Author photoSimona Schreinerová 17.10.2024 12:22

Lepšia ako Pasienky. Budúca športová zóna v Petržalke sa vypĺňa zámermi, okrem športovísk pribudne aj vybavenosť

Plochy medzi Sitnianskou ulicou a Orechovou cestou v juhovýchodnej časti Petržalky čakajú na výstavbu športovej infraštruktúry. Okrem rozsiahleho areálu, ktorý pripravuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK), sa tu plánujú aj menšie projekty. K samotným športoviskám patrí aj podporná infraštruktúra, napríklad v podobe medicínskeho centra pre športovcov.

Zdroj: Morocz_Tacovsky

Zdroj: Morocz_Tacovsky

Výstavba športovej vybavenosti na juhovýchode Petržalky medzi vozovňou Petržalka, Dolnozemskou a Orechovou cestou má dlhodobo oporu v Územnom pláne. Vzniknúť by tu mala jedna z najväčších a najucelenejších zón tohto typu v Bratislave. Na Sitnianskej ulici už dnes funguje vybavenosť v podobe hotela a wellness centra. Najnovšie by tu mohlo pribudnúť aj medicínske centrum.

Objekt so štyrmi nadzemnými podlažiami (NP) bude určený na diagnostiku a liečbu športovcov po zranení a pre ľudí s vrodenou alebo nadobudnutou obmedzenou pohybovou schopnosťou. Funkčná náplň bude zameraná na diagnostiku a následné fyzikálne vyšetrovacie metódy, ako napríklad RTG a MR, ktoré budú umiestnené na spodných podlažiach.

V horných podlažiach sú navrhnuté ambulancie s rôznym zameraním a operačné sály s príslušnými lôžkami na izbách. Medicínske športové centrum bude funkčne priamo nadväzovať na pohybové centrum, ktoré je v pešej dostupnosti. V pohybovom centre budú mať športovci na základe diagnózy možnosť ubytovania s rehabilitačnými a rekondičnými cvičeniami. Objekt bude mať plochú strechu.

Galéria

  • Medicínske centrum. Zdroj: Morocz_Tacovsky
  • Medicínske centrum. Zdroj: Morocz_Tacovsky
  • Hala Relevant. Zdroj: Morocz_Tacovsky
  • Hala Relevant. Zdroj: Morocz_Tacovsky
  • Urbanistická štúdia športového kampusu. Zdroj: Martin Vojta Architekti
  • Urbanistická štúdia športového kampusu. Zdroj: Martin Vojta Architekti
  • Kampus športu a zdravia. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Kampus športu a zdravia. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Investorom je fyzická osoba, projektovú dokumentáciu a architektonický návrh pripravila architektonická kancelária Morocz_Tacovsky. Zámer má vydané súhlasné záväzné stanovisko Magistrátu. Hlavné mesto malo z veľkej časti len štandardné pripomienky, týkajúce sa zelených riešení. Upozorňuje však, že pre pripojenie stavby je potrebné vybudovať prístupový chodník aj obslužnú cestu. 

Rovnaká architektonická kancelária je už v lokalite aktívna. Spracovala totiž aj návrh multifunkčnej haly Relevant, ktorá vznikne neďaleko plánovaného medicínskeho centra. Primárnou funkciou multifunkčnej haly bude šport. Časť haly určená na vstup a ihriská je riešená cez dve nadzemné podlažia. Zvyšná časť budovy, ktorá bude tvoriť zázemie pre fungovanie haly, je rozložená na dvoch nadzemných podlažiach.

V hale bude teleskopická skladacia tribúna a tribúna určená na státie na druhom nadzemnom podlaží. Hlavné ihriská sú navrhované pre basketbal, futbal a volejbal. Súčasťou murovanej časti objektu je návrh vegetačnej extenzívnej strechy. Časti fasád sú navrhnuté ako zelené, obrastené popínavými rastlinami.

Hala sa bude nachádzať v urbanistickom bloku D4, ktorý je zadefinovaný v urbanistickej štúdii Športovo-rekreačný areál pri ČOV ako vhodný pre športové haly s rozlohou približne 3.600 m² a 120 návštevníkov. K multifunkčnej hale pribudne 20 parkovacích miest.

 

Hala Relevant. Zdroj: Morocz_Tacovsky

 

Zatiaľ najvýznamnejším projektom v území bude Kampus zdravia a športu, ktorý má vzniknúť južne od haly Relevant. Areál má už za sebou proces posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) a do konca roka očakáva získanie územného rozhodnutia. Predpokladaný začiatok výstavby bol v EIA stanovený na polovicu roka 2027. Prvé časti by sa mohli dokončiť o dva až tri roky neskôr. Vzhľadom na súčasný stav je teoreticky stále možné tento termín stihnúť.

Kampus zdravia a športu bude zahŕňať školu, športovú halu, internát s jedálňou, hokejovú halu, atletický štadión, bazén a neskôr aj gymnastickú halu. Centrom kampusu bude atletický štadión. Na severe sa plánuje umiestnenie školy, multifunkčnej haly a internátu pri budúcej Fiľakovskej ulici. Medzi hokejovou halou a internátom vznikne námestie s pavilónom.

Najdôležitejším objektom bude spojená stredná športová škola s kapacitou 696 študentov. Na štyroch podlažiach budú umiestnené vstupné priestory, učebne, administratívne a oddychové zóny pre učiteľov a na streche bude exteriérová učebňa. Škola bude priamo prepojená so športovou halou a bude realizovaná v rámci konceptu SMART škôl, ktorý prepája vzdelávanie, športovú prípravu a zdravotné výskumné pracovisko.

Odhadované náklady na projekt sú vo výške 62,5 milióna eur, pričom zahŕňajú aj hokejovú halu a atletický štadión. Architektonickú štúdiu kampusu vypracovali architekti z renomovanej kancelárie AT26.

 

Kampus športu a zdravia. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

 

Už niekoľko rokov je známy aj zámer na výstavbu MakFootball Arena. Investor požiadal o vydanie stavebného povolenia ešte v minulom roku, v januári tohto roka Petržalka vydala stavebné povolenie na spevnené plochy a komunikácie. Projekt sa od počiatku trápil s prieťahmi a podľa pôvodných plánov mal byť dokončený v tomto roku. Realita je však taká, že sa výstavba sotva rozbieha.

Areál bude tvorený základnými časťami – ihriskom, objektom zázemia, povrchovým parkoviskom a zelenými a pešími plochami. Futbalové ihrisko bude mať dĺžku 102 metrov a šírku 62 metrov. Bude možné ho deliť a počas zimnej sezóny, keď má byť prekryté dvojplášťovou nafukovačkou kupolovitého tvaru, bude mať k dispozícii umelé osvetlenie a komplexnú vzduchotechniku. Súčasťou ihriska bude aj dvojica malých tribún.

Zázemie haly bude tvorené trojpodlažným objektom lichobežníkového tvaru s plochou strechou. Architektúru projektu spracúva kancelária FullHouse Architects v spolupráci s ateliérom AML Architects pri prvotnej štúdii zámeru.

Petržalka v posledných rokoch zažíva výrazný rozvoj športovej infraštruktúry. Ak sa podarí zrealizovať spomínané projekty v plnom rozsahu, môže tu vzniknúť športová zóna, porovnateľná s Pasienkami. Svoje miesto medzi športovými halami jednoznačne majú aj súvisiace projekty, ako je pohybové či medicínske centrum. Vďaka podobným zámerom môže byť lokalita medzi amatérskymi, vrcholovými či profesionálnymi športovcami ešte atraktívnejšia.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube