Author photoMartina Gregová 19.07.2024 13:38

Bez kvality to nejde. Vyspelá firma potrebuje špičkové priestory, ich počet v Bratislave rastie

Počet prepracovaných interiérov súkromných firiem v Bratislave rastie. S uspokojením možno konštatovať, že kvalitný dizajn sa stáva zásadným prvkom budovania firemnej identity. Príkladom spoločnosti, ktorá sa rozhodla staviť na príťažlivé a rozpoznateľné riešenie, je aj advokátska kancelária, sídliaca v jednom zo známych bratislavských developmentov.

Autor: Michal Zajaček

Autor: Michal Zajaček

Budovanie firemnej identity prostredníctvom podoby sídla firmy je významný a populárny nástroj, ako zlepšiť imidž spoločnosti a prístup k zamestnancom či klientom. Väčšie aj menšie firmy preto na návrh kancelárskych a klientských priestorov čoraz častejšie oslovujú kvalitných architektov a dizajnérov.

V Bratislave sa dnes mnoho sídel významných spoločností nachádza v najznámejších developerských projektoch či iných architektonicky hodnotných objektoch. Výnimkou nie je ani oceňovaná Pradiareň 1900, Mlynica, objekt GBC 5 či Jurkovičova tepláreň. V rámci týchto projektov vynikne sídlo spoločnosti Lighting Beetle v Pradiarni 1900, kancelárske priestory stavebnej spoločnosti ISE v Mlynici či kancelárske priestory firmy Asseco, ktorá sídli v budove GBC 5.

Rastúci trend budovania firemnej identity prostredníctvom dizajnu potvrdzuje aj kategória LD Seating v rámci česko-slovenského ocenenia Interiér roku. Do tejto kategórie spadajú popri kancelárskych priestoroch tiež coworkingové centrá či huby. V tomto ročníku o získanie ocenenia v kategórii LD Seating bojovalo celkovo 34 diel.

Galéria

  • Autor: Michal Zajaček
  • Autor: Michal Zajaček
  • Autor: Michal Zajaček
  • Autor: Michal Zajaček
  • Autor: Michal Zajaček
  • Autor: Michal Zajaček
  • Autor: Michal Zajaček
  • Autor: Michal Zajaček
  • Zdroj: Lucia Mikitová

Pomerne bohaté zastúpenie mali tento rok aj bratislavské projekty. Medzi nominovanými dielami sa nachádzala napríklad bratislavská pobočka firmy Deloitte, niekoľko sídiel bratislavských architektonických štúdií, kancelárske priestory občianskeho združenia Čierne diery či coworkingový priestor H2O.

O získanie ocenenia bojovali tiež priestory Advokátskej kancelárie Peschlová Podhorská, ktorá sídli v priestoroch budovy Byty Tehelné Pole v Bratislave. Unikátny interiér pre spoločnosť navrhla architektka Lucia Mikitová. Podľa autorky bolo jednou z hlavných požiadaviek klienta vytvorenie príjemného a neštandardného prostredia v porovnaní s typickými kancelárskymi priestormi.

Po vstupe do priestorov advokátskej kancelárie sa klientom naskytne pohľad na netradične riešený vstupný foyer s dominantným tmavým recepčným pultom, ktorého súčasťou je svetlosivý kameň. „Kameň umiestnený na recepcii predstavuje jednu z hlavných myšlienok a symbolov projektu. Jeho umiestnenie na takom významnom mieste signalizuje jeho dôležitosť a význam pre celý tím advokátov. Je odrazom sily, stability a jednoty tímu, ktoré sú kľúčové pre úspešné fungovanie advokátskej kancelárie,“ približuje architektka. Tento prvok sa v interiéri opakuje ešte niekoľkokrát vo forme obrazov.

V priestoroch advokátskej kancelárie sa nachádza niekoľko pracovných miestností rôznych veľkostí, ktoré sú prispôsobené na rôzne typy práce. Okrem kancelárií určených na samostatnú prácu nechýbajú ani zasadačky či open space kancelária. „Tým bola zaistená flexibilita a maximálne využitie podľa potreby. Táto prispôsobivosť bola jednou z kľúčových požiadaviek,“ zdôrazňuje autorka.

Zvyšnú časť priestorov tvoria hygienické zázemie, menšia kuchynka a technické miestnosti. Celková rozloha vnútorných priestorov je 132 metrov štvorcových. Projekt bol dokončený v januári 2023.

K naplneniu hlavného zadania výrazne prispel výber kvalitných a nadštandardne pôsobiacich materiálov. V interiéri dominuje tmavosivá farba. Kontrastne k nej bola navrhnutá svetlosivá podlaha a v značnej časti priestoru ponechané biele omietky. Pre vytvorenie komfortnejšieho a príjemnejšieho pracovného prostredia boli viaceré prvky interiéru navrhnuté v dekore teplého dreva.

Zvolená paleta materiálov a farieb pokračuje aj v hygienickom zázemí, ktorému dominuje výrazná tapeta s motívom starovekého mesta. „Pri výbere materiálov sme venovali zvláštnu pozornosť zachovaniu elegancie, čistoty a symboliky,” pripomína Mikitová. K celkovej atmosfére prispieva LED podsvietenie niektorých prvkov, ako je recepčný pult, logo firmy či sklenené vitríny v kanceláriách. Svetelný dizajn bol vyskladaný z rôznych druhov závesných svietidiel vo vstupnom priestore a prisadených rampových systémov v kanceláriách.

Autorka návrhu priestorov Advokátskej kancelárie Peschlová Podhorská sa venuje predovšetkým návrhom rezidenčných projektov. Aj napriek tomu je tento projekt a jeho nominácia na cenu Interiér roku ukážkou toho, ako možno vhodne zvolenou paletou materiálov a interiérových prvkov vytvoriť unikátne pracovné prostredie, ktoré sa výrazne odlišuje od podobných priestorov svojho druhu.

 

(Interiér roku, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube