti výbornú povesť a zaplnené sú vzácnymi pamiatkami. Dnes sú niektoré z nich zdevastované. Taký bol aj osud hotela Dukla v Bardejovských Kúpeľoch, ktorému dokonca hrozilo zbúranie. Napokon sa ale predsa dočká veľkolepého návratu. V dohľadnej dobe by sa mal komplexne obnoviť a zvýšiť úroveň populárneho liečebného areálu.

Zdroj: Juraj Smieško

Zdroj: Juraj Smieško

Tradícia využívania liečebných prameňov na Slovensku siaha až do praveku. Prvé kúpeľné zariadenia však na našom území začali vznikať na prelome 15. a 16. storočia. Veľký podiel na tom malo slávne dielo Juraja Wernhera – Správa o podivuhodných vodách Uhorska z roku 1549. Zariadenia postavené v tej dobe však ani zďaleka nepripomínali kúpele, ako ich poznáme dnes.

Za zlatý vek slovenského kúpeľníctva možno považovať skôr 18. a 19. storočie, najmä vďaka vláde Márie Terézie. V tom čase sa začalo s výstavbou trvácnejších budov a na mnohých miestach sa zlepšovala aj ponuka sekundárnych služieb. V okolí objektov zároveň pribúdali liečebné parky. Veľké množstvo liečebných kúpeľov na Slovensku však zaniklo počas prvej a druhej svetovej vojny. K dnešnému dňu ich ostalo otvorených a funkčných vyše 20.

Posledné roky priniesli niekoľko pozitívnych správ z oblasti kúpeľnej architektúry. Začiatkom roka 2022 vyhlásili jedny z najznámejších slovenských kúpeľov – Kúpele Sliač – urbanisticko-architektonickú súťaž zameranú na ich obnovu a rozvoj. Krátko na to, v marci 2023, vyhlásil obdobnú súťaž Košický samosprávny kraj. Cieľom urbanisticko-architektonickej súťaže bolo tentokrát získanie návrhu obnovy a rozvoja areálu Turzovských kúpeľov, nachádzajúcich sa neďaleko Gelnice.

Galéria

  • Pôvodný stav. Zdroj: nov
  • Pôvodný stav. Zdroj: Košice Online
  • Pôvodný stav. Zdroj: Košice Online
  • Nový stav. Zdroj: Bardejovské kúpele
  • Nový stav. Zdroj: Bardejovské kúpele

Zmeny najnovšie čakajú aj jedny z najznámejších kúpeľov na východe Slovenska. Začiatkom mája bola spustená komplexná rekonštrukcia hotela Dukla v Bardejovských kúpeľoch, ktorý v minulosti niesol aj názov Széchenyi. Objekt bol postavený v roku 1895 v historizujúcom slohu s použitím neobarokových dekorácií a drevených prvkov takzvaného švajčiarskeho štýlu.

Viac ako 22 rokov bol objekt zatvorený pre verejnosť a postupne chátral. Majitelia kúpeľov ho pred časom chceli dokonca zbúrať. Pamiatkari však boli proti, a to aj napriek tomu, že sa investor zaviazal postaviť presnú repliku. Budova hotela sa napokon v roku 2010 dostala do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu SR. V roku 2022 sa vďaka prostriedkom určeným na obnovu pamiatkovo chránených objektov podarilo zrekonštruovať strechu objektu, čím sa proces chátrania spomalil. Celkové náklady sa v tom čase vyšplhali na sumu viac ako 300-tisíc eur.

Po rekonštrukcii objektu, ktorá by mala trvať približne rok a pol, bude bývalý hotel slúžiť ako liečebný dom. Celkové náklady na realizáciu prvej fázy rekonštrukcie by sa mali vyšplhať na sumu zhruba 4,3 milióna eur. Kúpele plánujú rekonštrukciu financovať z vlastných zdrojov a za pomoci hypotekárnych úverov.

Podľa Tamary Šatankovej, ekonomicko-obchodnej riaditeľky kúpeľov, by mala historická budova po ukončení prvej fázy rekonštrukcie priniesť celkovo 64 postelí v 32 izbách. Každá z nich bude mať maximálne 22 metrov štvorcových. V ďalších fázach by malo pribudnúť niekoľko desiatok ďalších izieb. Celkovo by tak mal mať hotel kapacitu 180 až 200 postelí.

Okrem ubytovacej funkcie poskytne návštevníkom kúpeľov aj novú reštauráciu a wellness centrum. Služby, rovnako ako aj značná časť nových izieb, budú umiestnené v dostavbe ľavého a pravého krídla. Súčasťou rekonštrukcie bude aj nová spojovacia chodba, ktorá spojí hotel Dukla s hotelom Alžbeta. Pribudnúť by mali tiež úplne nové garáže.

Keďže je hotel Dukla roky pamiatkovo chráneným objektom, obnova a dostavba bude prebiehať podľa pokynov pamiatkarov. Za návrhom novej podoby stojí architekt Ľubomír Hains z prešovskej kancelárie H-OFFICE. Pamiatkari trvali na zachovaní interiéru, vikierov, okien a balkónov. Do dnešného dňa ostalo v objekte zachované aj zdobené hlavné schodisko s liatinovými stĺpmi. Aj to sa má v rámci rekonštrukcie zrenovovať.

Celkové náklady budú vysoké. „Pôvodné náklady na obnovu z roku 2010 boli odhadované na 12 miliónov eur. Vplyvom inflácie sa táto cena zvýši a keďže do kompletného dokončenia to potrvá niekoľko rokov, konečná cena sa vopred nedá vyčísliť,” popisuje Šatanková. Definitívny termín dobudovania celého komplexu dnes ešte nie je známy. V tomto momente ale už prebiehajú na historickej budove prvé práce. 

Hotel Dukla nie je ani zďaleka jediným objektom, do ktorého musia kúpele investovať. Tento rok je plánovaná aj výmena, oprava a dobudovanie vzduchotechniky v liečebnom dome Astória a Mier. Vymeniť by sa mali aj dve výťahové kabíny v hoteli Ozón.

Obnova hodnotnej národnej kultúrnej pamiatky výrazne zvýši návštevnícky potenciál celého kúpeľného areálu. Zvýši sa nielen architektonická kvalita, ale aj kapacita a kvalita služieb. Pre jedny z najnavštevovanejších kúpeľov na Slovensku to bude znamenať významný posun k modernejšiemu liečebnému areálu. Ako to už ale v slovenských kúpeľných a turistických areáloch býva, samostatnou kategóriou je nízka kvalita verejného priestoru. Kedy nastane posun aj v tomto smere, zostáva neznáme. 

 

(Bardejovské kúpele, TASR, Košice Online, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube