Author photoSimona Schreinerová 21.08.2024 16:20

Skrytý projekt vedľa novej veže. V Ružinove pribudne bytovka, developerom je predajca náradia

Okolie Bajkalskej ulice v Ružinove čaká v najbližších rokoch intenzívna výstavba. Pribudnúť tu majú viaceré výškové budovy, pričom niektoré si ešte predtým budú vyžadovať zánik pôvodnej zástavby. Jedným z takto odstránených objektov má byť známy hotel Aston, ktorý bude nahradený väčším komplexom. V skrytosti sa za ním pripravuje zámer novej bytovky.

Zdroj: Estate 01 / EIA, Google StreetView

Zdroj: Estate 01 / EIA, Google StreetView

Nový projekt vznikne na pozemku na Trenčianskej ulici, blízko križovatky s Bajkalskou, čerpacej stanice Shell a supermarketu Lidl. Zo západnej strany parcela susedí s bytovým domom, z juhu s administratívnou budovou Coop Produkt Slovensko. Východnú hranicu tvorí hotel Aston, ktorý bude v dohľadnej dobe zbúraný.

Dnes je tu umiestnená jednopodlažná budova A-Z Stroj, aktuálne využívaná ako predajňa. Čaká ju rovnaký osud ako hotel – asanácia. Spoločnosť ju plánuje nahradiť novostavbou bytového domu s integrovanou občianskou vybavenosťou. Rozhodnutie o umiestnení stavby stavebník získal ešte v roku 2021. V súčasnosti prebieha stavebné konanie.

Podľa oznámenia o začatí stavebného konania by malo ísť o objekt s troma podzemnými a siedmimi nadzemnými podlažiami, pričom jedno z nich bude ustupujúce. Podzemné podlažia budú slúžiť ako garáže a sklady. V trojpodlažnej garáži vznikne 38 parkovacích miest, ďalších šesť miest bude na teréne pred objektom.

Na prvom nadzemnom podlaží sa plánuje obchodná prevádzka, strojovňa vzduchotechniky a vstupné priestory. Druhé nadzemné podlažie bude mať administratívnu funkciu. Od tretieho po siedme nadzemné podlažie budú situované bytové jednotky. Celkovo vznikne v objekte 21 bytov.

Na najvyššom ustúpenom podlaží sa bude nachádzať sklad, technické priestory, spoločenská miestnosť so zázemím a spoločná terasa pre obyvateľov domu. Prístup do objektu bude z Trenčianskej ulice. Súčasťou novostavby bude aj úprava verejného chodníka v rozsahu stavby. Dopravné napojenie bude zabezpečené pripojením z Trenčianskej ulice.

Architektonická podoba objektu zatiaľ nie je známa. Podľa územného rozhodnutia z roku 2021 stavebnú dokumentáciu pripravila kancelária Createrra, známa svojím zameraním na energeticky pasívne stavby. Podľa informácií YIM.BA však už Createrra na projekte nepracuje.

 

Objekt A-Z Stroj je bodová biela budova za hotelom Aston. Zdroj: Estate 01 / EIA

 

Netypický investor pri svojich snahách o prestavbu pozemku pravdepodobne vychádza z predpokladaného rastu hodnoty lokality. Plochy v jeho blízkosti napokon čakajú rozsiahle zmeny. Zmieňovaná asanácia hotela Aston je prípravou na výstavbu zámeru s názvom Aston 2.022. Developer Estate 01, s.r.o., zamýšľa nahradiť odborníkmi oceňovaný objekt komplexom, ktorého dominantou bude nová 22-podlažná a 73 metrov vysoká veža.

Polyfunkčný súbor v tvare písmena T bude zahŕňať bytové domy B1 a B2. Oba budú mať deväť nadzemných podlaží s ustupujúcim najvyšším podlažím. Medzi nimi sa bude nachádzať veža s funkciou hotela. Ďalší bytový blok sa bude smerom k existujúcej bytovej zástavbe kaskádovito zvažovať a bude mať maximálne sedem podlaží. Celkovo bude v komplexe 117 bytov a 118 hotelových izieb. Plánuje sa 351 parkovacích miest.

Architektonický návrh projektu pripravila kancelária Almássy Čečetka Architekti. Zámer získal začiatkom júla právoplatné rozhodnutie z posudzovania vplyvov na životné prostredie. Dokumentácia odhadovala začiatok výstavby na september 2023 a začatie prevádzky na september 2026.

Tento termín bol už v čase podania zámeru krajne nepravdepodobný a právoplatnosť rozhodnutia navyše oddialilo aj podané odvolanie. Začiatok realizácie sa tak očakáva najskôr na prelome rokov 2025 a 2026.

 

Business Center Bajkal 2. Zdroj: Kosi Architekti

 

Hotelová veža nie je jediným pripravovaným projektom v tejto oblasti. Už v roku 2022 bol oznámený reštart projektu Business Center Bajkal 2. Zámer od spoločnosti Slovkarpatia je naplánovaný v susedstve bývalého hotela Holiday Inn v bratislavskom Ružinove. Pôvodné architektonické riešenie zabezpečila kancelária Kosi Architekti, po novom by ho ale mali prepracovať architekti z kancelárie Morocz_Tacovsky. 

Koncom roka 2022 bola zverejnená informácia o začatí stavebného konania, čím sa definitívne potvrdilo, že development by mal vzniknúť. Komplex bude pozostávať z troch blokov - A (hotel a byty), B (wellness a kongresová sála) a C (administratíva, obchod a služby).

Ďalším pripravovaným projektom v lokalite je Bajkal Office od spoločnosti Real Estate Agency. Novostavba nahradí starú reštauráciu a bude pozostávať z dvoch prepojených kvádrov so šiestimi a jedenástimi podlažiami. Hlavnou funkciou bude administratíva, ktorá bude rozprestierať na druhom až desiatom podlaží s celkovou čistou plochou 3.850 m². Na prízemí sa bude nachádzať foyer a retail s plochou 300 m². Budova pojme približne 326 zamestnancov, pre ktorých bude k dispozícii 94 parkovacích miest, z toho 76 podzemných.

Architektonicky bude objekt zaujímavý terasami so zeleňou a presklenými fasádami, ktoré zlepšia presvetlenie a ponúknu priestor na oddych. Návrh spracovali autori z A1 Architecture.

Na Bajkalskej tak v blízkej budúcnosti pravdepodobne zavládne čulý stavebný ruch. Dnes má táto ulica charakter dopravnej osi, no v nasledujúcich rokoch sa môže transformovať na mestský bulvár. Nový Aston a A-Z Stroj dotvoria formujúcu sa novú zástavbu v okolí Bajkalskej ulice, prinesú nové funkcie a mestský charakter. Tieto dva projekty vytvoria polouzavretý blok s parkom, ktorý by mal zlepšiť celkový vzhľad lokality.

Otázkou ostáva, či sa reálne vybudujú, najmä v prípade A-Z Stroj. Predsa len nejde o profesionálneho developera s rozsiahymi skúsenosťami z budovania nových projektov a veľkým kapitálom. V minulosti sa už objavilo viacero "odvážlivcov" s veľkými plánmi. Nie vždy to dopadlo dobre.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube