Author photoKristína Liďáková 26.08.2024 12:30

O krok bližšie k funkčnej Petržalke. Opustená budova sa zmení, vznikne tu dostupné bývanie

Dokončenie električkovej trate v Petržalke prinesie citeľné zmeny v jej okolí. Atraktivita územia totiž vzrastie, čo vytvára predpoklady pre skvalitňovanie existujúceho fondu nehnuteľností. Rekonštrukcia sa tak chystá aj v prípade opusteného objektu na Rovniankovej 3/A. Hoci za projektom stojí súkromný investor, úzko súvisí aj so záujmami samosprávy.

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Rovniankova ulica sa nachádza v centrálnej časti Petržalky, pričom väčšinu zástavby tvoria mohutné, 13-podlažné domy, nazývané Terasáky. V ich susedstve však vzniklo aj niekoľko menších objektov, ktoré mali v minulosti dotvoriť územie vybavenosťou. Jednou z nich je budova na Rovniankovej 3/A, ktorá slúžila ako pobočka VÚB banky.

Pôvodne išlo o trojpodlažný objekt, ktorý zahŕňal bankovú halu, kancelárie a dva služobné byty na najvyššom podlaží. Budova postupne chátrala a dnes už nespĺňa súčasné štandardy pre moderné administratívne priestory. Z tohto dôvodu sa vlastník, spoločnosť PGT PREMIUM s.r.o. z Prešova, rozhodla pre zásadnú rekonštrukciu a nadstavbu objektu, spojenú so zmenou funkcie. 

Firma je blízka predajcovi áut Peugeot z východného Slovenska, ide tak o pomerne netypický zámer. Napriek tomu je už v relatívne pokročilej fáze povoľovania. Projekt získal súhlasné stanovisko Hlavného mesta, ktoré potvrdilo, že je v súlade s Územným plánom. Ide o významný míľnik nielen pre investora, ale aj mestskú časť Petržalka. 

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Ako vyplýva z dokumentácie, transformácia budovy zahŕňa rekonštrukciu existujúcich troch podlaží a nadstavbu jedného ďalšieho podlažia pri zachovaní jej súčasného pôdorysu. Nová strecha má byť pochôdzna a okrem rekonštrukcie interiéru sa plánuje aj úprava exteriéru vrátane revitalizácie okolia stavby. Významnou zmenou je pridanie garáže na prízemí a navýšenie kapacity parkovacích miest, čím by sa zlepšila dostupnosť parkovania v okolí.

Hlavná zmena spočíva v zmene administratívnej funkcie na rezidenčnú. Na prvom podlaží bude umiestnené parkovanie v podobe samostatnej garáže pre jedno auto a hromadnej garáže pre 10 vozidiel, tri vstupné priestory a nebytový priestor, plus zázemie. Na druhom budú nebytové priestory, ale po prestavbe aj bytové. Zvyšné podlažia budú slúžiť rezidenciám vrátane nového štvrtého podlažia, kde bude päť bytov. 

Celkovo by tu malo vzniknúť 15 bytov. V kombinácii s existujúcou vybavenosťou bude projekt vyžadovať 21 parkovacích miest, a preto bude 10 ďalších miest zabezpečených vo vnútorných garážach na Rovniankovej ulici 4 – 6.

Po architektonickej stránke pôjde o vcelku jednoduché, no príjemné riešenie, ktoré dokonca stopovo zachová čo-to z pôvodného postmoderného výrazu stavby. Platí to najmä o zaoblenom nároží smerom k Jantárovej ceste a električkovej trati. Inak bude ale budova pôsobiť súčasným dojmom. Autorom projektovej dokumentácie je autorizovaný architekt Tibor Bakoš. 

Projekt sa momentálne nachádza v štádiu prípravy projektovej dokumentácie na stavebné povolenie. Mestská časť Bratislava – Petržalka už vydala súhlasné stanovisko, no vyžiadala si ďalšie overenie, či výjazd z garáže spĺňa platné predpisy. Hlavné mesto zas žiadalo preveriť možnosť umiestnenia cyklotrasy pred objektom, rovnako ako vysporiadanie vlastníctva parkovacích miest.

Po dokončení dokumentácie sa očakáva podanie žiadosti o stavebné povolenie, resp. súhlas so zmenou dokončenej stavby. Práce by sa teoreticky mohli začať už na budúci rok. 

 

Aktuálny stav budovy. Zdroj: Google StreetView

 

Realizácia rekonštrukcie a nadstavby objektu zahŕňa kompletnú modernizáciu interiérov, úpravy fasády a novú konštrukciu nadstavby. Po ukončení prác sa očakáva, že budova získa nový, atraktívnejší vzhľad a prinesie kvalitné bývanie a služby do tejto časti Petržalky. V skutočnosti ale nejde o najôdležitejší prínos celého zámeru. 

Ako naznačuje aj dokumentácia, mestská časť má s investorom podpísanú platnú Zmluvu o spolupráci II „Revitalizácia expozitúry VÚB“. Tá spočíva nielen v revitalizácii objektu, ale predovšetkým v rozšírení bytového fondu Petržalky, t.j. zisku časti bytov pre účely samosprávy. Konkrétne by malo ísť o 10 bytov na druhom a treťom podlaží. 

Mestská časť sa už na svojom rokovaní z 25. júna tohto roka zaviazala k odkúpeniu pozemkov pod budovou (za bezmála 100-tisíc eur) aj prevzatiu uvedených bytov. Zámer sa pritom rieši už od roku 2022. Byty by mali slúžiť učiteľkám, opatrovateľkám a iným skupinám s nižšími príjmami. Z pohľadu miestnej samosprávy ide o efektívne riešenie hneď pre niekoľko problémov, ku ktorým patrí okrem riešenia bytovej otázky aj regulácia parkovania alebo revitalizácia verejného priestoru. 

Ide tak o malý, no vcelku významný projekt. Rekonštrukcia opustenej budovy VÚB na Rovniankovej ulici sa stáva súčasťou širšieho procesu revitalizácie Petržalky. Revitalizácia chátrajúceho objektu má potenciál zlepšiť vzhľad ulice a prispieť k zlepšeniu kvality verejného priestoru. Bývanie zároveň zlepší možnosti Petržalky pre lákanie nových zamestnancov alebo udržanie existujúcich.

Ak sa podarí úspešne realizovať plánované riešenie pri adekvátnych finančných nákladoch pre samosprávu, projekt môže byť príkladom efektívnej realizácie hneď viacerých cieľov naraz. Či sa tak stane, sa ukáže v najbližších rokoch. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube