Author photoMartina Gregová 21.07.2024 15:43

Prvorepubliková noblesa. Pražská vila prešla unikátnou rekonštrukciou, dokonale spája staré a nové

Unikátne vily, postavené v medzivojnovom období, dodnes zdobia vybrané mestské časti slovenských a českých metropol vrátane Prahy. Práve tam nedávno prebehla rozsiahla prestavba jednej z nich. Architektkám sa podarilo zachovať jedinečnú atmosféru vily aj požadovaný komfort moderného bývania.

Autor: Tomáš Souček

Autor: Tomáš Souček

Prvorepublikové vily patria medzi špecifickú stavebnú a architektonickú typológiu, ktorá sa na území dnešnej Českej a Slovenskej republiky stavala prevažne v 20-30. rokoch 20. storočia. Tieto unikátne rodinné sídla sa často vyznačujú spojením secesných a funkcionalistických architektonických štýlov. Ich majiteľmi boli predovšetkým bohatí, vzdelaní a scestovaní ľudia z vyšších spoločenských vrstiev. To sa prirodzene odrazilo na kvalitných materiáloch, odvážnych konštrukčných riešeniach a na zariadení samotných interiérov.

Výstavba víl tohto typu je spojená predovšetkým s metropolami ako sú Praha, Brno či Bratislava. Do dnešného dňa ich nájdeme aj v kúpeľných mestách ako sú Karlove Vary či Mariánské Lázně, kde slúžili ako letné rezidencie pre svojich majetných a vplyvných majiteľov. Tieto stavby sú dôležitou súčasťou architektonického a kultúrneho dedičstva Česka i Slovenska.

Záujem vzbudzujú aj dnes, keď mnohé z nich prechádzajú rozsiahlymi rekonštrukciami pod taktovkou známych či menej známych architektonických štúdií. Cieľom je zakaždým ich prispôsobenie požiadavkám súčasných majiteľov a vo väčšine prípadov tiež zachovanie jedinečného genia loci.

Galéria

  • Autor: Tomáš Souček
  • Autor: Tomáš Souček
  • Autor: Tomáš Souček
  • Autor: Tomáš Souček
  • Autor: Tomáš Souček
  • Autor: Tomáš Souček
  • Autor: Tomáš Souček
  • Autor: Tomáš Souček
  • Autor: Tomáš Souček
  • Autor: Tomáš Souček
  • Autor: Tomáš Souček

Po vyše troch rokoch bola dokončená aj rekonštrukcia prvorepublikovej vily v Prahe, ktorá prebiehala na základe návrhu architektiek Lenky Míkovej a Anny Matouškovej. Riešený objekt sa nachádza na pozemku o rozlohe 473 metrov štvorcových a má podlažnú plochu 195 metrov štvorcových. Pôvodne disponoval dvoma nadzemnými podlažiami. Tie boli po novom rozšírené o nadstavbu v podobe jedného nadzemného podlažia a strešnej terasy.

„Pred rekonštrukciou bola vila v stave, že jej chýbalo mnoho pôvodných prvkov a stavebne na tom tiež nebola najlepšie,“ popisuje Lenka Míková pre portál eARCH.cz. „Rekonštrukcia z nej urobila pohodlný rodinný dom, ktorý sa vďaka nadstavbe zväčšil,“ dodáva.

Aj napriek špecifickému architektonickému výrazu vily sa architektkám podarilo nadstavbu navrhnúť v harmónii s pôvodnou hmotou objektu. Nadstavaná časť vo výsledku nezaberá celú plochu podlažia, vďaka čomu na streche mohla vzniknúť aj menšia terasa. Na autentickosti jej pridáva aj subtílne zábradlie, typické pre architektúru medzivojnového obdobia.

Prvé nadzemné podlažie bolo vyčlenené pre dennú miestnosť, ktorá zahŕňa kuchyňu, jedálenskú zónu a obývaciu izbu so schodiskom. Do miestností sa vďaka pôvodným a novým okenným otvorom dostáva dostatok denného svetla a k pocitu otvoreného priestoru prispieva tiež výber materiálov. Na bielo natreté steny sú v príjemnom kontraste s drevenou podlahou stromčekového vzoru. V kuchyni ju následne strieda jemný terazzo vzor.

Druhé nadzemné podlažie zaberajú detské izby s prislúchajúcou kúpeľňou. Tá bola navrhnutá podobne ako kuchyňa v kombinácii bielej farby a terazzo obkladu. Jej súčasťou je umývadlová zostava s dvoma umývadlami, vaňa a WC. Posledné podlažie patrí rodičom. Okrem spálne a kúpeľne sa na ňom nachádza tiež menší pracovný kút s knižnicou.

Za zmienku rozhodne stojí aj záhrada v okolí rodinného domu, ktorú navrhla architektka Anna Lochmanová. Okrem množstva zelene v nej nájdeme exteriérové schodisko, záhradný domček a menšiu terasu s bazénom. Vonkajšie spevnené plochy vrátane bazéna zaberajú 115 metrov štvorcových.

„Našou snahou bolo skombinovať staré a nové do jedného súdržného celku a rozlíšenie ponechať skôr v detailoch,“ objasňujú svoj zámer architektky. Naplniť tento cieľ sa im jednoznačne podarilo. Praha tak získala ďalšiu prvorepublikovú vilu, ktorá po precíznej rekonštrukcii zodpovedá súčasným požiadavkám svojich aktuálnych majiteľov.

Niekoľko úspešných realizácií tohto typu, resp. inšpirované daným štýlom, nájdeme aj v Bratislave. Nedávno sa medzi nich zaradil zrekonštruovaný rodinný dom na bratislavskej Kolibe. Jeho novú podobu navrhlo štúdio Archstyl. „Architektúra vily je dynamizovaná použitím netradičných kriviek v exteriéri aj interiéri. Inšpiráciu pre návrh sme našli vo funkcionalistických domoch a vilách, ktoré sú typické pre rezidenčné lokality nad Bratislavou,“ tvrdia. Vo výsledku tak vzniklo unikátne dielo. 

 

(eARCH.cz, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube