Námestie Alexandra Dubčeka v susedstve Bratislavského hradu a Národnej rady SR je dnes predovšetkým tranzitným priestorom pri návšteve kľúčovej pamiatky hlavného mesta alebo pozadím pri natáčaní záberov z parlamentu či pri protestoch. Po novom by sa mohlo stať samé osebe cieľom. Dopomáha k tomu vznik novej cukrárne vo vynikajúcej polohe.
Otvorenie populárneho gastronomického zariadenia – reštaurácie, kaviarne, baru, ale aj cukrárne – má potenciál meniť lokalitu. Ide o dobre odsledovaný trend zo zahraničia, no aj v Bratislave by sa našli príklady podnikov, ktoré pritiahli návštevníkov do predtým prehliadaných štvrtí. Základom bol výnimočný koncept, dobrá kvalita produktov a v neposlednom rade aj vysoká úroveň architektonického alebo dizajnového prevedenia zariadenia.
Všetko nasvedčuje tomu, že sa Námestí Alexandra Dubčeka podarilo spojiť práve tieto tri parametre. V priestore medzi námestím a Streleckou ulicou, v obchodnej jednotke nad podzemnou garážou, bola nedávno otvorená nová cukráreň s názvom Giselle. Ide o rodinný podnik, za ktorým stojí cukrárka so skúsenosťami z domova aj zo zahraničia.
Priestor sa začal pripravovať v marci tohto roka. Doteraz sa tu nachádzala kaviareň, ktorá nevynikala zvlášť zapamätateľným konceptom. Giselle má byť iná. Slúži k tomu aj architektonické a dizajnové riešenie od kancelárie Byro, za ktorou stojí architekt a interiérový dizajnér Marek Bohunický. Cukráreň má jasne rozpoznateľnú identitu vďaka silnej prítomnosti lososovej farby v interiéri, vhodne doplnenej nábytkom a osvetlením.
Podľa zakladateľov cukrárne nebola realizácia lacná ani jednoduchá. Sú však presvedčení, že v kombinácii s postupne sa rozširujúcou ponukou jedla a nápojov tu vznikne komunita stálych návštevníkov.
Nie je to vôbec vylúčené, pričom popularita cukrárne môže zmeniť seriózny kolorit prostredia. Susedstvo parlamentu a Bratislavského hradu nabáda k vážnosti, čo však nová prevádzka odľahčuje. Okrem turistov, politikov, zamestnancov, novinárov a občasných protestujúcich sem môže cukráreň prilákať novú skupinu návštevníkov – obyčajných obyvateľov Bratislavy so záujmom o gastronomický zážitok v príjemnom a príťažlivom prostredí.
K atraktivite navyše prispieva príjemná úprava okolia. Strecha podzemnej garáže je parkovo riešená a relatívne dobre ošetrovaná. Nie tak dávno pritom bol ešte tento priestor v podstate v najprestížnejšej polohe v republike zanedbaný a čiastočne využívaný na divoké parkovanie. Garáž s 276 miestami bola vybudovaná v rokoch 2011-2012. Jej autorom je kancelária Expoline.
Cukráreň Giselle tak spojila naozaj dobrú pozíciu s príťažlivou súčasnou architektúrou. Jej koncept ukazuje cestu pre celú Bratislavu, ktorá by mohla byť príjemnou a uvoľnenou metropolou s vysokým dôrazom na kvalitný dizajn a efektivitu využitia priestoru. Ukazuje zároveň cestu aj pre iné podniky: ak majú byť úspešné, potrebujú mať osobitý koncept a príbeh, vyjadrený v jeho celkovom riešení. Inak sa stanú zabudnuteľnými zážitkami.
Sledujte YIM.BA na Instagrame.
Sledujte YIM.BA na YouTube.
Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia
Pozrieť viac
Komentáre