Author photoSimona Schreinerová 12.07.2024 17:00

Koniec detskej nemocnice, koniec dobročinného zámeru? Rozhoduje sa o osude Charitatívneho domu na Kramároch

Nemocnice, predovšetkým detské, často potrebujú zabezpečiť ubytovanie pre rodiny pacientov. Pre príbuzných detí, ležiacich v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) na Kramároch, mal byť preto vybudovaný Charitatívny dom Kramáre, resp. Dom Ronalda McDonalda. Karty však môže zamiešať nedávne rozhodnutie vlády, podľa ktorých sa má detská nemocnica v horizonte niekoľkých rokov sťahovať. 

Zdroj: A3 Architekti

Zdroj: A3 Architekti

O potrebe modernej koncovej nemocnice v Bratislave sa diskutuje desaťročia. Dlho sa predpokladalo, že nemocnica bude postavená na Rázsochách. Nedávno však vláda oznámila, že nová národná nemocnica sa napokon vybuduje v Ružinove.

V lokalite Rázsochy, kde mala nemocnica pôvodne stáť, chce štát najneskôr do roku 2031 postaviť NÚDCH s kapacitou 446 lôžok. NÚDCH v súčasnosti sídli na Limbovej ulici na Kramároch v Novom Meste. V roku 2022 sa objavil zámer modernizácie nemocnice, ktorý zahŕňal rozsiahlu prestavbu s rozpočtom štvrť miliardy eur.

Prekvapivo však narazil na odpor verejnosti. Právoplatné rozhodnutie z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie získal až v máji tohto roka. Krátko nato oznámilo Ministerstvo zdravotníctva SR zmenu plánov a presun NÚDCH na Rázsochy. Modernizácia starej nemocnice tak v tomto momente stráca zmysel.

To čiastočne narúša zámer, ktoré sa v lokalite pripravuje už určitú dobu. Začiatkom roka bol oznámený plán vybudovať na Jahodovej ulici v susedstve nemocnice nový Charitatívny dom Kramáre, nazývaný aj Dom Ronalda McDonalda. Pôvodne tu mala spoločnosť Atrios postaviť objekt Villa Jahodová, ale projekt sa stretol s odporom verejnosti. Verejný tlak viedol k viacerým úpravám a nakoniec aj k prekopaniu pôvododného konceptu.

Namiesto klasickej bytovky sa tu má vybudovať Charitatívny dom, kombinujúcu bytovú budovu s priestormi pre zdravotnú a sociálnu starostlivosť. Slúžiť má hlavne rodinám detí, ktoré sú podrobené starostlivosti v susednom areáli NÚDCH. Keďže možnosť, že by rodičia prespávali priamo na izbe dieťaťa, zatiaľ nie je k dispozícii, rodiny musia hľadať alternatívy. Týka sa to aj ľudí s nižšími príjmami, pre ktorých ide o mimoriadne náročnú úlohu. 

 

Exteriérová vizualizácia bola vypracovaná pred finálnymi zmenami požadovanými magistrátom. Zdroj: A3 Architekti

 

Autori projektu napriek novým vládnym plánom v rozvoji zámeru pokračujú. „Naše plány s projektom Charitatívneho domu na Kramároch sa nemenia. Zámery presunúť detskú nemocnicu na iné miesto sú stále v štádiu úvah, preto sa nimi vážne nezaoberáme. Navyše projekt nesúvisí výlučne s detskou nemocnicou, ale aj s ostatnými zdravotníckymi zariadeniami na Kramároch,“ uviedol Pavol Čechvala z kancelárie A3 Architekti, spojenej so spoločnosťou Atrios.

Stavba bude mať jedno podzemné podlažie a päť nadzemných podlaží, pričom najvyššie podlažie bude ustupujúce a zastrešené plochou strechou. Budova bude mať tvar písmena „L“, kde širšie krídlo bude mať päť podlaží a užšie tri podlažia.Vzniknúť tu má 58 ubytovacích jednotiek, z toho 47 jednoizbových a 11 dvojizbových. V podzemnom podlaží bude garáž pre 19 vozidiel (ďalších 13 miest bude na teréne), rampa, chodby, sklady, schodisko, výťah, práčovňa, miestnosť pre upratovačku, ubytovanie pre personál a technické miestnosti.

Prvé nadzemné podlažie bude obsahovať hlavný vstup, vstupnú halu s recepciou, kanceláriu, prijímací priestor, spoločenskú miestnosť, vedľajší vstup, technickú miestnosť, sociálno-hygienické zázemie, sklady a deväť ubytovacích jednotiek. Štyri z nich budú mať loggie orientované do vnútrobloku.

Druhé a tretie nadzemné podlažie budú mať rovnaké dispozičné riešenie – sklady, WC a 16 ubytovacích jednotiek. Štvrté podlažie bude obsahovať sklad a 10 ubytovacích jednotiek, pričom štyri z nich budú mať loggie. Na ustupujúcom piatom podlaží bude sklad a sedem ubytovacích jednotiek, z ktorých dve budú mať vonkajšie terasy.

 

Zdroj: A3 Architekti

 

Projekt má aktuálne súhlasné záväzné stanovisko mesta a výstavba by sa podľa posledných informácií mala začať v roku 2026 s plánovaným dokončením v roku 2028. Plány nateraz teda nemení ani avizovaný presun detskej nemocnice na Rázsochy.

Zámer je aktivitou architektonickej kancelárie A3 Architekti a súkromného investora. Zahŕňa tiež spoluprácu viacerých charitatívnych organizácií, najmä Ronald McDonald House Charities (RMHC) a NÚDCH. RMHC je nezisková organizácia, založená reťazcom rýchleho občerstvenia McDonald's. Investorom je spoločnosť Jedna stavba s.r.o., ktorá je spojená s investičným klubom G4 Investments.

Ako uviedol Čechvala ešte vo februári tohto roka, RMHC a NÚDCH mali podpísané memorandum o spolupráci. Počas prebiehajúceho procesu územného konania sa malo o budúcej spolupráci podpísať detailnejšie memorandum. Následne má byť táto spolupráca ponúknutá aj iným zdravotníckym zariadeniam na Kramároch. Podľa Čechvalu prebehlo niekoľko rokovaní s viacerými charitatívnymi organizáciami.

V dôsledku vládnych rozhodnutí Charitatívny dom napokon nemusí slúžiť výlučne rodinám detských pacientov. Zdravotníckych zariadení však na Kramároch zostane aj naďalej dosť. Projekt tak môže prospieť blízkym dospelých pacientov, ako aj zamestnancom nemocníc v lokalite. Unikátny zámer s mimoriadne hodnotnou myšlienkou tak stále zostáva aktívny. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube