Author photoMartina Gregová 28.08.2024 20:33

Posledné želanie slávneho maliara splnené. Vila slovenského umelca prešla obnovou, vyzerá ako za jeho života

Mesto Martin je výrazne spojené s národnou kultúrou a životom významných osobností. Jedným z nich je aj slávny maliar Martin Benka, ktorý prežil vo vile v Martine niekoľko rokov. Želaním umelca bolo vnútorné priestory vily po jeho smrti zachovať v pokiaľ možno čo možno najautentickejšej podobe. Po rozsiahlej obnove, ktorá prebiehala viac ako tri roky, sa to stalo realitou.

Autor: Peter Revús / TA3

Autor: Peter Revús / TA3

V rámci 17. ročníka ceny Fénix-kultúrna pamiatka roka sa o víťazstvo tento rok uchádzalo až sedem kultúrnych pamiatok, nachádzajúcich sa v Žilinskom samosprávnom kraji. Najznámejšou obnovou spomedzi nominovaných je bez pochyby obnova južnej a západnej fasády Administratívneho traktu, Tretej brány a Archívnej bašty Oravského hradu, ktorá prebiehala medzi rokmi 2018 až 2023. 

V uplynulých rokoch ale bolo zrealizovaných aj niekoľko menších, avšak nemenej významných a hodnotných obnov iných kultúrnych pamiatok, nachádzajúcich sa na pôde Žilinského kraja. Patrí k nim napríklad rekonštrukcia Domu umenia Fatra v Žiline, Evanjelického kostola vo Vyšnej Boci či Pamätnej vily - Múzea Martina Benku v Martine.  

Komplexná obnova posledného zmieňovaného objektu začala v roku 2020 a trvala až do leta 2023, keď ho konečne znovuotvorili pre verejnosť. Dlhodobým problémom Múzea Martina Benku bol zlý technický stav budovy, v ktorom inštitúcia roky sídlila. Od roku 1958 totiž objekt prešiel len menšími opravami a udržiavacími prácami. Radikálnu obnovu si vyžadovala strecha budovy, kotolňa a vnútorné rozvody. Nedostatočné bolo tiež technické vybavenie depozitárnych priestorov. 

Galéria

  • Zdroj: Fénix-kultúrna pamiatka roka
  • Autor: Peter Revús / TA3
  • Zdroj: Fénix-kultúrna pamiatka roka
  • Zdroj: Fénix-kultúrna pamiatka roka
  • Zdroj: Fénix-kultúrna pamiatka roka
  • Zdroj: Fénix-kultúrna pamiatka roka

Preto sa prevádzkovateľ inštitúcie, Slovenské národné múzeum, už dlho usiloval o zlepšenie. „Dlhoročné snahy Slovenského národného múzea o celkovú rekonštrukciu budovy a primerané uloženie a ochranu diel Martina Benku sa naplnili podporou prioritného projektu a získaním účelovej finančnej dotácie z Ministerstva kultúry Slovenskej republiky (MK SR) v uplynulom roku. Na realizáciu prvej etapy rekonštrukcie múzea schválilo MK SR 700-tisíc eur," povedal v čase začatia obnovy riaditeľ SNM – Múzeí v Martine Radovan Sýkora. 

Obnova výrazným spôsobom zvýšila prevádzkový a návštevnícky štandard múzea. Aj napriek tomu však vnútorné priestory ostali zachované v čo možno najautentickejšej podobe. Práve to bolo totiž jedným z prianí maliara a grafika Martina Benku, ktorý vo vile prežil určitú časť svojho života. „Prianie dôsledne dodržiavame najmä v jeho súkromných priestoroch, troch miestnostiach, ktoré obýval - v pracovni, ateliéri a v spálni. Vychádzali sme z fotografií a zachovali sme pôvodné rozmiestnenie nábytku i prevažnej časti výtvarných diel a predmetov,“ zhodnotila kurátorka múzea Monika Váleková. 

Objekt vďaka rekonštrukcii získal novú fasádu, novú strechu a upravený bol tiež predpriestor múzea a jeho návštevnícke zázemie. Do interiéru pribudlo vďaka dobovým fotografiám tiež niekoľko interiérových doplnkov, napríklad lampy.  

Stavebné práce na budove boli ukončené 31. mája 2022, SNM v Martine prebralo stavbu na konci roka. Po kolaudácii budovy na začiatku roka 2023 sa začalo s prevozom zbierkových predmetov a ďalšieho majetku naspäť do múzea a následnou inštaláciou expozície. 

Celkové náklady spojené s obnovou tejto kultúrnej pamiatky sa vyšplhali na sumu 1.014.145 eur. Viac ako 900-tisíc eur získalo múzeum z dotácie Ministerstva kultúry SR. Zvyšnú časť výdavkou pokryla inštitúcia z vlastných zdrojov. Dnes môžu návštevníci nájsť expozíciu v takmer totožnej podobe, v akej sa nachádzala pred obnovou.  

Pamätná vila Martina Benku v Martine sa vymyká zo zástavby okolitých mestských domov. Zaradiť ju možno medzi funkcionalistickú architektúru. Autorom pôvodného objektu je architekt Ivan Klein, ktorý pri jeho návrhu zohľadnil umelcove predstavy a požiadavky. „Zaujímavosťou je „domovnícky byt“ v zadnej časti prízemia. Žila v ňom rodina, ktorá sa o bezdetného umelca starala na sklonku života. Interiér dnešného múzea je zaujímavou ukážkou dobovej bytovej kultúry a príkladom kvalitnej slovenskej nábytkárskej produkcie a interiérovej architektúry prvej polovice šesťdesiatych rokov 20. storočia,” popisujú predstavitelia múzea.  

Aj napriek tomu, že Múzeum Martina Benku v Martine ani zďaleka nepatrí medzi najvýznamnejšie kultúrne inštitúcie na Slovensku, si jeho obnova zaslúži náležitú pozornosť. K tej mu svojim spôsobom dopomohla aj nominácia ne cenu Fénix-kultúrna pamiatka roka, ktorá roky motivuje vlastníkov cenných kultúrnych pamiatok v ich neľahkom úsilí o ich záchranu a obnovu.  

V Martine by v horizonte niekoľkých rokov navyše mala vzniknúť aj úplne nová expozícia, ktorá má vzdať hold ďalšiemu významnému slovenského umelcovi - Mikulášovi Galandovi. Turčianska galéria v Martine totiž ešte v roku 2022 vyhlásila dvojkolovú architektonicko-výtvarnú súťaž návrhov na novú podobu Stálej expozície Mikuláša Galandu - legenda ● la ganda ● galanda. Na prvom mieste sa umiestnil návrh od bratislavského ateliéru PINGPONG. 

 

(Fénix, Žilinak, MY Turiec, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube