Author photoRED 17.06.2024 16:45

Ľuboš Barborík z Loxone: Investícia do inteligentných technológií sa vráti do niekoľkých mesiacov

V poslednom období rastie tlak na optimalizáciu spotreby energií a súčasné zvýšenie komfortu domácností, pracovísk aj priestorov, kde trávime čas. Vďaka technologickému pokroku je výrazne zlepšenie oboch parametrov možné, a to bez dramatických stavebných zásahov alebo obrovských investícií. Tvrdí to Ľuboš Barborík, branch manager pre Slovensko zo spoločnosti Loxone.

Zdroj: Startitup / YIM.BA

Zdroj: Startitup / YIM.BA

Inteligentné technológie postupne prenikajú do domácnosti aj na pracoviská. Kým v minulosti išlo o doménu najnovších projektov a exkluzívnych bytov, v súčasnosti sa stávajú relatívne bežnou výbavou – rozličné riešenia sú dostupné aj pre strednú triedu klientov aj pre firmy, ktoré využívajú staršie objekty. Výhodou nie je len lepší komfort, ale aj výrazné úspory na prevádzke.

Tak sumarizuje niektoré z výhod súčasných technologických riešení Ľuboš Barborík, branch manager Loxone pre Slovensko. Loxone je pôvodom rakúska firma, ktorá sa spočiatku sústredila na automatizáciu viacerých procesov v domácnosti – samostatného zapínania svetiel či kúrenia, skladanie žalúzií a podobne. Dnes sa však venuje automatizácii a procesom aj v iných segmentoch, napríklad v kanceláriách, hoteloch, reštauráciách či výrobných halách.

V súčasnosti tak môže hovoriť o desiatkach tisíc referencií. Barborík tak hovorí o množstve výhod, ktoré majú riešenie od Loxone pre majiteľa budovy či priestoru, ale aj pre užívateľa. „Loxone je mimoriadne silný v úspore energií,“ pripomína. Ide o veľmi aktuálnu tému, ktorá trápi množstvo investorov alebo podnikateľov. „Je to najmä o lepšej efektivite využívania technológií, ktoré sú v budove nainštalované.“ Dosiahnuť sa dajú nemalé úspory.

 

 

Barborík má za to, že vďaka riešeniam od Loxone sa prvotné náklady vedia vrátiť už do niekoľkých mesiacov, nehovoriac o celkovom uľahčení práce pre facility manažérov. Dôležitý je taktiež fakt, že hardvér od spoločnosti sa dá nainštalovať aj v staršej budove, ktorá možno nebola pripravená na príchod supermoderných technológií. Nepresvedčených ľudí pozýva do showroomu alebo do vlastného kampusu, ktorý si Loxone vybudoval v Rakúsku.

Metropola je diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Loxone. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube