Author photoKristína Liďáková 27.02.2025 17:02

Jungle Roastery je viac ako výnimočná káva. Džungľa s industriálnym dizajnom redefinuje kaviarenskú scénu Bratislavy

Budovanie bratislavského downtownu so sebou prináša aj priestor pre rozvoj kaviarenskej scény. Napriek tomu, že metropola je bohatá na množstvo kvalitných podnikov európskej úrovne, aj naďalej vznikajú nové, odlišujúce sa konceptom, interiérom či atypickými produktami. Jedným z nich je Jungle Roastery, nedávno otvorená v priestoroch Sky Parku.

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Jungle Roastery v novembri minulého roka otvorila nový priestor na Továrenskej ulici, vo veži Sky Park Residence 2. Nahradila pôvodný podnik Hedon, čomu zodpovedá aj interiér. Koncept kaviarne sa však zásadne odlišuje nielen od predchádzajúcej prevádzky, ale aj od ostatných podnikov nového bratislavského centra. 

Zámerom kaviarne je prinášať výberovú kávu z celého sveta. Dôležitosť jej výberu spočíva v dôraze na čerstvosť kávových zŕn, zabezpečenú vlastným pražením, a rôznorodosť druhov káv. Väčšina káv v ponuke sa zberá raz ročne, sú teda zásadne sezónne. Návštevníci si však kaviareň vyberajú aj kvôli atmosfére interiéru, založenej na industriálnych prvkoch a množstve zelene, ako už napovedá jej názov. 

Architektúra priestorov Sky Parku čiastočne udáva charakter interiéru. Zaoblenie fasádnej strany a jej plošné presklenie je samé o sebe zaujímavým aspektom, spájajúce exteriér s interiérom. Odkaz na industriálne detaily je zjavný priznaným stropom s technologickým vybavením.

Galéria

  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Dispozícia je tvorená zónou baru pri vstupe, napojenou na technické zázemie podniku. Zvyšok otvorenej plochy patrí sedeniu. V rámci pôdorysu vznikol priestor aj pre väčší, zdieľaný stôl, čím sa podporuje sociálna interakcia medzi návštevníkmi aj možnosť zdieľať priestor na prácu.

Fasáda je zároveň využitá pre sedenie priamo s výhľadom na Jurkovičovu tepláreň a okolie Sky Parku. Aj poloha v rámci areálu preto umocňuje industriálny charakter kaviarne. Základom interiéru je tmavá farebná schéma, doplnená vizuálne výrazným motívom tapiet a rozsiahlym počtom rastlín. Práve tapeta implementuje všetky farby nachádzajúce sa v interiéri, čím sa docielil dojem vizuálneho prepojenia. 

„Celý koncept Jungle vychádza z jeho názvu. Primárne sme pražiareň kávy a kaviareň s láskou ku kvetom. Preto pri návšteve kaviarne možete odísť s balíkom čerstvo praženej kávy z našej pražiarne ale aj s interiérovým kvetom," približuje zámer majiteľ kaviarne Zdeno Kysučan.

Bar pracuje s aj dizajnom predchádzajúcej prevádzky, keď zachováva zemité tóny hnedej a čiernej v kombinácii s prírodnými materiálmi. Plastický obklad baru, umiestneného na betónovom podstavci, spolu s efektným obkladom nad pracovnou plochou, absolútne podporuje priemyselnú povahu dizajnu. Vzhľadom na vstavaný mobiliár aj ostatné prvky, ktoré v priestore zostali, je tak zjavné, prečo si Jungle Roastery vybrala pre nový podnik práve tento priestor. 

Majiteľ vnímal prácu s danosťami interiéru pozítívne. „Interiér sme si vymýšlali my. Vychádzali sme z čiastočného zariadenia, ktoré zostalo po predchádzajúcej prevádzke (podlahy, priečky, sociálne zariadenie a zázemie). Chceli sme aby bol interiér funkčný, jednoduchý a príjemný," približuje. 

Výrazná podoba barovej časti dominuje priestoru, pričom napriek viacerým rôznorodým prvkom, vzorom, textúram aj vrstvám nepôsobí chaoticky ani prekombinovane. Zjednocuje ju vzájomne ladiaca farebnosť, geometria aj premyslený dizajn. 

Materiály, ako masívne drevo, betón, čierne povrchy nábytku či zjemňujúci hnedý obklad nad barom, sú typickými prvkami priemyselne orientovaných návrhov. Správne umiestnené podsvietenie dodáva zóne baru príjemnú atmosféru a vyzdvihuje jednotlivé povrchy aj textúry materiálov, ktoré by inak pôsobili zliato.

Zeleň, prítomná naprieč celým interiérom, je nielen základom koncepcie, ale aj prvkom, určujúcim neformálnosť kaviarne. Napriek sofistikovanému návrhu, inklinujúcemu k dynamickým detailom tvoriacim celok, divokosť rastlín pozitívne formuje psychológiu priestoru a poskytuje kaviarni efekt optického uzemnenia. 

Kaviareň tak získala zásadný organický podtón, ktorý ju odlišuje od iných bratislavských podnikov, čo bolo napokon aj cieľom majiteľa Zdena Kysučana. Štúdium záhradnej architektúry mu prinieslo blízky vzťah k flóre, pričom v Jungle Roastery sa tým prepojili jeho okruhy záujmov. „Každý interiér plný kvetov pôsobí útulnejšie a zákazníci sa v ňom dobre cítia. Veľmi sa mi páči, keď zistia, že si môžu odniesť kúsok džungle domov a začnú skúmať, čo všetko máme na poličkách,“ povedal majiteľ pre portál Startitup.

Odlišnosť Jungle Roastery spočíva nielen v jej lokalite, priemyselnou históriou zapadajúcej do konceptu kaviarne, ale aj v jej nadštandarnej ponuke a prírodu vyzdvihujúcemu interiéru. Okrem uvoľnenému dojmu, ktorý priestor evokuje, motivuje návštevníkov k záujmu o svet kávy. „Po niekoľkých sťahovaniach sme konečne našli dostatočne presvetlený interiér, kde ľudia radi trávia svoj čas. Odlišujeme sa celým konceptom. Samozrejme sme nevymysleli nič svetoborné, ale v spojení s lokalitou plnou zelene a kvalitnou architektúrou to dodáva kaviarni výnimočnosť. Taktiež naše stolové nohy z kvetináčov sú jedinečné, ktoré sme si vyrábali," skromne dodáva majiteľ.

Kaviareň otvára možnosť spoznávať rôzne chute, podporuje interakciu medzi hosťami a vyniká familiárnym pôsobením priestoru. Faktor, ktorý zásadne formuje jej interiér - spojenie rastlín s nadšením z kávy - obohacuje mesto o podnik s precíznym prístupom. V tejto časti mesta, ktorá si svoju identitu ešte len tvorí, takýto koncept vynikne o to viac.

 

(Startitup, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube