Author photoAdrian Gubčo 19.08.2024 14:15

Viac moderných škôl pre Bratislavu. Podunajské Biskupice plánujú masívne investície do svojich zariadení

Bratislavou prešla nedávno rozsiahla vlna rekonštrukcií a rozšírení základných škôl. V niektorých prípadoch boli projekty navyše na vysokej architektonickej úrovni. Veľké investície aktuálne pripravuje mestská časť Podunajské Biskupice, ktorá plánuje obnoviť dve zo štyroch škôl vo svojej pôsobnosti.

Ilustračný záber. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Ilustračný záber. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Podunajské Biskupice plánujú rekonštrukciu dvoch základných škôl (ZŠ), a to na Bieloruskej a Vetvárskej ulici. Mestská časť bola totiž úspešná vo výzve Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Na projekt ZŠ Bieloruská získala dotáciu 3,8 milióna eur, v prípade ZŠ Vetvárska je to 1,5 milióna eur. Uviedol to starosta Podunajských Biskupíc Roman Lamoš.

„V Podunajských Biskupiciach máme štyri základné školy, všetky potrebujú komplexnú modernizáciu. ZŠ Vetvárska sme vybrali z dôvodu, že ide o historicky najstaršiu školskú budovu u nás, ZŠ Bieloruská je zasa technicky najzanedbanejšia," skonštatoval Lamoš.

V oboch prípadoch pôjde o komplexnú rekonštrukciu, teda výmenu okien, zateplenie fasády, opravy strechy, modernizáciu kúrenia, elektroinštalácie či osvetlenia. Súčasťou projektu bude aj napojenie na obnoviteľný zdroj energie, teda fotovoltické panely, respektíve tepelné čerpadlo.

S prácami by chcela mestská časť začať na jeseň, závisieť to však bude od verejného obstarávania. Samotné rekonštrukcie musí samospráva dokončiť do 22 mesiacov, lehota jej plynie od júla. „Práce budú prebiehať cez prázdniny aj počas školského roka, ale tak, aby nenarušili vyučovací proces,“ doplnil Lamoš.

Mestská časť v poslednom období vo väčšej miere investovala do zariadení vo svojej správe. Na Biskupickej už predtým renovovala telocvične, aktuálne obnovuje telocvične na Podzáhradnej. V materskej škole na Podzáhradnej sa kompletne rekonštruuje kuchyňa, v Základnej škole Biskupická modernizuje mestská časť kúrenie či kanalizáciu. Podľa vedenia miestnej samosprávy je v školstve nahromadený veľký investičný dlh, ide však o prioritu na najbližšie obdobie.

V tomto smere si Podunajské Biskupice môžu podať ruky aj s inými bratislavskými samosprávami. Paradoxne, stav mnohých škôl v metropole je v priemere horší ako v prípade vzdelávacích zariadení v iných častiach republiky. Bratislava totiž nebola oprávnená čerpať financie na rekonštrukcie z európskych zdrojov. Dnes sa to darí vďaka znižovaniu energetickej náročnosti.

Postupne sa tak zlepšuje fyzický stav väčšieho počtu škôl, keďže za prioritnú túto tému považujú viaceré samosprávy. Nerieši to mnohé problémy bratislavského i slovenského školstva, v každom prípade ale ide o posun. Ak sa tieto rekonštrukcie dejú aj na vysokej úrovni, ako to je napríklad v prípade zariadení na Plickovej v Rači, Cádrovej v Novom Meste alebo Ivana Bukovčana v Devínskej Novej Vsi, je to aj známka vysokej starostlivosti danej mestskej časti.

Či budú na danej úrovni obnovené aj školy v Podunajských Biskupiciach, nie je známe. S najväčšou pravdepodobnosťou však nie. Je to do veľkej miery premrhaná príležitosť na skutočne špičkový projekt.

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube