Author photoMartina Gregová 27.08.2024 20:05

Vysoko návratná investícia: Výsadba stromov sa oplatí, mestá na nich zarábajú

Pri výsadbe stromov sa štandardne spomínajú najmä ekologické benefity. Je známe, že pomáhajú regulovať teplotu povrchov a v malej miere aj zlepšujú kvalitu ovzdušia. Pre zodpovedné orgány je však mimoriadne dôležitá aj ich ekonomická stránka. Existujúce dáta naznačujú, že aktívna výsadba a starostlivosť o stromy vytvára nielen udržateľnejšie, ale aj prosperujúcejšie mestské prostredie.

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Z hľadiska mestského plánovania a environmentálnej pohody poskytujú stromy a iná mestská zeleň hneď niekoľko pragmatických výhod. „Príliš horúco? Zasaďte stromy. Príliš hlučno? Zasaďte stromy. Ľudia jazdia príliš rýchlo? Zasaďte stromy. Chápete to? Som presvedčená, že bez ohľadu na problém je veľká šanca, že stromy sú jedným z kľúčových drobných zásahov, potrebných na zlepšenie mestského prostredia,“ tvrdí Emma Durand-Wood z neziskovej organizácie Strong Towns, ktorá sa zaoberá kritikou rozvojového modelu severoamerických miest.

Pri výsadbe stromov sa najčastejšie stretávame s argumentom, že vytvárajú potrebný tieň, ktorý pomáha znižovať teplotu povrchov na uliciach a verejných priestranstvách. K ochladzovaniu vzduchu v ich okolí okrem tienenia prispieva aj odparovanie vody z listov. Vo všeobecnosti možno hovoriť o tom, že výsadba zelenej infraštruktúry je kľúčovým prvkom pri znižovaní efektu mestských ostrovov tepla. Zníženie teploty a tienenie zároveň v mnohých prípadoch znižuje potrebu klimatizácie v okolitých budovách, čo vedie k nižšej spotrebe energie. 

Veľmi presne sa tak dajú vyčísliť ekonomické benefity ich výsadby. „Stromy v amerických mestských a komunitných oblastiach znižujú spotrebu energie v obytných budovách v priemere o 7,2%, čo sa rovná národným úsporám 7,8 miliardy dolárov* ročne. Znížená spotreba energie tiež znižuje emisie znečisťujúcich látok z elektrární, čo sa rovná ďalším 3,9 miliardám dolárov** ročne,“ približuje David J. Nowak z Ministerstva poľnohospodárstva USA.

Galéria

  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Zdroj: Beleidskader Puccinimethode
  • Zdroj: Beleidskader Puccinimethode

Okrem toho stromy v mestskom prostredí zlepšujú kvalitu vzduchu tým, že absorbujú oxid uhličitý a uvoľňujú kyslík. Listy stromov dokážu zachytávať jemné prachové častice a iné škodlivé látky, čím znižujú celkové znečistenie. Prispievajú tiež k zadržiavaniu dažďovej vody a zlepšujú kvalitu podzemných vôd. Dospelý strom dokáže zachytiť až 30-40% zrážok ešte predtým, ako dopadnú na zem.

Ich pozitívne dopady však siahajú ešte omnoho ďalej. Pobyt v blízkosti stromov a zelených plôch má preukázateľne pozitívny vplyv na duševné zdravie ľudí. Stromy a zeleň pomáhajú znižovať stres, zlepšujú náladu a podporujú pocit pohody. Vďaka tomu sa ich okolie často stáva miestom sociálnych interakcií a podpory komunity.

Mestské zóny s množstvom zelene a stromov sú zároveň atraktívnejšie pre turistov aj návštevníkov, čo zvyšuje príjmy z cestovného ruchu. Blízkosť stromov vedie tiež k zvýšenej návštevnosti maloobchodných prevádzok a služieb v ich okolí, podporuje chôdzu, cyklistiku a tienenie zastávok aj využívanie verejnej dopravy. 

Emma Durand-Wood ďalej ako jeden z kľúčových ekonomických argumentov pre výsadbu zelene uvádza, že „pouličné stromy predlžujú životnosť povrchov ciest a chodníkov tým, že ich udržiavajú chladnejšie a znižujú teplotné výkyvy.“ Podľa dokumentu, ktorý vypracovalo Centrum pre výskum mestských lesov, 20-percentný tieň na ulici zlepšuje stav chodníkov o 11%, čo v horizonte 30 rokov znamená až 60% úsporu materiálu, potrebného na obnovu cestných povrchov.

Dôležité je tiež poznamenať, že stromy sú jedným z mála prvkov vo verejnom priestore, ktorých hodnota časom rastie, čo sa nedá povedať ani o šedej infraštruktúre (potrubia, cesty, mosty...), ani o mestskom mobiliári, ktoré nikdy nebudú mať väčšiu hodnotu ako v deň ich inštalácie. Výskumy ďalej ukazujú, že verejné priestory s množstvom zelene sú menej náchylné na vandalizmus a graffiti.

Výsadba zelenej infraštruktúry v mestskom prostredí ovplyvňuje aj realitný trh. Podľa nadácie Arbor Day môžu stromy a zeleň v okolí nehnuteľnosti zvýšiť jej hodnotu až o 10-20%. Vo všeobecnosti platí, že domy a byty v blízkosti parkov alebo na uliciach so stromoradím sú často vnímané ako atraktívnejšie a majú vyššiu trhovú hodnotu. Investovanie do výsadby a údržby stromov tak môže byť dlhodobým prínosom pre obyvateľov aj pre mestské rozpočty.

Medzi ďalšie výhody jednoznačne patrí pozitívny vplyv stromov na upokojenie dopravy. Podľa neziskovej organizácie Green Cities: Good Health najnovší výskum na túto tému dokazuje, že stromy znižujú nehodovosť v mestách až o 46%. Pri drobnej zeleni, ako sú mestské kvetináče či kvetinové záhony, znižujú nehodovosť v priemere o 5-20%. V blízkosti rušných ciest je obzvlášť užitočný aj ich protihlukový účinok.

Pri obhajobe stromov v mestskom prostredí sa spravidla stretávame skôr s ich ekologickými a sociálnymi prínosmi. Dôraz na ich ekonomické prínosy by však mohol byť omnoho účinnejším argumentom, prečo stromy jednoznačne patria do verejných priestorov miest. Štúdia, realizovaná Americkou lesnou službou, zistila, že každý 1 americký dolár investovaný do správy mestských stromov a zelene sa mestu vráti v hodnote 1,37-3,09 amerického dolára.

 

*7,04 miliardy eur

**3,52 miliardy eur

(Strong Towns, USDA, Arbor Day, Green Cities: Good Health, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube