Author photoMartina Gregová 02.07.2024 19:38

Medveď v obývačke a svietiace snehové vločky. Apartmán na Donovaloch dostal luxusný interiér a bojuje o ocenenie

Horský apartmán s náročným majiteľom je príležitosťou pre netradičný a inovatívny dizajn interiéru nad rámec prvoplánového využitia kameňa a dreva. Autori projektu Horská elegancia sa presne touto cestou pokúsili ísť. Ich cieľom bolo spojiť pohodlie a útulnosť horskej chaty s luxusom moderného apartmánu. Výsledná realizácia teraz bojuje o získanie prestížneho česko-slovenského ocenenia.

Autor: Igor Staudinger

Autor: Igor Staudinger

Ocenenie Interiér roku je udeľované od roku 2015. Vzniklo ako reakcia na fakt, že dovtedy sa žiadne iné ocenenie na našom území nevenovalo prioritne interiérom. V rámci súťaže sú každoročne oceňované súkromné aj verejné interiéry navrhnuté českými a slovenskými architektmi či dizajnérmi. Nominované diela súťažia v celkovo deviatich kategóriách vrátane Hlasovania verejnosti.

V kategórii Súkromný interiér - novostavba bolo v rámci deviateho ročníka ocenenia nominovaných celkovo 49 diel. Väčšina z nich sa nachádza v českom hlavnom meste. Medzi nominovanými nájdeme interiéry rodinných domov, bytov či objektov určených na víkendové bývanie. Svoje zastúpenie majú aj o čosi netradičnejšie projekty, ako napríklad projekt Garáž - bunker od architektonického štúdia Createspace.

Spomedzi slovenských diel možno ďalej spomenúť realizáciu s názvom Horská elegancia, ktorý sa nachádza na Donovaloch. Za návrhom priestorov horského apartmánu stojí Katarína Kyman Haruštiaková zo štúdia Kymandesign, ktorá sa profesii interiérovej dizajnérky venuje už 15 rokov. „Moja profesia je veľmi všestranne zameraná. Vyžaduje si použitie kreatívnych, estetických a technických riešení. Nielenže sledujem nové trendy, ale snažím sa tvoriť estetický a funkčný dizajn,” popisuje svoju prácu.

Galéria

  • Autor: Igor Staudinger
  • Autor: Igor Staudinger
  • Autor: Igor Staudinger
  • Autor: Igor Staudinger
  • Autor: Igor Staudinger
  • Autor: Igor Staudinger
  • Autor: Igor Staudinger
  • Autor: Igor Staudinger

Riešený priestor zaberá spolu s vonkajšími terasami podlažnú plochu 105 metrov štvorcových. Ide o jeden zo šiestich apartmánov, ktoré sú súčasťou väčšej horskej chaty. Vďaka bohatému preskleniu sa môže pochváliť aj nádhernými výhľadmi do unikátneho prírodného prostredia, ktoré ho obklopuje. Ako upozorňuje autorka projektu, jej hlavným cieľom bolo vytvorenie pohodlného a luxusného domova. Dôležitá tiež bola nenáročnosť na údržbu a využívanie najmä prírodných materiálov.

Vzhľadom na to, že majitelia apartmán prevzali v čase výstavby, bola možná aj čiastočná úprava dispozície. Výsledkom týchto úprav bolo mierne rozšírenie dennej časti. Dnes je interiér rozdelený na vstupnú halu, obývaciu izbu s kuchyňou, hlavnú spálňu, izbu pre hostí, kúpeľňu, samostatné WC a saunu.

Jednotlivé miestnosti v rámci apartmánu sa môžu pýšiť impozantnými stropmi s priznanými drevenými trámami. Jedinečnú atmosféru navyše podporuje drevené obloženie stien a drevená podlaha. „Priznané trámové prvky nie sú na strope len pre ich funkciu, ale aj pre ich estetiku. Karamelový odtieň dreva interiér zdanlivo stmavuje, ale taktiež zútulňuje. Drevené obloženie má tiež dve funkcie – dizajnovú a zároveň akustickú. Vďaka dreveným obkladom sa dosiahol veľkolepý dojem z celého interiéru,” približuje dizajnérka.

Popri dreve možno v interiéri nájsť tiež prírodný kameň, sklo, príjemne pôsobiace textílie aj niekoľko kovových detailov. Na stenách nechýbajú tapety s horskou a prírodnou tematikou. Z farieb prevláda predovšetkým čierna a sivá, čo v kombinácii s rozsiahlym použitím dreva navodzuje pocit elegancie.

Dôležitú úlohu pri navodení príjemnej atmosféry zohral tiež svetelný dizajn. Ako popisuje autorka projektu, jeho návrh skomplikovali práve impozantné vysoké stropy. Hlavnú úlohu vo viacerých miestnostiach prevzali závesné svietidlá rôznych tvarov a veľkostí. Najvýraznejším prvkom sú bez debaty svietidlá v tvare snehovej vločky. Súčasťou interiéru sú aj podlahové svietidlá, nástenné lampy či LED pásy. V kúpeľni zas boli navrhnuté vsadené svietidlá.

Z funkčných riešení možno vyzdvihnúť napríklad zaujímavú realizáciu postelí v hosťovskej izbe. „V spálni pre hostí si klienti priali vytvoriť poschodovú posteľ. Pre dizajnéra je to výzva, kde môže ukázať svoje tvorivé schopnosti a navrhnúť riešenie s dávkou štýlu a charakteru. Podarilo sa mi navrhnúť neobvyklý priestor na spanie na dvoch úrovniach, ktorý ocenia nielen deti, ale aj dospelí. Táto posteľ je ukážkou skvelej remeselnej zručnosti stolárov,” uzatvára Haruštiaková.

Proces návrhu interiéru s názvom Horská elegancia trval podľa slov dizajnérky necelý rok. Výsledkom je interiér, ktorý má navodzovať pocit prepojenia s prírodným horským prostredím. Vďaka prevzatiu apartmánu vo fáze výstavby sa zároveň podarilo výborne naplniť priestorové požiadavky klienta. Na škodu sú tu azda len grafiky medveďa alebo zasnežených vrcholcov hôr - v kontexte prostredia pôsobia gýčovo. Ide o nedostatok, ktorý uberá inak zaujímavej realizácii na kvalite. 

 

(Kymandesign, Interiér roku, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube