Author photoMartina Gregová 15.08.2024 09:55

Luxus a elegancia v jednom. Rodinný dom v Bratislave doplnilo privátne fitness, ukazuje potenciál dostavieb

Doplnkové stavby vo väzbe na rodinné domy sú spravidla len úžitkovými objektami bez mimoriadnej hodnoty. V skutočnosti ale môžu byť mimoriadne príťažlivými stavbami, zlepšujúcimi komfort života majiteľov a zároveň celkovú architektonickú hodnotu ich pozemkov a obydlí. Príkladom je projekt privátneho fitness v susedstve bratislavského domu, ktorý priniesol jedinečný priestor na cvičenie s krásnym výhľadom do zelene.

Autorka: Welin Nagy

Autorka: Welin Nagy

Architektonické štúdio Winwin bolo založené v roku 2006. Dnes ho tvorí osemčlenný tím architektiek a interiérových dizajnérok, ktoré sa spoločne podieľajú na tvorbe architektúry, interiérového a produktového dizajnu. Ako samé tvrdia, ich primárnym cieľom je pri každom projekte dosiahnuť takzvanú win-win situáciu, čiže spokojnosť klienta aj autoriek, ktoré za návrhom stoja.

V Bratislave má štúdio na svojom konte už nejednu úspešnú realizáciu. Z ich portfólia možno vyzdvihnúť napríklad interiér predajne Yeme na Tomášikovej ulici, Kantínu Slovenskej sporiteľne či priestory nedávno otvorenej Reštaurácie Bistric. Jeden z najnovších projektov realizovaných pod taktovkou kancelárie je však súkromného charakteru. Ide o objekt súkromného fitness, osadeného na pozemku rodinného domu v Bratislave.

Súkromné fitness vzniklo v rokoch 2023 – 2024 ako doplnková architektúra k už existujúcemu rodinnému domu od architekta Virgila Droppu. Štúdio Winwin sa na podobe rodinného domu podieľalo tvorbou jeho interiérových priestorov. „Návrh doplnkového objektu teda vznikol samostatne, ale zároveň v súlade s konceptom pavilónovej zástavby na pozemku,“ tvrdí Soňa Salnerová, jedna zo zakladateliek Winwin.

Galéria

  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy

Podoba novej stavby bola podľa nej výrazne ovplyvnená architektúrou jestvujúceho domu a exteriérových zásahov. „Stavba pôdorysne rešpektuje línie bazénu a obrysy budov, ustupuje len smerom k plotu s rastlými stromami. Vonkajší vzhľad dostavaného objektu pôsobí dojmom, akoby v záhrade bol už aj predtým,“ špecifikuje. Zároveň dodáva, že pri pohľade z terasy domu ho bazén ukotvuje a vytvára okolo neho intímnejší priestor.

Objekt sa nesnaží byť v kontraste so vzhľadom okolitých rodinných domov, práve naopak, pripodobňuje sa im výškou aj zvolenou bielou omietkou. Celková podlažná plocha súkromného fitness dosahuje 88 metrov štvorcových. „Neveľký objekt v krásnej rastlej záhrade vznikol kombináciou zadania prozaického – pridanie garáže a zadania vytvoriť doplnok k bazénu, slúžiaci ako domáca posilňovňa,“ približujú architektky hlavný zámer projektu.

V nadväznosti na pozemok sa architektúra nového objektu vďaka veľkorysému preskleniu otvára na dve strany – k vode a smerom do zelene. Časť fasády sa zároveň môže aj fyzicky otvoriť, čím sa interiér fitness zóny ešte viac prepája s exteriérovými plochami a funkciami. Aby sa zabránilo prehrievaniu vnútorných priestorov, stavba disponuje konzolou, ktorá je nad terasou vyložená vo výške viac ako troch metrov.

Práve tento stavebný prvok považuje Salnerová za zaujímavý a zároveň racionálny detail celého projektu. „Pri tvorbe hmoty sme zvolili výrazné vyloženie konzoly prestrešenia nad bazénovou terasou v kombinácii s oknami na celú výšku priestoru. Toto dojem prepojenie interiéru a záhrady podčiarkuje. Konštrukčne je strecha s konzolou riešená z oceľových nosníkov, ktoré sme kombinovali s klasickým stenovým systémom,“ opisuje.

Špecifikom projektu je tiež osadenie objektu do mierneho svahu. To, čo sa na prvý pohľad môže zdať ako komplikácia, architektky využili najlepším možným spôsobom. „Dom je osadený v svahu tak, že vyššie pri vjazde na pozemok sa nachádza dvojgaráž, prakticky neviditeľná pre obyvateľov domu. Vyššia poloha v teréne skrátila dĺžku príjazdovej cesty, minimalizovala záber do záhrady. Nižšie, na úrovni bazéna a terás domu, je samotné fitness, ktoré má vzhľadom na terénne prevýšenie prirodzene vyššiu svetlú výšku, čo je jednoznačne výhodou. Telocvičňu s garážou prepája interiérové schodisko,“ konštatuje Soňa Salnerová.

Z dispozičného hľadiska má vnútorný priestor v podstate úplne voľnú dispozíciu. Okrem hlavnej fitness zóny je jeho súčasťou tiež umývadlo a sprcha. Hygienické jadro sa skrýva za stenou v tvare T, ktorá je obložená príjemne pôsobiacim vrúbkovaným obkladom. Podlaha bola v celom priestore riešená ako špeciálny odrazový športový povrch.

Exteriér, rovnako ako interiér, sa architektky rozhodli riešiť skôr v neutrálnych tónoch. „Jediným odklonom od neutrálnej farebnosti je ,vstavok´ v tvare T, skrývajúci hygienické zázemie, obložený keramickým obkladom v jemnom zelenom odtieni. Oceňujeme, že klient si dal záležať aj na výbere pomôcok na cvičenie, napríklad ich detaily si nechal prispôsobiť do vybranej zelenej farby,“ približuje Salnerová. Celkovú atmosféru ďalej dotvárajú závesy a svietidlá, ktoré podporujú domácky charakter priestoru.

Pri podobných projektoch pristupujú architekti k dodatočným stavbám nezriedka celkom voľne. V tomto prípade sa však autorky podľa ich vlastných slov rozhodli k realizácii pristúpiť nie vytvorením solitéru, ale skôr akcentu a doplnku domu a záhrady. Výsledkom je tak nový objekt, ktorý v záhrade nepôsobí rušivo, no pritom pokrýva funkcie, ktoré rodina potrebovala doplniť. Vznikol tak nesmierne príťažlivý priestor pre aktívny oddych obyvateľov.  

 

(Winwin, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube