Author photoKristína Liďáková 14.01.2025 18:55

Unikátne bratislavské podniky. Tieto miesta očaria nielen dizajnom, ale aj príbehom

Podniky, rôznorodo zamerané na špecifickú ponuku jedál, nápojov či služieb, často odlišuje najmä ich výrazný interiér, orientovaný na prezentáciu ich identity. Priestor pekárne, koncept založený na streetfoode či kvalitu vín vyzdvihujúci bar, tak prinášajú do metropoly výnimočnú atmosféru a posúvajú vybavenosť mesta na medzinárodnú úroveň.

Zdroj: Marián Gombarček, Nino Belovič / YIM.BA

Zdroj: Marián Gombarček, Nino Belovič / YIM.BA

Pollito Cheesecake

Interiér podniku v historickom centre na Laurinskej ulici, zameraného špecificky na konkrétny druh koláčov, vyniká nielen svojim konceptom. Výrazný a dynamický priestor od architekta Jakuba Hložníka pracuje s individuálnymi prvkami, ktoré ho robia nielen zapamätateľným, ale zároveň aj vystupujúcim z radu. Základom návrhu je využitie rôznorodých vzorov, textúr či materiálov, zjednotených farebnou paletou.

Terazzo v sivých odtieňoch vhodne ozvláštňuje práve vzor, zameraný na tmavé akcenty. Princíp použitia výrazných detailov v neutrálnom jadre je prítomný naprieč celým priestorom, pričom viditeľný je najmä na bare s kuchynskou zónou, vytvárajúc centrálny bod dizajnu.

Barová časť disponuje rozmerným blokom nábytku, oddeľujúcim sedenie od časti pre obsluhu. Biely metro obklad podporuje celkový dojem a zároveň neodpútava pozornosť od výrazného baru. Detailom, podporujúcim príťažlivý dizajn, sú zaoblenia, prítomné na vstavaných, ale aj kusových solitéroch. Pôdorys tak veľmi jednoducho, no efektívne pracuje s dostupnou plochou, ktorá sa zameriava na maximalizovanie priestoru pre návštevníkov.

S rovnakou myšlienkou interiér využíva výklenky smerujúce do ulice, vyplnené vyvýšeným sedením. Aj vizuálne sú sekcie odlíšené orámovaním v tmavšom drevodekore, ktorý príjemne narúšajú stoličky z kontrastného, svetlého masívu.

Celok uzatvárajú doplnky, zásadne formujúce koncept podniku. Nástenné dekorácie, ako podsvietené zrkadlá a neónové svietiace detaily v podobe koláčov či viacfarebných nápisov, odkazujú na podstatu Pollito Cheesecake. Zároveň sú to prvky, ozvláštňujúce inak puristický interiér a pridávajúci mu na zaujímavosti originálnym spôsobom. 

 

Autor: Nino Belovič / YIM.BA


Burrito Fellas

Burrito Fellas sa v Bratislave preslávili svojim foodtruckom a účasťou na streetfoodových podujatiach. Rozhodli se však rozšíriť svoje pôsobenie a otvorili kamennú prevádzku v projekte Blumental, ktorú navrhol architekt Marián Gombarček. 

Interiér odráža streetfoodové jadro značky. Použité materiály a surový dizajn evokujú atmosféru ulice, ktorá má vizuálne prechádzať do interiéru. Priestor pôsobí neformálne, smeruje až k dojmu nedokončenia, čím zdôrazňuje svoj charakter. Celý koncept a členenie dispozície umožňuje návštevníkom nahliadnuť do zázemia, keďže vidia prácu kuchárov a celý proces prípravy jedál na pracovnom pulte, fokálne umiestnenom ako kľúčový bod priestoru. 

Dispozične je priestor usporiadaný do funkčných častí, delených na obslužnú zónu, zápultie, kuchyňu a zázemie. Kuchyňa je len čiastočne oddelená perforovanou kovovou stenou, takže plynulo nadväzuje na ostatné časti a vytvára optickú kontinuitu priestoru. Dizajn je tým pádom minimalistický a zameraný na prirodzenosť materiálov. Pridané prvky, ako LED svetelné dekorácie vyjadrujúce povahu prevádzky so zaujímavou štruktúrou a farebnosťou, vytvárajú vizuálne akcenty, ktoré oživujú celkový dojem.

 

Autor: Marián Gombarček

 

Bar After

Bar After, ktorý sa nachádza na Páričkovej pri nákupnom centre Nivy na prízemí bytového domu, púta pozornosť nielen ponukou, ale aj architektonickým riešením. Za to získali jeho architekti Martin Skoček, Pavol Dobšinský a Radoslav Hamara nomináciu na ocenenie CE ZA AR 2022 v kategórii Interiér. Bar vznikol transformovaním bývalej herne a je tak príkladom, ako efektívne využiť malé mestské priestory a pridať metropole nadštandardný priestor pre socializáciu.

Hlavnou dominantou interiéru je betónový barový pult, ktorý spolu s betónovou podlahou, čiernou omietkou a nerezovými prvkami vytvára surový industriálny vzhľad. Po obvode miestnosti sa nachádzajú čalúnené sedacie zostavy rôznych výšok, od subtílnych tmavomodrých barových stoličiek po pohodlné tmavosivé sedenie. Zrkadlová stena v bočnej časti opticky zväčšuje priestor a zároveň funkčne implementuje zázemie s toaletami, čím zvyšuje integritu priestoru a vizuálne ho nenarúša.

Podobne ako priestory Burrito Fellas, interiér Baru After otvára komunikáciu s ulicou cez dve priestranné okná a vonkajším sedením. Svetelný dizajn s LED pásmi a neónovým logom dodáva priestoru intímnu atmosféru a odkazuje na princípy dizajnu 20. rokov minulého storočia. 

Premiestnenie vchodu do ulice zároveň umožnilo jednoduchší prístup a lepšie prepojenie s exteriérom. Koncept tak ukazuje, že verejné priestory kultivujú aj vkusné prevádzky, pričom aj na neveľkej ploche môže vzniknúť interiér s charakterom a dizajnovým potenciálom.

 

Zdroj: Bar After

 

Premyslený dizajn dokáže vyzdvihnúť identitu podniku a ponúknuť návštevníkom zážitok. Či už ide o interiér zameraný na konkrétny druhu dezertu, streetfoodovú autenticitu alebo industriálnu atmosféru vínneho baru, spolu prispievajú k rozvoju mestského prostredia a vytvárajú hodnotné priestory na spoločenské aktivity a stretávanie sa. Zároveň sú dôežitou pripomienkou, že kvalita podniku sa už nemeria len kvalitou produktov či obsluhy, ale aj ich architektonickým riešením. 

 

(ArchInfo.sk, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Pollito Cheesecake. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Pollito Cheesecake. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Pollito Cheesecake. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Pollito Cheesecake. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Burrito Fellas. Autor: Marián Gombarček
  • Burrito Fellas. Autor: Marián Gombarček
  • Burrito Fellas. Autor: Marián Gombarček
  • Burrito Fellas. Autor: Marián Gombarček
  • Burrito Fellas. Autor: Marián Gombarček
  • Burrito Fellas. Zdroj: Marián Gombarček
  • Bar After. Autor: Matej Hakár
  • Bar After. Autor: Matej Hakár
  • Bar After. Zdroj: Bar After
  • Bar After. Zdroj: Bar After

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube