Author photoMartina Gregová 16.07.2024 19:21

Od megaprojektov po vidiecke domy. Najlepšia britská architektúra za uplynulý rok je známa, nominovaní boli aj Slováci

Veľká Británia patrí ku krajinám so špičkovou úrovňou architektúry. Prestížne ocenenie RIBA je preto zaujímavým pohľadom na realizácie, ktoré nastavujú medzinárodný štandard a ukazujú smerovanie aj pre Slovensko. Aktuálny ročník opäť ocenil rozmanité diela rozličných typológií, v mnohých lokalitách a s odlišnými prístupmi. O ocenenie bojovali aj slovenskí autori. 

Autori: Peter Landers/ Hufton Crow

Autori: Peter Landers/ Hufton Crow

Jedno z najprestížnejších a najznámejších architektonických ocenení, RIBA National Awards, udeľuje Kráľovský inštitút britských architektov už od roku 1966. Primárnym cieľom ocenenia je zviditeľnenie a oslava špičkovej architektúry, ktorá vznikla na území Spojeného kráľovstva.

Každý ročník zahŕňa podrobnú prehliadku a posúdenie nominovaných budov, ktorú vykonáva skupina skúsených architektov a odborníkov z oblasti stavebníctva či dizajnu. Pri hodnotení zaváži okrem kvality dizajnu tiež udržateľnosť projektu, jeho funkčné riešenie a prínos pre okolie či komunitu.

V rámci posledného ročníka ocenenia sa do užšieho výberu dostalo 76 diel. Medzi nimi bola aj obnova budovy Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v Londýne. Rekonštrukciu mali na starosti architekti Ján Pavúk, Pavol Hanzalík a Peter Lunter v spolupráci s Viktóriou Bretschneiderovou, Simonou Fischerovou a Erikom Hornačekom.

Galéria

  • Battersea a Crossrail. Autori: Peter Landers/ Hufton Crow
  • Black&White a New Temple Comples. Autori: Jake Curtis/ Roy Gardiner
  • Park Hill a North Gate Social Housing. Autori: Tim Crocker/ Nick Kane
  • Royal Academy of Dance a he Fruitmarket Gallery. Autori: Takero Shimazaki/ Reiach and Hall
  • Shrewsbury Flaxmill Maltings a Wraxall Yard. Autori: Daniel Hopkins/ Lorenzo Zandri

Autori sa snažili predovšetkým o zachovanie genia loci pôvodného architektonického riešenia. „Popri snahe zachovať čo najviac pôvodného formou repasu a revitalizácie bola snaha aj novotvarmi dosiahnuť súlad a symbiózu s pôvodným zámerom,” opisuje Ján Pavúk. Ten mal mimoriadnu hodnotu, čo ocenila nielen československá architektonická komunita, ale aj britská. Komplex od architektov Šrámeka, Bočana a Štepánskeho získal cenu RIBA v roku 1971. 

Kráľovský inštitút britských architektov nedávno predstavil zoznam ocenených projektov. V roku 2024 cenu získalo 26 diel, z ktorých 12 sa nachádza v Londýne. Už tradične boli ocenené diela rôznych mierok a funkčných náplní. Rekonštrukcia slovenskej ambasády sa medzi ne nedostala, hoci pri pohľade na konkurenciu je obrovským úspechom už nominácia.  

Z takzvaných megaprojektov tento rok bodoval napríklad projekt podzemnej železnice Elizabeth Line, ktorý zahŕňa 10 úplne nových staníc priamo pod centrom Londýna. Vďaka tomu ho možno označiť za jeden z najvýznanejším projektov verejnej dopravy za celé storočie. Jednotlivé stanice navrhlo deväť rôznych architektonických štúdií. Konzistentnosť celej série realizácií zabezpečili architekti z Grimshaw.

 

Autori: Peter Landers/ Hufton Crow

 

Neprekvapilo ani víťazstvo projektu londýnskej elektrárne Battersea. Okrem obnovy samotnej historickej budovy boli jeho súčasťou tiež verejné priestory a výstavba úplne nových objektov v okolí elektrárne. Okrem tisícok rezidenčných jednotiek projekt do lokality priniesol tiež hotel, obchodné priestory či rekreačné zariadenia.

Z londýnskych projektov ďalej bodovala rekonštrukcia Národnej galérie portrétov či kancelárska budova Black & White Building, navrhnutá ako sídlo spoločnosti The Office Group. Tá je považovaná za najvyššiu budovu svojho druhu postavenú z masívneho dreva v centre Londýna. Opomenutý neostal ani masterplan okolia stanice King's Cross, ktoré sa po prebudovaní rýchlo zaradilo medzi vyhľadávané londýnske lokality. V minulosti pritom išlo o hanbu mesta. 

 

Autori: Jake Curtis/ Roy Gardiner

 

Z drevostavieb sa porota rozhodla oceniť projekt River Wing na Cambridgeskej univerzite či chrámový komplex v národnom parku South Downs. Milovníci sakrálnej architektúry sa potešia víťazstvu rozsiahleho reštaurátorského zámeru s názvom Footprint v meste Bath.

Ocenené boli aj projekty sociálneho bývania. Výnimočné dielo tohto typu podľa Kráľovského inštitútu britských architektov vzniklo v Glasgowe a Sheffielde. V prípade Sheffieldu ide o výrazný brutalistický komplex postavený v rokoch 1957-1961, ktorý nedávno prešiel decentnou rekonštrukciou podčiarkujúcou unikátnosť jednotlivých bytov a balkónov, avšak stále pri zachovaní kvalitného dizajnu celej budovy.

 

Autori: Tim Crocker/ Nick Kane

 

Medzi víťazmi RIBA National Award nájdeme tiež viaceré rodinné domy. Práve s týmto typom projektu v aktuálnom ročníku bodovalo aj Severné Írsko. Ide o rodinný dom postavený na farme Redbrae. Za výnimočný bol odbornou porotou ďalej označený rezidenčný projekt Beechwood Village, ktorý v minulosti získal už nejedno ocenenie, či zero-waste projekt The Arbour.

V Spojenom kráľovstve sa realizujú aj mimoriadne kvalitné a atraktívne budovy kultúrnych inštitúcií. Ocenená bola Galéria Fruitmarket v Edinburghu a Galéria WongAvery v Cambridge. Svoje zastúpenie v rámci víťazného zoznamu má tiež vzdelávacia architektúra. Ocenenie RIBA si v aktuálnom ročníku odniesla Komunitná škola Alfreton Park, prístavba jedálenskej časti na Homerton College, Kráľovská akadémia tanca od známeho architekta Takera Shimazakiho či Kresťanská škola na Temži.

 

Autori: Takero Shimazaki/ Reiach and Hall

 

Na severovýchode krajiny sa nachádza ocenená netradičná vyhliadková veža Aucklandského hradu od architekta Nialla McLaughlina. Tá bola navrhnutá ako kombinácia betónu a drevenej konštrukcie, vďaka čomu pripomína obliehací stroj.

V rámci ocenenia bodovali aj rekonštrukcie bývalých priemyselných objektov. Odbornú porotu zaujala napríklad konverzia starého mlynu v Shrewsbury, ktorý po novom slúži prioritne ako kancelársky objekt. Uspela tiež konverzia bývalých kamenných stodôl v Dorsete, ktoré dnes slúžia ako unikátne rekreačné domy, či rekonštrukcia bývalého farmárskeho domu v Cornwalle na moderné bývanie.

 

(RIBA, Dezeen, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube