Author photoMartina Gregová 17.07.2024 19:32

Luxusné bývanie prichádza do srdca Slovenska. Rezidenčný projekt v Banskej Bystrici prinesie prestavbu zrekonštruovaných budov

Banská Bystrica je atraktívne historické mesto v dobrej dostupnosti nádhernej prírody. Napriek tomu tu chýba väčší počet architektonicky príťažlivých súčasných projektov, ktoré by vyplnili medzeru na trhu nadštandardného bývania. Zmeniť to má projekt Bottova Residence, nachádzajúci sa len pár minút chôdze od úplného jadra stredoslovenskej metropoly. Developer ide pritom transformovať budovy, ktoré boli opravené len prednedávnom.

Zdroj: Bottova BB

Zdroj: Bottova BB

Banská Bystrica prechádza v posledných rokoch viacerými zmenami, ktorých cieľom je jej premena na moderné a udržateľné mesto. V minulom roku bola zorganizovaná súťaž na získanie novej podoby Námestia slobody v blízkosti pamätníka SNP. V tomto roku mali vzniknúť nové úseky cyklotrás, ktoré budú motivovať ľudí, aby nechali autá doma. Mesto v nasledujúcich rokoch čakajú aj ďalšie významné investície, ako je budovanie novej nemocnice, predĺženie rýchlostnej cesty R1 a zo súkromných projektov je to napríklad prestavba areálu Slovenky.

Napriek tomu, že je Banská Bystrica považovaná za metropolu stredného Slovenska, v oblasti kvalitných rezidenčných projektov stále výrazne zaostáva, a to nielen za Bratislavou, ale aj za mestami ako Košice či Trnava. Výnimiek je ako šafranu. Napriek tomu sa medzi najnovšie banskobystrické rezidenčné projekty s vysokou architektonickou kvalitou sa len nedávno zaradil projekt Bottova Residence.

Rezidenčný komplex vznikne v centrálnej mestskej oblasti, na Ulici Jána Bottu. V neveľkej vzdialenosti od projektu sa nachádza Mestský park a obyvatelia bytových domov sa za pár minút chôdze dostanú aj na Námestie SNP či k Hodinovej veži. V neposlednom rade, priamo naproti sa bude nachádzať zmieňovaná Slovenka. 

Galéria

  • Industrial House. Zdroj: Bottova BB
  • Industrial House. Zdroj: Bottova BB
  • Industrial House. Zdroj: Bottova BB
  • Industrial House. Zdroj: Bottova BB
  • Classical House. Zdroj: Bottova BB
  • Classical House. Zdroj: Bottova BB
  • Classical House. Zdroj: Bottova BB

Bottova Residence pozostáva z dvoch objektov. Prvý z nich bol postavený v roku 1931 a pôvodne slúžil ako Masarykov sociálny dom. Nachádza sa na rohu Strieborného námestia a Ulice Jána Bottu. Neskôr, v druhej polovici 20. storočia, prešla budova výraznými úpravami. Jej vnútorné priestory boli prispôsobené pre potreby polikliniky. V roku 2018, po rokoch postupného chátrania, bola budova prestavaná na kancelárie a obchody. Po novom bude tento objekt niesť názov Classical House a jeho súčasťou bude, okrem iného, 15 bytových jednotiek.

V prípade druhého objektu bol pôvodný dom asanovaný v roku 1973. Namiesto neho bol postavený nový, ktorý slúžil prioritne ako administratívna budova. Neskôr bol využívaný ako distribučný sklad. Rovnako ako prvý objekt, aj tento prešiel v roku 2018 výraznou rekonštrukciou. Od tej doby je pre neho charakteristická tehlová fasáda s industriálnym nádychom. Práve podľa nej dostal názov Industrial House. Jeho súčasťou má byť 12 bytových jednotiek.

Podľa developera, spoločnosti Bottova BB s.r.o., a predajcu REM Group, ide o výnimočný zámer. „Classical House si vás získa čistou eleganciou v neoklasickom štýle – symetrickým usporiadaním, rovnými líniami a trojuholníkovým tympanónom. Industrial House vyniká minimalizmom, tehlovou textúrou fasády a nadčasovosťou v industriálnom štýle,“ popisujú. Nanešťastie, odstránenie pôvodného tympanónu na Classical House mu ubralo na architektonickej hodnote. 

V ponuke bytov sa nachádzajú obytné jednotky rôznych veľkostí, od jedno- až po päťizbové. Najmenší byt má rozlohu 27 metrov štvorcových. Podlažná plocha najväčšieho bytu presahuje 155 metrov štvorcových. V prípade záujmu je možné aj spojenie viacerých obytných jednotiek do jedného celku. „Prednosťou Bottova Residence je aj vyšší štandard interiéru. Byty v projekte vynikajú vysokými stropmi a budú vybavené drevenými podlahami, kvalitnou sanitou a ďalšími hodnotnými interiérovými prvkami,“ tvrdí REM Group.

Projekt do oblasti okrem bývania prinesie aj retail či kancelárie v podobe štvorice štúdií v suteréne. V okolí objektov stavebník avizuje zriadenie oddychovej zóny s detským ihriskom a grilovacou časťou. Vzhľadom na lokalitu projektu a s cieľom zvýšenia komfortu obyvateľov nebudú chýbať ani parkovacie miesta. Celkovo pôjde o 31 vonkajších státí a 10 garážových státí.

Stavebné povolenie potrebné k transformácii obchodných a administratívnych priestorov na bytové účely bolo vydané koncom roku 2023. Oficiálny predaj bytov bol spustený začiatkom tohto roka. Podľa aktuálne zverejnených informácií by mal byť projekt skolaudovaný do mája 2025.

Bottova Residence je výnimočná najmä vďaka svojej lukratívnej polohe v centre mesta a komornej atmosfére celého projektu. Pomerne netradičný je aj fakt, že budovy prešli generálnou rekonštrukciou relatívne nedávno a opäť menia funkciu. Tá si bude vyžadovať predovšetkým dispozičné zmeny, kým ich vonkajší charakter by mal ostať viac-menej zachovaný. Ako bude projekt vo výsledku vyzerať, je tak v tomto momente už do veľkej miery jasné. 

 

(Bottova Residence, SME, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube