Author photoMartina Gregová 09.09.2024 17:00

Nápadité bývanie bez radikálnych zásahov. Zrekonštruovaný bratislavský byt dokonale využíva danosti priestoru

Rekonštrukcia bytu môže dramaticky zvýšiť kvalitu priestoru bez toho, aby bola mimoriadne drahá a náročná. Aj pri relatívne jednoduchých zásahoch sa dá realizovať svieži pohľad na moderné bývanie s dôrazom na premyslené dispozičné a materiálové riešenia. Príkladom je obnova bratislavského bytu, ktorá vyťažila z minima maximum. 

Autor: Marián Gombarček

Autor: Marián Gombarček

Architektonický ateliér pod vedením Mariána Gombarčeka sa venuje primárne návrhom rodinných domov a interiérov. Na Slovensku sa do povedomia širšej verejnosti dostal predovšetkým vďaka projektu Dom pri zvonici. Táto vydarená rekonštrukcia rodinného domu z 50. rokov 20. storočia priniesla jeho majiteľom plnohodnotné moderné bývanie, prispôsobené ich funkčným aj materiálovým požiadavkám.

V celom interiéri možno jasne badať zámer architektov vytvoriť kontrast medzi pôvodnou architektúrou a novými prvkami. Za premyslenú prácu s materiálom a celkový priestorový koncept získal rodinný dom dokonca cenu Interiér roku 2022. Rekonštrukcia Domu pri zvonici je pozitívnym príkladom toho, ako možno pristupovať k obnove starších objektov, určených na bývanie. Zatiaľ čo zvonku ostal dom v takmer nezmenenej podobe, jeho interiér ponúka plnohodnotné moderné bývanie.

Z portfólia ateliéru stojí za zmienku tiež projekt montovaného rodinného domu v Dúbravke, ktorý bol nedávno nominovaný na prestížnu cenu Building of the Year 2024, ktorú udeľuje známy architektonický portál ArchDaily, či návrh kancelárií Highgate v Nivy Tower. Z mimobratislavských realizácií možno vyzdvihnúť aj interiér obľúbeného martinského bistra Nhabe.

Galéria

  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček
  • Autor: Marián Gombarček

Medzi najnovšie projekty bratislavského ateliéru patrí aj unikátny interiér bytu na Ukrajinskej ulici v Bratislave. Moderné bývanie v Novom Meste vzniklo vďaka premyslenej rekonštrukcii. Tá, okrem zmeny dispozičného riešenia, zahŕňala aj odkrytie niektorých pôvodných stavebných materiálov a návrh úplne nových priestorových a dizajnových prvkov.

V rámci dispozičných zmien bolo v byte odstránených niekoľko nenosných priečok, vďaka čomu sa celý priestor viac otvoril. „Všetky stavebné a dispozičné zmeny vychádzali z diskusie s investorom, ktorá sa môže naratívne priebežne meniť a dopĺňať. Aj v tomto prípade sme najprv uvažovali o výraznejších zásahoch, no nakoniec, na základe usmernenia požiadaviek v rámci konzultácie, sme sa rozhodli ísť touto cestou,“ popisuje Marián Gombarček.

S prihliadnutím na lokalitu, v ktorej sa byt nachádza, došlo v rámci rekonštrukcie aj k zmene polohy niektorých izieb. Podľa slov architekta bola spálňa spolu s kuchyňou pôvodne orientovaná na východ, do kľudového dvora. „Chceli sme dostať veľkú otvorenú dennú časť do rušnejšej ulice a pracovňu zas umiestniť do kľudovej zóny, nakoľko sa tam predpokladal dlhodobý pobyt počas dňa,“ približuje.

Po novom je tak byt jasne rozdelený na dennú a nočnú časť. V strede dispozície sa popri chodbe nachádza aj hygienické jadro so samostatným WC. Najvýraznejším prvkom bytu sa stala nábytková zostava svetloružovej farby, ktorá tieto dve hlavné zóny oddeľuje a zároveň pomyselne aj funkčne prepája.

„Okrem všeobecných úložných priestorov, dopĺňajúcich kuchyňu a šatník, sa tento prvok stáva akýmsi nosným, vodiacim a zároveň rozdeľujúcim prvkom v rámci dispozície,“ konštatuje Gombarček. „Pridaním dominantného novotvaru nábytkového modulu v priečnom smere na nosný systém vytvárame akýsi centrálny prienik priestorov. Vznikajú priehľady a komunikácie rôznych charakterov vo viacerých smeroch a vrstvách,“ dodáva.

Dominantou obývacej izby sa bezpochyby stala TV stena, navrhnutá vo forme rozsiahlej knižnice. Ružovú nábytkovú zostavu a betónový preklad tu dopĺňa predovšetkým biela a sivá farba. Kuchynská linka tmavosivej farby je doplnená o jedálenský kút s drevenými stoličkami. Rozsiahla knižnicová zostava sa nachádza aj v pracovni. WC sa farebne odlišuje od zvyšku bytu, nájdeme tu totiž sýtožltú farbu.

Podobne ako pri starších projektoch bratislavského ateliéru, aj v tomto prípade bol na materiálové riešenie daného priestoru kladený silný dôraz. Odkryté a zachované boli viaceré pôvodné materiály ako betón či drevená podlaha so stromčekovým vzorom. Podľa architekta prináša odhalenie nosných betónových prvkov zaujímavú priestorovú tektoniku, hlavne v kompozícii s hore spomínanou nábytkovou zostavou, ktorá je uložená priečne na tento nosný systém.

Byt na Ukrajinskej ulici v Bratislave je výnimočný z hľadiska realizovaných dispozičných zmien, materiálového riešenia aj vzhľadom na navrhnutý nábytok na mieru. Je príkladom toho, ako možno dispozíciu otvoriť a sprehľadniť zároveň, a to pri použití jednoduchých a ekonomicky nenáročných postupov.

 

(Marián Gombarček, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube