Author photoMartina Gregová 28.06.2024 18:04

Pohodlnejšie cestovanie a krajšie prostredie. Slovenské mesto chce príjemnejšie zastávky MHD, hľadá ich súťažou

Kvalita verejnej dopravy nie je len o vozidlách, ich cestovných poriadkoch a rýchlosti. Je to aj komfort cestovania vrátane priestorov, v ktorých sa čaká na spoj. Uvedomilo si to mesto Prešov, ktoré by chcelo jedným krokom zmodernizovať svoje zastávky MHD a zvýšiť ich príťažlivosť. Hľadá tak partnera, ktorý by ich vymenil a zároveň tu prevádzkoval reklamu. S výnimkou zastávok a citylightov sa totiž má reklama v meste radikálne zredukovať. 

Zdroj: Mesto Prešov

Zdroj: Mesto Prešov

Rozvoj a podpora verejnej dopravy patria medzi najväčšie výzvy, s ktorými sa snažia popasovať metropoly po celom svete. Na rekonštrukcie autobusových či vlakových staníc a výstavbu úplne nových objektov tohto typu sú vyhlasované mnohé, často medzinárodné architektonické súťaže.

Takýmto spôsobom vo svete vznikol napríklad projekt novej stanice vo Vilniuse, projekt modernizácie a dostavby známej London Liverpool Street, či renovácia stanice Madrid Chamartín. Na Slovensku je zas plánovaná revitalizácia roky zanedbávanej trenčianskej autobusovej stanice (hoci bez súťaže).

Pri podpore udržateľnejších foriem cestovania je však potrebné myslieť aj na mestskú hromadnú dopravu. Čakanie na autobus či električku je predsa rovnakou súčasťou skúsenosti z používania MHD ako samotné sedenie v danom dopravnom prostriedku. To, ako vyzerajú zastávky MHD, teda vo veľkej miere ovplyvňuje, či sa obyvatelia miest napokon rozhodnú využiť mestskú hromadnú dopravu.

Túto problematiku sa rozhodlo riešiť mesto Prešov. Radnica spustila verejnú obchodnú súťaž na nájomcu pozemkov pod zastávkovými prístreškami MHD. „Pre Prešovčanov chceme čo najvýhodnejšie a najfunkčnejšie služby. Preto spúšťame verejnú súťaž, ktorá voči občanom predstavuje vždy najtransparentnejší spôsob výberu. Novinkou bude v tomto procese zohľadnenie aj estetického hľadiska budúcich prístreškov MHD,“ vyjadril sa František Oľha, primátor mesta Prešov.

Súťaž má podľa mesta priniesť najvýhodnejší návrh na uzatvorenie zmluvy o nájme na najbližších 15 rokov. Celkovo pôjde o pozemky pod 105 prístreškami a 52 samostatne stojacimi reklamnými prvkami. Záujemcovia budú musieť dodržať viacero podmienok, ktoré sú v súlade s Manuálom verejných priestorov mesta Prešov. V ňom sa píše, že „priestor zastávok MHD musí byť ľahko rozoznateľný a príjemný, s dostatkom rôznych aktivít v jeho okolí, aby poskytoval ľuďom pocit komfortu a bezpečia. Priestor zastávok má potenciál vytvárať malé centrum verejného, mestského života.“

V rámci návrhov sa má hodnotiť využitie dizajnových prvkov a moderných trendov. Posudzovať sa budú tiež technické a funkčné vlastnosti prístreškov. „Priestory by mali byť konštruované z materiálov odolných voči vandalom, ktoré sa dajú ľahko čistiť a vyžadujú minimálnu údržbu,“ približuje Manuál verejných priestorov mesta Prešov.

Pri hodnotení návrhov má zohrať rolu tiež ich udržateľná stránka. Nové prístrešky MHD môžu byť napríklad vybudované z prírodných a recyklovateľných materiálov, využívať fotovoltiku či vegetačné strechy. Posudzovať sa bude tiež energetická náročnosť prevádzky. Nad rámec minimálnych požiadaviek zaváži aj zakomponovanie prvkov ako tabule pre cestovný poriadok, vyšší počet miest na sedenie, koše na odpadky či rôzne informačné tabule.

Špecifickou témou je umiestňovanie reklamy. „Súčasťou prístreška je umiestnenie jedného reklamného citylightu na bočnej stene. Dodávateľ a zároveň aj budúci prevádzkovateľ prístreškov získava možnosť prevádzkovať a umiestňovať reklamné plochy, výhradne formou citylightov, aj na iných, jasne zadefinovaných plochách verejného priestoru,“ špecifikuje mesto. „Koncept citylightov je súčasťou boja proti reklamnému smogu na území mesta, keďže postupne sa stane jedinou možnou formou reklamy a nahradí už dnes redukované billboardy a bigboardy.“

Záujemcovia o zapojenie sa do obchodnej verejnej súťaže môžu svoje návrhy podávať cez elektronickú schránku do 6.9.2024. Všetky informácie a podklady môžu záujemcovia nájsť na portáli elektronickej verejnej správy mesta Prešov eGov na tomto linku.

K návrhu zastávok MHD sa zvyčajne pristupuje čisto technicky a ekonomicky. S rozvojom udržateľnej mobility a verejnej dopravy sa však čoraz viac prístreškov vo svete mení na architektonicky zaujímavé, bezpečné a komfortné súčasti verejného priestranstva. Takáto zdanlivo malá zmena môže vo výsledku úplne zmeniť zážitok z cestovania a povzbudiť tak obyvateľov miest, aby vo väčšom množstve používali mestskú hromadnú dopravu.

 

(Mesto Prešov, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube