Author photoSimona Schreinerová 27.08.2024 11:12

Lepší šport na pravom brehu. Petržalka pokračuje v investíciách do infraštruktúry, obnoví halu pri Veľkom Draždiaku

Športová vybavenosť Petržalky bola ešte pred niekoľkými rokmi biedna. To sa však pomerne dynamicky mení, pričom významným podielom sa na skvalitňovaní športovísk podieľa samospráva. Jej aktivity nepoľavujú, preto by medzi obnovené areály mala čoskoro pribudnúť aj športová hala na Draždiaku.

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Zámer odkúpiť tenisový areál pri Veľkom Draždiaku schválili poslanci mestskej časti (MČ) ešte minulý rok. Petržalka získala športový areál za dva milióny eur, čím sa zároveň otvorila možnosť revitalizovať roky zanedbané pozemky. Cieľom bolo od začiatku zvýšiť kvalitu územia pri zachovaní pôvodného športového využitia areálu. Zatiaľ je zameraný iba na jeden šport. 

Bolo jasné, že si areál vyžiada nevyhnutné opravy, a v strednodobom horizonte aj generálnu obnovu. Prvé zásadnejšie úpravy sa zameriavajú na tenisovú halu s troma vnútornými tenisovými kurtmi a piatimi vonkajšími kurtmi. Pred niekoľkými dňami MČ Petržalka zverejnila informáciu o jej obnove. Rekonštrukcia za približne 2,5 milióna eur má priniesť viac ekologickej energie a možnosti pre aktívnych obyvateľov. Po komplexnej rekonštrukcii by mohla slúžiť aj pre iné športy, pričom tenisové kurty zostanú zachované.

Súčasťou areálu je aj budova s nebytovými priestormi, reštaurácia a ubytovňa s bytmi, ako aj časť nábrežia Veľkého Draždiaka. Tu samospráva vykonala menšie zásahy. V rámci základných opráv bolo kompletné vymenené osvetlenie za úspornejšie LED svietidlá, na vonkajších dvorcoch pribudol nový antukový povrch a namaľované boli čiary, položený zelený trávnik a nainštalovala sa pitná fontánka.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Petržalka už zlepšila verejný priestor okolo Draždiaka. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Išlo len o časť nevyhnutných opráv, ktoré komplex potrebuje. MČ plánuje montáž fotovoltických panelov, obnovu elektroinštalácie a inštaláciu športovej podlahy pre multifunkčné športové účely. Tiež pripravuje opatrenia na zníženie prevádzkových nákladov športovej haly. Primárnym cieľom projektu je podľa Petržalky zníženie spotreby energie haly o 62% a produkcie CO2 o 76%. Samospráva chce takto zlepšiť športové a komunitné služby, poskytnúť moderný priestor a podporiť záujem o šport a zdravý životný štýl nielen obyvateľov Petržalky.

Začiatok opráv je naplánovaný na september 2024, pričom samotná realizácia prác by mala byť ukončená v auguste 2026. Financovanie obnovy by mali pokryť najmä externé zdroje. MČ uspela vo výzve Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA), ktorá jej schválila finančný príspevok vo výške viac ako 2,05 milióna eur.

Zvyšné zdroje musí pokryť mestská časť z vlastných prostriedkov. V prípade nepredvídaných investičných výdavkov spôsobených dodatočnými prácami použije mestská časť financie z rezervného fondu. Tento účel schválili volení zástupcovia na mimoriadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva 8. augusta 2024.

Veľký Draždiak patrí k obľúbeným rekreačným lokalitám, ktoré navštevujú nielen obyvatelia Petržalky. Zlepšená športová infraštruktúra a kultivovanejšie prostredie tento fakt len podporí. Napriek tomu nejde o oficiálnu rekreačnú zónu, a to kvôli vedeniu vysokého napätia cez vodnú plochu.

Aj to by sa mohlo čoskoro zmeniť, nakoľko MČ začala podnikať kroky k jeho preloženiu. Impulzom bol fakt, že distribučná spoločnosť začala s výmenou káblov nadzemného veľmi vysokého napätia (VVN), prechádzajúceho aj cez územie Petržalky.

 

Petržalka v poslednej dobe realizuje zásahy, ktoré majú zvýšiť rekreačný potenciál V. Draždiaka. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

 

Miestne zastupiteľstvo koncom júna splnomocnilo starostu na rokovanie s dotknutými orgánmi, ako aj so zhotoviteľom štúdie realizovateľnosti prekládky, a na spracovanie ďalších stupňov dokumentácie pri spolufinancovaní mestskej časti do výšky 115.000 eur. Pokračovať s týmito dokumentáciami, teda pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie, chce mestská časť počas leta. Definitívne rozhodnutie o preložení vedenia by malo padnúť v septembri.

Odstránením vedenia vysokého napätia by sa otvorila cesta k tomu, aby sa Draždiak mohol stať oficiálnou rekreačnou zónou, čo by mohlo viesť k lepším možnostiam jeho revitalizácie. Draždiak má veľký potenciál, ktorý nie je využívaný v maximálnej miere. Napriek obľúbenosti lokality je okolie zanedbané a na nízkej úrovni. Potreboval by vyššiu diverzitu služieb pre návštevníkov, ktorí hľadajú bohatší zážitok.

K tomu by mohli prispieť aj súkromné projekty. Výraznejšie zmeny sa očakávajú najmä od zámerov Južná Pláž od V.D. Lake a Tri Vŕby od RMC Properties Slovakia. Obaja developeri sľubujú, že v rámci svojich projektov zrevitalizujú priľahlé úseky nábrežia pred svojimi projektmi a prinesú vybavenosť pre návštevníkov, vrátane športovísk a gastronomických prevádzok.

Veľký Draždiak sa v budúcnosti rozhodne zmení. Ešte dnes je v mnohých ohľadoch pamätníkom minulosti, keď sa za rekreačný areál považovalo aj neupravené štrkovisko s prašnými cestičkami a minimálnymi službami. Petržalka však má ambíciu spraviť z Draždiaka skutočné rekreačné miesto v súlade so svojimi aktivitami v oblasti rozvoja športovísk. V tomto smere už dokázala vylepšiť školské plavárne či postaviť novú multifunkčnú športovú halu na Pankúchovej za viac ako 2,5 milióna eur.

Športová infraštruktúra na pravom brehu Dunaja je teda na vzostupe. To je výborná správa pre miestnych obyvateľov, žiakov, miestne športové kluby a všetkých športových nadšencov. Po dobudovaní väčších projektov, ako je Kampus zdravia a športu v réžii Bratislavského samosprávneho kraja alebo MakFootbal Arény, sa môže Petržalka opäť stať športovým centrom celomestského významu.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube