Author photoSimona Schreinerová 22.07.2024 14:45

Hustejšie Krasňany sa blížia. Bytovka namiesto tradičnej reštaurácie dostala rozhodujúce povolenie

Rača patrí k mestským častiam, ktoré môžu byť pyšné na svoje verejné projekty. Na druhej strane, súkromní developeri sa tu často stretávajú s odporom verejnosti i samosprávy voči pripravovaným projektom. Jednoduchú cestu nemá ani zámer s oficiálnym názvom Bytový dom v Krasňanoch od spoločnosti Monaq Invest.

Zdroj: Monaq Leasing

Zdroj: Monaq Leasing

Komorný zámer postupuje v povoľovaní

Plánovaný projekt s názvom Bytový dom v Krasňanoch má vzniknúť v lokalite Staré Krasňany, kde sa stretávajú ulice Hubeného a Vrbenského. Presnejšie bude umiestnený na mieste pôvodnej reštaurácie U Waltera (Krasňanská kúria), ktorá bude zbúraná. Objekt reštaurácie nemá veľký historický ani architektonický význam, a preto sa jeho nahradenie nepovažuje za veľkú stratu. Investor už má vydané búracie povolenie.

Bytový dom, ktorý reštauráciu nahradí, bude mať päť nadzemných podlaží, pričom najvyššie podlažie bude ustúpené. Objekt je navrhnutý ako nepodpivničený. Zastavaná plocha najvyššieho podlažia bude menšia ako 50% zastavanej plochy štvrtého podlažia.

Prvé podlažie bytového domu bude zahŕňať vstupné priestory, schodisko s výťahom a miestnosti pre domové vybavenie vrátane pivníc. Budú tu aj technické miestnosti, štyri samostatné garáže a oddelená časť pre občiansku vybavenosť s prístupom z juhozápadnej strany budovy.

Galéria

  • Zdroj: Monaq Leasing
  • Zdroj: Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača
  • Zdroj: Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača
  • Umiestnenie stavby po možnej zámene pozemkov. Zdroj: Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača
  • Umiestnenie stavby pred možnou zámenou pozemkov. Zdroj: Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača
  • Objekt bývalej knižnice pred búraním. Zdroj: Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača
  • Pozemok po asanácii bývalej knižnice. Zdroj: Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača

Na druhom až štvrtom podlaží sa plánujú tri byty na každom podlaží, na piatom bude jediný byt a strešné terasy. Celkovo bude v bytovom dome desať bytov – tri dvojizbové a sedem trojizbových. Každý byt bude disponovať lodžiou alebo terasou. Okrem štyroch garáží bude budova mať aj dvanásť ďalších parkovacích miest. Ide však len o jeden z variantov. 

Ako uvádza starosta mestskej časti Bratislava - Rača Michal Drotován vo svojom statuse, v hre sú dve verzie. Okrem vyššie popísanej sa počíta aj s možnosťou, že by bytovka mohla obsahovať 14 bytov, z toho 11 dvojizbových a tri trojizbové. V oboch variantoch sa však počíta s piatimi nadzemnými podlažiami.

Podoba bytového domu je známa a zodpovedá projektu vypracovanému firmou PORTIK. Architektonicky nejde o výnimočnú stavbu, no zohľadňujú sa miestne špecifiká (najmä podlažnosť či riešenie nástupného priestoru), aby objekt zapadol do okolitého prostredia. Projekt má od roku 2021 vydané záväzné stanovisko mesta, čo však vyvolalo rozruch v časti verejnosti.

Kritické názory v tom čase vyjadril aj starosta Drotován, ktorý upozornil na plány mestskej časti týkajúce sa susedného pozemku. Drotován tvrdil, že mestská časť nebola dostatočne informovaná pred vydaním súhlasu Magistrátu, aj keď budova bývalej reštaurácie je priamo súčasťou jej správy.

Starosta tiež výrazne pochyboval o vhodnosti výstavby bytového domu v stabilizovanej časti územia s odkazom na vtedy pripravovaný Územný plán zóny Krasňany. Ten nezahŕňal plány na výstavbu v danom mieste a avizoval aj budúce diskusie medzi mestskou časťou, Magistrátom a spoločnosťou Monaq Leasing.

Dnes je situácia iná a Bytový dom v Krasňanoch má okrem súhlasu mesta už vydané aj územné rozhodnutie o umiestnení stavby. Ako ešte v marci uviedol Tomáš Hujo, projektový manažér Monaq Leasing, územné konanie bolo podľa jeho slov do decembra 2022 prakticky zamrznuté. „Dôvodom bolo, že navrhovateľ (Monaq Invest s.r.o.) a ani vlastník stavby (MONAQ Leasing, a.s.) nemali súhlas vlastníka pozemkov pod prístupovou cestou a okolitým chodníkom, ktorý bol jednou z podmienok na začatie územného konania,“ vysvetlil Hujo.

Po niekoľkých rokovaniach sa však roku 2023 podarilo spoločnosti získať pozemky do vlastníctva, resp. získať vecné bremeno a splniť tak aj poslednú podmienku na začatie územného konania. Do projektovej dokumentácie boli zahrnuté požiadavky mestskej časti Rača a Magistrátu, aby boli v súlade s potrebami samosprávy a platným územným plánom.

Investor predpokladá, že územné aj stavebné konanie by mohli prebehnúť v roku 2024. Aktuálny stav projektu naznačuje, že by sa tieto očakávania mohli naplniť. V takom prípade by sa v priebehu budúceho roka začalo s výstavbou, ktorá by mala prebiehať približne dva roky.

 

Zdroj: Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača

 

Úpravy chce aj mestská časť

Spoločnosť Monaq Leasing medzičasom zbúrala na vlastné náklady knižnicu na susednom pozemku. Stalo sa tak po dohode s mestskou časťou, ktorá má na pozemku vlastné plány. Podľa Drotována prichádzajú do úvahy dve varianty využitia. Variant A by mal umožniť na časti pozemku umiestnenie kontajnerového stojiska pre bytový dom na Hubeného ulici, upraviť parkovanie, vysadiť zeleň a osadiť lavičky.

Variant B taktiež počíta so zeleňou a umiestnením kontajnerového stojiska, ale tiež s výstavbou komunitných priestorov (klubovne v podobe drevostavby so zelenou strechou) pre seniorov a pre skautov. O tom, ako bude pozemok využitý, sa podľa Drotována ešte budú viesť diskusie a k samotnej realizácii je ešte veľmi dlhá cesta. Navyše sa zvažuje aj možná zámena pozemkov, ktorá by „zarovnala“ hranicu medzi susednými pozemkami.

 

Umiestnenie stavby po možnej zámene pozemkov. Zdroj: Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača

 

Malá bytovka v Krasňanoch síce mala náročný začiatok, ale aktuálne sa zdá, že je na dobrej ceste k skorej výstavbe. Samozrejme, stále môže naraziť na odpor v priebehu povoľovacích procesov, čím by sa postup spomalil. Pravdepodobnosť, že by pripomienky či odvolania výstavbu celkom zastavili, je ale s ohľadom na vydanie kľúčových povolení minimálna.

Komorná budova, ktorá nahradí zanedbaný objekt bývalej reštaurácie, neprinesie výrazné zahustenie a vznikne na pozemku, ktorý už bol zastavaný. Avšak v Rači sa aj menšie projekty môžu stretnúť s veľkým odporom.

To platí aj v prípade menšieho bytového domu na ulici Úžiny spoločnosti Centrum Pezinok s.r.o. Tu je však situácia iná, nakoľko má stavba nahradiť staré garáže medzi bytovými domami. Obyvatelia z okolitých bytov sa obávajú zhoršenia statickej dopravy a slabšieho preslnenia bytov.

Či je plán spoločnosti Monaq Invest začať s výstavbou bytovky na budúci rok reálny, ukážu najbližšie mesiace. Pokiaľ sa developerovi podarí získať právoplatné stavebné povolenie, výstavbe už z legálneho hľadiska nebude nič stáť v ceste. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube