Author photoAdrian Gubčo 18.10.2024 19:13

Skvelá správa pre Vajnory. Otvorená bola väčšia a modernejšia škola, obnovený bol aj dvor

V Bratislave sa aktuálne končí veľká vlna rozširovaní a modernizácií základných škôl. V nedávnej dobe vznikli významné nové kapacity vo viacerých mestských častiach. Patria k nim aj Vajnory, pre ktoré ide o jednu z kľúčových investícií. Extenzia základnej školy bola slávnostne otvorená v priebehu dneška.

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

V bratislavských Vajnoroch v piatok oficiálne otvorili zrekonštruovanú časť Základnej školy Kataríny Brúderovej. Projekt v hodnote 3,2 milióna eur je najväčšou investíciou v novodobej histórii mestskej časti. Viac ako 2,9 milióna eur využili z fondov Európskej únie (EÚ). Na otvorení školy o tom informoval starosta Vajnôr Michal Vlček.

„Dnes máme novú prístavbu, ktorá má v sebe šesť tried, dve odborné učebne, jednu pohybovú triedu a súčasťou je aj rozšírenie školského areálu, ktorého súčasťou je napríklad amfiteáter a vonkajšie učebne," priblížil Vlček. Dobudovaním prístavby získala škola 144 nových miest.

Pri získavaní peňazí z fondov EÚ pomohlo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR a Bratislavsky samosprávny kraj (BSK). „Chýbalo celkovo viac ako 360 kmeňových tried na základných školách v Bratislavskom samosprávnom kraji,“ poznamenal predseda BSK Juraj Droba. Dodal, že kraj podporil 26 projektov, z ktorých vzniklo 214 kmeňových tried.

Galéria

  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Projekt ocenil aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). „Musíme zabezpečiť jednak dostupnosť, či už predprimárneho vzdelávania, teda materských škôl alebo základných škôl v takom rozsahu, aby to bolo udržateľné, pretože mnohé z týchto finančných prostriedkov, ako sú napríklad európske štrukturálne fondy, vyžadujú udržateľnosť,“ doplnil.

Nová dostavba školy vo Vajnoroch je po architektonickej stránke pomerne jednoduchá. Svojim výrazom nadväzuje na staršiu časť budovy, od ktorej je do veľkej miery nerozoznateľná. Interiér je však vcelku príťažlivý a ponúka aj miesta pre socializáciu žiakov. Osadením objektu vzniklo chránené nádvorie, ktoré bolo čiastočne upravené a dotvorené zeleňou a mobiliárom.

Projekt nedosahuje architektonickú úroveň niektorých iných obdobných projektov. Menovať treba predovšetkým dostavbu školy v Devínskej Novej Vsi, ktorá získala CE ZA AR, alebo rekonštrukciu základnej školy na Plickovej v Rači, ktorá bola na túto cenu nominovaná. Vcelku kvalitná je aj dostavba školy na Cádrovej na novomestských Kramároch či úplne nové pavilóny škôl v Ružinove.

Pre Vajnory ide napriek tomu o vítaný projekt. Tak ako mnoho iných samospráv, aj Vajnory bojujú s nedostatkom miesta spôsobeným prílevom žiakov zo zázemia mesta. Mimobratislavské samosprávy, ktoré masívne rozširovali kapacity tiež, zas čelia masívnej suburbanizácii a nedostatku staršej občianskej vybavenosti. BSK dlhodobo upozorňuje, že počet obyvateľov kraja sa zvyšuje rýchlejšie, než sú obce a mestá schopné reagovať.

 

Škola vo Vajnoroch dostala obnovený dvor, ihriská a amfiteáter. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

 

Rekonštrukcie škôl a vo všeobecnosti investície do vzdelávania patria k najvýznamnejším položkám v rozpočtoch mestských častí. Rekonštruovať školy chcú vo väčšom meradle Podunajské Biskupice, Ružinov či Záhorská Bystrica, pripravujúca projekt v bývalom areáli Elektrovodu. Určité zlepšenia nastávajú aj v prípade materských škôl, najmä v Rači a výhľadovo v Starom Meste, ktoré chce budovať škôlku na Myjavskej.

K tomu sa pridávajú ešte privátne zámery úplne nových škôl. Takýto projekt, zastrešený sieťou FELIX, sa pripravuje v Boroch, nové školy by sa mali nachádzať aj v Slnečniciach, Neste, Matadorke, na Mlynských Nivách či v Novom Lide. Niektoré z nich by mohli byť teoreticky verejné, iné zostanú prevádzkované súkromnými zriaďovateľmi.

Kvalita školstva, počnúc materskými školami a končiac univerzitami, je jedným z kľúčových pilierov ekonomického úspechu, konkurencieschopnosti aj kvality života v mestách. Bratislava v tomto smere čelí obrovskému investičnému dlhu. V tomto momente hasí najakútnejšie problémy. Aby však dokázala hrať rovnú hru s okolitými metropolami, potrebuje sa v mnohých veciach výrazne posunúť.

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube