Author photoMartina Gregová 26.07.2024 11:26

Výborné bývanie po siedmich desaťročiach. Bývanie v Palušákoch potvrdzuje nadčasovú kvalitu

Ako „Palušáky" sa označuje séria vežových bytových domov v bratislavskej Ružovej doline. Pomenované sú po architektovi Karolovi Palušovi, ktorý za kvalitné riešenie objektov získal v roku 1964 Cenu Dušana Jurkoviča. Ich zásadnou prednosťou je dispozičné riešenie bytov, na čom stavajú aj súčasní architekti. Príkladom je výnimočná realizácia od štúdia ROAR.

Autorka: Lenka Némethová

Autorka: Lenka Némethová

Architekti zo štúdia ROAR zvyknú svoju tvorbu označovať ako "dravý konzervativizmus." „Toto spojenie radi používame, pretože sa nám zdá, že veľmi dobre vystihuje náš prístup a tvorbu. Spojenie niečoho tradičného, v istom smere konzervatívneho, so snahou o inovátorstvo a otvorenú myseľ,“ uvádzajú.

V portfóliu kancelárie sa nachádzajú projekty rôznych mierok - od malých intervencií, cez interiéry, rodinné a bytové domy až po urbanistické štúdie. Pravidelne sa zapájajú do architektonických súťaží, kde dosahujú významné úspechy. V roku 2022 získali prvé miesto v súťaži na rekonštrukciu KC Hviezda v Trnave a v súťaži Alfa Škôlka. V minulom roku získali druhé miesto za návrh rekonštrukcie KKC Dlhé Hony v Trenčíne. Na základe ich návrhu vznikne aj Centrum verejných služieb v priemyselnom parku Valaliky.

Medzi najnovšie realizácie štúdia patrí Interiér Ružová dolina. Byt, ktorý prešiel pod taktovkou architektov výraznou rekonštrukciou, sa nachádza v jednom zo známych vežových domov, ľudovo nazývaných Palušáky. Obytný komplex v Ružovej doline bol dokončený v roku 1960 v rámci výstavby sídliska, ktorého prvá časť popri Miletičovej ulici ešte nesie znaky socialistického realizmu. 

Galéria

  • Autorka: Lenka Némethová
  • Autorka: Lenka Némethová
  • Autorka: Lenka Némethová
  • Autorka: Lenka Némethová
  • Autorka: Lenka Némethová
  • Autorka: Lenka Némethová
  • Autorka: Lenka Némethová
  • Autorka: Lenka Némethová
  • Zdroj: ROAR

Išlo o výnimočný projekt, čo neskôr potvrdil aj jeho autor. „Keď sme začali riešiť Miletičovu ulicu, objednávka žiadala postavenie dvoch domov na okraji preliačiny. Navrhol som, že namiesto dvoch domov budem riešiť ulicu, resp. skúsim, čo toto územie unesie. Vytvorila sa mestská ulica a potom intímna zóna, ktorá mala slúžiť hlavne na rekreáciu. Pôvodne sa táto štvrť mala končiť parkom a mala byť ohraničená vonkajším mestským okruhom. Ale už v priebehu výstavby začínalo byť zrejmé, že mesto sa bude rozvíjať ďalej,“ povedal o stavbe Karol Paluš. Palušáky v roku 1964 získali Cenu Dušana Jurkoviča.

Kvalitu si uchovali dodnes. Bytové domy majú centrálnu dispozíciu. Situované sú okolo vertikálneho komunikačného jadra. Pôvodné byty mali na vtedajšie pomery veľmi dobre riešené dispozície. Zónované boli na dennú a nočnú časť. Priestorové umiestnenie bytov zároveň zaisťovalo príjemné presvetlenie celého priestoru.

Dôsledky tohto rozhodnutia cítiť dodnes. Práve kvalitný návrh pôvodnej dispozície zredukoval množstvo stavebných zásahov, realizovaných v priebehu rekonštrukcie od ROAR. „Náš vstup do tejto dispozície je odstránenie priečky medzi kuchyňou a chodbou, čím dostávame viac svetla do hĺbky interiéru. Toto svetlo sa snažíme dostať aj ďalej do kúpeľne cez presklenú priečku,“ približujú architekti.

Z dispozičného hľadiska vstupná časť bytu pozostáva z menšieho úložného priestoru, priestrannej kuchyne, čiastočne oddelenej práčovne a pracovného kúta. Z tohto atypicky riešeného vstupného priestoru sa obyvatelia bytu dostanú tiež do samostatného WC, kúpeľne, do jednej z izieb a do hlavnej dennej zóny.

Tá disponuje rozsiahlym úložným priestorom, ktorý lemuje celú stenu oproti oknu. Vďaka nábytku na mieru bola následne celá zvyšná časť dennej miestnosti navrhnutá ako otvorená a bez optických či fyzických bariér. Nachádza sa tu obývacia časť a jedálenské sedenie. Súčasťou nábytkovej zostavy je tiež vstup do hlavnej spálne a rozsiahla knižnica.

„V obývacej izbe nám bola inšpiráciou pôvodná obývačková zostava, vyrobená na mieru predchádzajúcim majiteľom. Ďalšie zmeny sú len materiálové – repas pôvodných parkiet, výmena dlažby, nový mobiliár,“ zhŕňajú autori návrhu.

V interiéri prevláda drevo, miestami doplnené o svetlosivé produkty a materiály. Dostatočné presvetlenie jednotlivých priestorov v kombinácii so zvolenou paletou materiálov robí z bytu v Ružovej doline jedinečné bývanie. V interiéri nechýba ani dostatok zelene, ktorá celému priestoru dodáva domácky charakter.

Podľa slov architektov bola veľkou prednosťou riešeného priestoru najmä jeho kvalitne spracovaná pôvodná dispozícia. Z atypického vstupného priestoru sa im po odstránení kuchynskej priečky podarilo vytvoriť zónu, ktorá obsiahla viacero potrebných funkcií. Otvorenosť celej dispozície podčiarklo tiež riešenie dennej časti, vrátane sústredenia potrebného úložného priestoru na jednu stenu miestnosti. Ukazuje sa tak, že kvalitná architektúra je skutočne nadčasová. 

 

(ROAR, Architektúra na Slovensku 1945-1975, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube