Author photoMartina Gregová 05.08.2024 17:00

Atypický dom v typickej zástavbe. Dom pisateľov dokazuje, že aj stiesnený pozemok vytvára potenciál pre kvalitné bývanie

Predovšetkým v starších častiach miest a obcí sa nachádzajú stiesnené pozemky, ktoré sú na prvý pohľad nevhodné pre umiestnenie kvalitného a pohodlného bývania. Opak je ale pravdou. Po príklady netreba chodiť do Japonska, nachádzajú sa aj na Slovensku. V Žiline sa podarilo príťažlivým spôsobom vstúpiť do štandardnej zástavby a zrealizovať tu projekt, ktorý je v mnohých ohľadoch výnimočný. 

Autor: Dávid Mackovič

Autor: Dávid Mackovič

Pomerne hustá zástavba rodinných domov spolu s nutnosťou dodržať minimálne odstupové vzdialenosti od hranice pozemku dovoľuje v mnohých mestách či obciach vzniknúť len pomerne úzkym rodinným domom. Rovnako tomu bolo aj v prípade žilinského projektu s názvom Dom pisateľov.  

Za jeho návrhom stojí architektonický ateliér TREEA, ktorý sa venuje predovšetkým projektom rodinných domov. Ich práca je často inšpirovaná prírodou, tradíciou a kultúrou. „Transformáciu estetických, konštrukčných aj materiálových znakov vnášame do rôznych odvetví architektúry: rodinný dom, interiéry, bytové domy, polyfunkčné mestské domy, biofarmy, poľnohospodárske objekty i územné plány zón,” popisujú architekti svoju prácu. 

Keď v roku 2016 začalo štúdio pracovať na projekte rodinného domu na pomedzí miestných častí Žilina - Závodie a Hájik, zadanie od klienta vychádzalo predovšetkým z právoplatného územného rozhodnutia stavby, ktorú noví majitelia spolu s pozemkom kúpili. Na jeho základe musela byť zachovaná pôdorysná stopa pôvodného domu. Práve tento fakt sa postaral o netradičné priestorové a dispozičné riešenie. Základný rozmer objektu bol od začiatku stanovený na 4,7x14 metrov.  

Galéria

  • Autor: Dávid Mackovič
  • Autor: Dávid Mackovič
  • Autor: Dávid Mackovič
  • Autor: Dávid Mackovič
  • Autor: Dávid Mackovič
  • Autor: Dávid Mackovič
  • Autor: Dávid Mackovič
  • Autor: Dávid Mackovič
  • Autor: Dávid Mackovič
  • Autor: Dávid Mackovič
  • Autor: Dávid Mackovič
  • Autor: Dávid Mackovič
  • Autor: Dávid Mackovič
  • Autor: Dávid Mackovič
  • Zdroj: TREEA
  • Zdroj: TREEA

Celá parcela má výmeru 190 metrov štvorcových a samotný dom pre štvorčlennú rodinu má úžitkovú plochu 90 metrov štvorcových. Rozprestiera sa na dvoch nadzemných podlažiach. Svojim tvaroslovím dom reaguje na okolitú zástavbu, disponuje tak typickou sedlovou strechou. Pred domom bola umiestnená odstavná plocha na auto, v zadnej časti zas vznikla menšia terasa.

Súčasťou rodinného domu je aj menšie átrium, situované v prvej tretine pozdĺžnej osi domu. „Átrium sa stáva slnečným srdcom domu, stredobodom, z ktorého je ranným slnkom osvetlená kuchynská časť domu a na druhom podlaží spálňa so schodiskom a chodbové priestory, orientované k juhozápadu. Bez pár mrazivých dní je átrium celoročne využívané ako čitáreň, oddychová zóna,” približujú architekti. Terasa spolu s čiastočne uzavretým átriom zaberá podlažnú plochu 20,69 metrov štvorcových.  

Podstatnú časť prvého nadzemného podlažia tvorí hlavná denná miestnosť s kuchynkou, jedálenským sedením a gaučom, situovaná v zadnej časti domu. Plynulo na ňu nadväzuje kuchynské zázemie umiestnené pod schodiskom. Zvyšok podlažia zaberá popri exteriérových priestoroch tiež hosťovské WC, kúpeľňa so sprchovým kútom a vstupná hala so schodiskom.  

Po výstupe betónovým schodiskom sa obyvateľ ocitne v dlhej chodbe s dreveným stropom a menšou knižnicou. Zvyšná časť druhého nadzemného podlažia bola vyčlenená pre dve detské izby a hlavnú spálňu, ktorým rovnako dominuje šikmý drevený strop. Ani tu nechýba menšie WC.  

Z materiálov sa v interiéri objavujú predovšetkým svetlé farby ako biela a šedá. Doplnené sú o prírodné drevo a na spodnom podlaží aj o priznaný betónový strop. Ako akcent bola zvolená modrá farba, ktorú možno nájsť na vstupných dverách či na nábytku v átriu. Pri zdieľaní realizácie projektu architektonické štúdio zároveň upriamovalo pozornosť na precíznu tradičnú remeselnú prácu, ktorá tvorí neoddeliteľnú súčasť celého projektu.  

Tvar a dispozičné riešenie rodinného domu v mestskej časti Žilina - Závodie vzišiel predovšetkým z pomerne úzkeho pozemku, na ktorom objekt stojí. Aj napriek tomu, že takéto priestorové obmedzenia nie sú v slovenských obciach či mestách vôbec unikátom, Dom pisateľov na nich reaguje naozaj netradične. Átrium, ktoré má výšku dvoch podlaží, prináša do vnútorných priestorov rodinného domu dostatok denného svetla. K presvetleniu prispieva tiež zvolená farebná schéma.

Vďaka viacerým funkčným a ekonomicky nie až tak náročným riešeniam sa architektom z ateliéru TREEA vo výsledku  podarilo vytvoriť atypický rodinný dom v inak tradičnej zástavbe. „Biely dom s celkovou podlahovou plochou 90 metrov štvorcových, pozdĺžnou orientáciou východ-západ a s neveľkou záhradou dotvoril typickú uličnú zástavbu, ktorej nekonkuruje, ale ju potvrdzuje,” uzatvárajú autori. Ostáva len dodať, že slovenské obce aj mestá by si zaslúžili viac príkladov obdobne kultivovaných zásahov do tradičného prostredia. 

 

(Archiweb.cz, TREEA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube