Author photoMartina Gregová 17.09.2024 15:33

Veľkomestské bývanie s unikátnym výhľadom. Štýlový byt v Sky Parku je etalónom luxusu

Unikátny byt v prestížnom komplexe Sky Park ponúka dokonalé bývanie s panoramatickým výhľadom na najznámejšie dominanty Bratislavy. Nadštandardná nehnuteľnosť vyniká nielen svojou výhodnou polohou, ale aj premysleným interiérovým dizajnom. Vďaka šikovnej úprave dispozície navyše poskytuje maximálne využitie priestoru. 

Autor: Marián Svítek/BOLD Digital

Autor: Marián Svítek/BOLD Digital

Architektonické štúdio Archstyl pôsobí na Slovensku od roku 2010. Od jeho založenia architekti pracovali na viac ako 100 projektoch, a to nielen u nás, ale aj v krajinách ako Rakúsko, Nemecko či Chorvátsko. Portfólio spoločnosti je plné predovšetkým rezidenčných projektov a návrhov interiérov. Medzi ich najnovšie úspechy na poli interiérového dizajnu bezpochyby patrí prvenstvo v kategórii LD Seating v rámci prestížneho ocenenia Interiér roku. Cenu získali za projekt vlastných pracovných priestorov, ktoré architekti z Archstyl zdieľajú so spoločnosťou WooW.

O víťazstvo v tejto kategórii sa uchádzalo aj coworkingové centrum H2O, sídlo firmy Krone Consulting, sídlo bratislavskej advokátskej kancelárie, bratislavská pobočka firmy Deloitte, kancelária združenia Čierne diery či kreatívne štúdio od Abrama Architekti.

V portfóliu spoločnosti Archstyl nechýbajú ani rezidenčné projekty vysokej úrovne. Z bratislavských projektov nemožno nespomenúť napríklad rekonštrukciu staršieho rodinného domu na Kolibe či dizajnový byt v centre bratislavského Starého Mesta.

Galéria

  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital
  • Autor: Marián Svítek/BOLD Digital

Jednou z takýchto realizácií je aj štvorizbový byt v polyfunkčnom komplexe Sky Park s podlažnou plochou 122 metrov štvorcových. Vypracovanie projektu trvalo architektom 4 mesiace, práce zabrali ďalších päť. Výsledkom je interiér vysokej kvality, ktorý svojim obyvateľom navyše ponúka fantastické výhľady na celé mesto.

„Byt, v ktorom sme navrhovali interiér pre našu klientku, je napríklad zaujímavý tým, že z jeho okien vidno takmer všetky bratislavské dominanty – Hrad, Dóm sv. Martina, vysielač na Kamzíku, Most SNP, Slavín – spolu s panorámou celej okolitej časti mesta. Tento výhľad je najzaujímavejšou charakteristikou bytu a v dizajne interiéru sme s ním výrazne pracovali,“ uvádzajú autori projektu.

Pred samotným návrhom prešiel byt miernou zmenou dispozície. Tá pôvodne zahŕňala dlhú chodbu v strede celého priestoru. Vďaka odstráneniu priečky medzi chodbou a kuchyňou sa komunikačný priestor stal súčasťou dennej zóny. Po dispozičných úpravách byt disponuje vstupnou halou, priestrannou dennou miestnosťou, tromi izbami, dvoma kúpeľňami a samostatným WC. Na hlavnú spálňu navyše priamo nadväzuje čiastočne oddelený šatník.

Denná miestnosť bola navrhnutá tak, aby mali obyvatelia bytu ničím nerušený výhľad cez veľké okná. Kuchynská linka disponuje nízkym barovým ostrovom, v strede kraľuje okrúhly jedálenský stôl a smerom na jednu z loggií je orientovaná kožená sedacia súprava v tvare L.

Na špecifickú architektúru budovy autori projektu nadviazali obložením rohu pri TV skrinke pomocou ohýbaného sadrokartónu, vďaka čomu vznikol príjemne zaoblený roh miestnosti. V dennej časti bytu dominuje orechové drevo spolu s antracitovou a krémovou farba. Kuchynská linka je navyše doplnená o veľkoformátovú keramickú zástenu s výrazným mramorovým vzorom.

Hlavná spálňa bola podľa slov architektov koncipovaná ako samostatné krídlo. Okrem hlavnej spacej časti totiž disponuje vlastným šatníkom a kúpeľňou. Oproti zvyšku interiéru je táto miestnosť ladená do svetlejších odtieňov, čo ju spolu s použitými zrkadlami opticky zväčšuje a presvetľuje. Na rozdiel od dennej zóny bola v spálni použitá svetlejšia dubová dyha.

V rámci interiéru architekti museli vyriešiť aj niekoľko špecifických detailov. „Keďže v celom komplexe je kúrenie a chladenie riešené prostredníctvom vzduchotechnických rozvodov, bolo veľkou výzvou čo najlepšie zakrytie nevzhľadných mriežkových vyústení a rôznych revíznych dvierok k tejto technológii,“ približujú. Podarilo sa to za pomoci dreveného latkového podhľadu. Na zamaskovanie mriežkových vyústení boli použité panely zo striekaných MDF dosiek. Súčasťou celého interiéru je tiež niekoľko unikátnych kusov nábytku od rôznych svetových značiek.

Výraznú časť interiéru tvorí aj nábytok na mieru. Podľa slov architektov sa pri jeho návrhu, okrem využívania kvalitných materiálov, zakaždým sústreďujú aj na detaily ako zafrézované madlá, úchytky, zabudované LED osvetlenie či kľučky. „Spolu so starostlivo vybranými doplnkami, mobiliárom, svietidlami a inými prvkami je tak interiér komplexným, premysleným dielom,“ uzatvárajú architekti.

V Sky Parku tak vznikol ďalší jedinečný byt, ktorý je príkladom bývania vo veľkomestskom štýle. Jeho obyvatelia získali komfortný a elegantný priestor, z ktorého môžu pozorovať srdce Bratislavy. Samotný Sky Park sa vďaka svojmu architektonickému riešeniu, ktoré nesie odtlačok legendárnej architektky Zahy Hadid, zaradil medzi ikony metropoly. Daný interiér si špičkovú architektúru uctil vlastným píťažlivým riešením. 

 

(Archstyl, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube