Author photoSimona Schreinerová 04.02.2025 14:15

Prebudenie industriálneho skvostu. Sklad č. 7 na nábreží Dunaja sa mení na unikátny gastronomický koncept

Sklad č. 7 patrí medzi najvýraznejšie industriálne pamiatky v meste. Navyše je jednou z mála, ktorá sa zachovala až do dnes. Po rokoch, kedy zívala prázdnotou, budova opäť ožíva a otvára sa aj širokej verejnosti. Okrem Ministerstva cestovného ruchu a športu tu bude sídliť aj nový koncept spoločnosti Medusa - DOCK7.

Autorka: Simona Schreinerová / YIM.BA

Autorka: Simona Schreinerová / YIM.BA

Objekt Skladu č. 7 je už viac ako storočie výraznou súčasťou bratislavského nábrežia. Ide o pamiatkovo chránený objekt, ktorý však chátral. Situácia sa zmenila až s výstavbou prvej etapy komplexu Eurovea. Napriek vonkajšej obnove bola budova dlhšie prázdna. Len nedávno tu developer JTRE vytvoril kancelárie, ktoré si prenajalo Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR.

Okrem toho si časť priestorov prenajala Medusa Group, jeden z najväčších prevádzkovateľov gastronomických zariadení v Bratislave. S pamiatkovo chránenými stavbami už má skupina svoje skúsenosti, keďže reštaurácie prevádzkuje tiež v Jurkovičovej teplárni aj Pradiarni 1900. Sklad č.7 je tak pokračovaním stratégie vytvárať prevádzky v známych industriálnych budovách v Bratislave.

„S veľkým nadšením sa pripravujeme na otvorenie konceptu DOCK7, reštaurácie a pivovaru, v unikátnych priestoroch Národnej kultúrnej pamiatky. Mimoriadne komplexný a náročný projekt je zároveň najväčšou investíciou Medusy na Slovensku. Výška investície dosahuje úroveň takmer 3 milióny eur a umožní nám poskytovať špičkové služby vo všetkých oblastiach. Zákazníkom ponúkneme komplexný vnemový zážitok z industriálneho priestoru, ponuky jedál, nápojov a samozrejme nášho pivného portfólia. Všetkých srdečne pozývame a tešíme sa na stretnutie už 1. marca,“ uviedol Michal Chudík, CEO skupiny Medusa.

Galéria

  • Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA
  • Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA

DOCK7 obsadí celé prvé nadzemné podlažie Skladu č.7. Architekti projektu navrhli priestor, ktorý harmonicky a citlivo prepája historické dedičstvo s modernými technológiami, pričom vyniká precíznym prevedením a unikátnymi dizajnovými prvkami. Vstupný portál do priestoru o celkovej ploche 1 600 m² sa nachádza priamo pod námestím so sochou generála Milan Rastislava Štefánika.

Prvá časť priestoru patrí reštaurácii s dominantným barom, ktorá plynule prechádza k srdcu pivovaru, kde sú umiestnené ležiace tanky a ďalšie technológie. To všetko dostupné pre oko zákazníkov, spolu s edukačnou časťou, ktorá jednoduchou formou predstaví zaujímavé prvky konceptu – budovu, pivovar alebo suroviny.

Celý priestor DOCK7 je navyše veľmi verzatilný a umožňuje usporiadanie rôznych podujatí bez narušenia chodu prevádzky a zároveň zachovania súkromia eventu. V prípade rezervácie celej prevádzky bude k dispozícii jeden z najväčších eventových priestorov s kapacitou až 600 ľudí.

Kapacita reštaurácie bude za štandardných podmienok 280 návštevníkov v interiéri, ďalších 190 na terase. Pivovar zas bude mať ročnú technickú kapacitu maximálne 6-tisíc hektolitrov, štandardne by sa však malo vyrábať skôr 4,5 až 5-hektolitrov. Pivo bude primárne využívané v reštaurácii, ale v sudoch sa bude expedovať aj do iných prevádzok Medusa Group. Architektonické riešenie vypracovala architektka Barbora Pinčíková.

Eurovea a Sklad č.7 sa nachádzajú v zápalovom území a ohrozené boli aj v súvislosti s minuloročnými povodňami. V prípade takejto udalosti bude možné prevádzku do 24 hodín vypratať, resp. odmontovať a presťahovať najmä technológiu, ale napríklad aj drevené obklady stien.  

 

Autor: Simona Schreinerová / YIM.BA

 

Okrem významnej investície Medusa oznámila aj významnú zmenu v top manažmente. Po viac ako dvadsiatich rokoch strieda Michal Chudík na pozícii CEO zakladateľa a lídra skupiny, Petra Štecka. „V horizonte najbližších troch rokov sa plánujeme zamerať na rozvoj našej siete prevádzok, sme na to investične pripravení. Samozrejme, sledujeme a vyhodnocujeme aj nové príležitosti na rozvoj našej siete prevádzok ako aj oblasť závodného stravovania, kde aktívne pôsobíme. Môžem prezradiť, že po Česku, Rakúsku, Spojených arabských emirátoch máme ambíciu rozšíriť naše pôsobenie o ďalšiu krajinu,“ dodáva Michal Chudík. Okrem toho by gastro skupina chcela rozšíriť svoje prevádzky aj v rámci západného Slovenka.

Nateraz je však pozitívne, že sa zrekonštruovaný Sklad č. 7 otvára verejnosti, aj keď ide o komerčný účel. Názov konceptu reštaurácie a pivovaru, DOCK7, priamo odkazuje na industriálnu budovu. Otvorením reštaurácie a pivovaru budú môcť prvýkrát po dlhých desaťročiach návštevníci zažiť geniusloci aj v interiéri ikonickej budovy.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube