Author photoMartina Gregová 06.07.2024 14:20

Nenápadná budova s udržateľným srdcom. Bizniscentrum skrýva nádherné priestory a unikátne konštrukcie

Nemeckí architekti z kancelárie Tchoban Voss Architekten sú spájaní s viacerými výnimočnými realizáciami, v ktorých ukazujú mimoriadne citlivý prístup k mestskému a historickému kontextu. Špičkovú úroveň ale ukazujú aj pri požiadavke na udržateľnosť nových projektov. Kancelársky komplex Edge Suedkreuz Berlin je vďaka tomu označovaný za prototyp nového myslenia v architektúre. 

Zdroj: HG ESCH

Zdroj: HG ESCH

Nemecká architektonická kancelária Tchoban Voss Architekten je už roky spájaná s tvorbou a stavbou kvalitných rezidenčných a komerčných budov nielen na domácej pôde, ale aj v zahraničí. Ich projekty sa vyznačujú jedinečným architektonickým jazykom, funkčnými riešeniami a implementáciou udržateľných technológií.

Téma udržateľnosti je podľa PR manažérky kancelárie Temuulen Ganbat jednou z kľúčových kompetencií spoločnosti Tchoban Voss Architekten. „V posledných desaťročiach si spoločnosť čoraz viac uvedomuje otázky udržateľnosti a životného prostredia. Vzhľadom na dnešné globálne rámcové podmienky (zmena klímy, znečistenie životného prostredia, nedostatok zdrojov, energetická bilancia, globalizácia ekonomiky atď.) má udržateľnosť ústredný význam nielen v Berlíne, ale aj na celom svete,” popisuje.

Medzi najznámejšie projekty tohto druhu patrí kancelársky komplex EDGE Suedkreuz Berlin Offices. Na prvý pohľad klasické bizniscentrum sa vyznačuje svojou špecifickou konštrukciou. Ide totiž o najväčšiu budovu v Berlíne, ktorá využíva hybridno-drevený konštrukčný systém. Zároveň je jednou z najväčších svojho druhu na svete. Nemecká rada pre trvalo udržateľné budovy (DGNB) označila EDGE Suedkreuz Berlin za najudržateľnejšiu budovu v Nemecku, postavenú v roku 2022.

Galéria

  • Zdroj: HG ESCH
  • Zdroj: HG ESCH
  • Zdroj: HG ESCH
  • Zdroj: HG ESCH
  • Zdroj: HG ESCH
  • Zdroj: HG ESCH
  • Zdroj: HG ESCH
  • Zdroj: HG ESCH

Ako približuje Ganbat, nejde o obyčajný stavebný súbor. „Ide o prototyp nového myslenia. Pri výstavbe budov sa kládol dôraz na čo najväčšie zníženie hmotnosti a tým aj emisií CO2 pri súčasnom spojení estetiky budovy s etickým prístupom k prírode. Osobitný dôraz sa kládol na používanie recyklovateľných materiálov. Prefabrikácia stavebných prvkov a ich možné opätovné použitie zaisťuje trvalo udržateľný konštrukčný systém, ktorý umožňuje vytvárať pôsobivé priestory a pracovné prostredia orientované na budúcnosť,” tvrdí.

Kancelársky komplex sa skladá z dvoch hlavných budov. Prvá z nich nesie názov Carré building a jej ústredným prvkom je priestranné átrium. Vďaka preskleniu z ETFE fólie je tento vnútorný priestor dostatočne chránený pred vonkajšími vplyvmi a zároveň dostatočne presvetlený. Presklená strecha je nesená dreveno-väzníkovou konštrukciou.

Pozornosť pútajú aj štyri drevené „stromovité štruktúry”, ktoré sú navzájom prepojené sériou schodísk a mostíkov. Najväčší z nich je vysoký až 14,87 metra a jeho horná plošina má priemer 6,20 metrov. V časti átria sa nachádzajú oddychové zóny pre zamestnancov a gastroprevádzky. Drevo je v tejto časti komplexu prítomné vo všetkých vnútorných priestoroch, z tohto materiálu sú vyrobené okná, dvere, obklady aj zábradlia.

Druhá budova, nesúca názov The Solitaire, má drevo ako hlavný architektonický aj dizajnový prvok. Budova má vstup z nového mestského námestia a na streche sa nachádza lounge a záhrada.

Obe budovy majú flexibilný pôdorys, čo umožňuje prispôsobiť dispozíciu aktuálnym požiadavkám nájomcov. Spoločne zdieľajú podzemnú garáž, ktorá okrem 218 miest na parkovanie automobilov obsahuje aj 100 miest na parkovanie bicyklov.

Projekt kládol dôraz na zníženie uhlíkovej stopy od fázy výstavby až po prípadnú demoláciu budovy a vyznačuje sa aj rýchlou výstavbou, vďaka množstvu prefabrikovaných stavebných prvkov. „Na tento projekt bolo použité približne 3.500 m³ smreku s certifikáciou PEFC. Vďaka inteligentnej kombinácii dreva s betónom modulárne hybridné riešenie od CREE-Buildings dokázalo ušetriť až 50% CO2 na meter štvorcový podlahovej plochy. Nízka konštrukčná hmotnosť, krátke časy výstavby plášťa, vysoká spoľahlivosť pri plánovaní a nákladoch a dlhá životnosť sú ďalšími výhodami tejto konštrukčnej metódy,” opisuje kancelária hlavné výhody zvolenej konštrukcie.

Výnimočnosť projektu potvrdzuje aj získanie niekoľkých certifikátov, ako DGBN Platinum s najvyšším dosiahnutým skóre v Nemecku (95,4%), DGBN Diamond za svoj výnimočný dizajn a architektonickú kvalitu a certifikát WELL v2 Platinum.

Okrem spomínaného projektu spoločnosť v súčasnosti pracuje aj na výstavbe administratívnej budovy Dockyard Berlin a Waldorf school v Magdeburgu, ktorých konštrukčný systém bude založený na rovnakých princípoch ako pri už postavenej budove EDGE Suedkreuz Berlin. Nepôjde tak o ojedinelé dielo, ktoré bude mať limitovaný dosah na prostredie. Ide o nastavenie trendu, ktorý prispeje k vyššej udržateľnosti novej výstavby v Nemecku a azda aj za jeho hranicami.

 

(Tchoban Voss Architekten, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube