Author photoSimona Schreinerová 30.07.2024 13:34

Koniec kancelárií, príchod bytov. Na Starej Vajnorskej bude Garden Park, povoľovanie napreduje

Stará Vajnorská v Novom Meste nepatrí k najatraktívnejším lokalitám. Nachádzajú sa tu predovšetkým skladové a priemyselné areály, ako aj športová hala národného stolnotenisového centra. Čoskoro by sa však táto ulica, spájaná aj s prítomnosťou čínskej komunity, mala zmeniť. 

Zdroj: Atelier 008

Zdroj: Atelier 008

V mestskej časti Nové Mesto sa pripravuje modernizácia väčšieho objektu na Starej Vajnorskej. Atraktivitu nevábnej lokality by mohla zvýšiť plánovaná rozsiahla rekonštrukcia administratívneho objektu Zipp, ktorý je v blízkosti národného stolnotenisového centra. Po novom sa má nazývať Garden Park. 

Objekt vznikol v 70. rokoch 20. storočia a dnes je ohraničený distribučným a skladovým areálom, zmiešanými územiami pre obchody a služby, výrobno-skladovými objektmi a nezastavanými parkovacími plochami. Investor Zipp office park s.r.o. plánuje rekonštrukciu stavby, ktorá už prechádza povoľovacím procesom. Mesto Bratislava udelilo projektu kladné záväzné stanovisko v októbri 2022 a od februára tohto roka prechádza posudzovaním vplyvov na životné prostredie (EIA).

Dokumentácia oznámenia o zmene navrhovanej činnosti približuje rekonštrukciu a zmenu funkcie objektu. Stavba sa skladá z dvoch častí, bývalej administratívnej budovy a ubytovne, pričom do dnešného dňa prešla niekoľkými, avšak iba čiastkovými rekonštrukciami.

 

Zdroj: Atelier 008

 

Budova je osempodlažná a nepodpivničená. Pôvodne objekt slúžil ako administratívna budova firmy ZIPP (východná časť) a ubytovňa školského zariadenia (západná časť). V súčasnosti je objekt dlhodobo nevyužívaný a v zlom stavebno-technickom stave interiérov. Fasáda nezodpovedá súčasným teplotechnickým a estetickým požiadavkám, takže komplexnejšia rekonštrukcia je viac ako potrebná.

Pôvodne administratívna budovu, doplnená o funkciu prechodného ubytovania, sa tak premení na polyfunkčný objekt so zastúpením funkcií bývania, ubytovacieho zariadenia turistického ruchu, obchodu a verejného stravovania.

Vo východnom trakte je navrhovaná funkcia trvalého bývania v dvojizbových a trojizbových bytoch. V západnom trakte sa navrhuje najmä funkcia ubytovacieho zariadenia turistického ruchu typu penzión. V parteri objektu majú vzniknúť vstupné priestory bytovej časti, tri obchodné prenajímateľné priestory, zariadenie verejného stravovania (reštaurácia pre 60 osôb), vstupné priestory a recepcia.

 

Zdroj: Atelier 008

 

Najvýraznejšími vonkajšími zásahmi bude úprava fasády, spojená s odstránením vonkajších exteriérových schodísk na druhom nadzemnom podlaží. Okrem toho by malo prísť k zatraktívneniu parteru, v ktorom budú popri pôvodnej funkcii reštaurácie zastúpené aj ďalšie obchodné priestory.

Rekonštrukcia ďalej zahŕňa kompletné zateplenie budovy, vytvorenie nových loggií alebo výmenu okien a dverí. Stavebné úpravy prebehnú na všetkých podlažiach vrátane výmeny výťahov a inštalácie nových rozvodov.

Predmetom návrhu je tiež úprava a rekonštrukcia jestvujúcich betónových parkovacích plôch, ktorá vychádza z požiadaviek obsiahnutých v záväznom stanovisku Magistrátu. Súčasné betónové plochy sa nahradia kombináciou plôch z drenážnej a zatrávňovacej dlažby s dôrazom na zadržiavanie dažďovej vody v území. Keďže príde k vyznačeniu parkovacích miest v súlade s aktuálnymi STN, príde k redukcii počtu parkovacích miest z pôvodných 169 na 163.

 

Aktuálny stav objektu. Zdroj: Google Maps

 

V lokalite je podľa investora akútny nedostatok kvalitného bývania a trpí večerným a nočným vyľudnením. Vzhľadom na to, že objekt sa nachádza v priamom kontakte so zastávkou MHD a v pešej dostupnosti je električková doprava, má ambíciu vytvoriť v tejto lokalite lokálne centrum.

Rekonštrukciu projektovo spracúva Atelier 008 pod vedením architekta Jána Kukuľu. V minulosti sa podieľal na viacerých projektoch v Bratislave, napríklad na múzeu Danubiana, bytovom dome Riazanská a polyfunkčnom objekte Apollis. Pripravovaný zámer možno hodnotiť ako relatívne jednoduchý. Výraz budovy bude kvalitnejší, s ohľadom na pravdepodobnú cieľovú skupinu klientov ale nepôjde o výnimočné riešenie. 

Garden Park má v každom prípade šancu ďalej oživiť lokalitu Starej Vajnorskej. Dnes ide o jednu zo zanedbane pôsobiacich častí mesta s neprívetivým charakterom. Ak sa úspešne zrealizuje, môže priniesť aspoň čiastočne pozitívnu zmenu a prílev nových obyvateľov.

V ideálnom prípade sa tým posilní sociálna kontrola a zlepšia podmienky pre ďalšiu revitalizáciu. V horšom ale vznikne vysoká koncentrácia ľudí z jednej sociálnej či národnostnej skupiny. To by napokon nemuselo mať také pozitívne efekty, ako sa na prvý pohľad zdá. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube