Author photoMartina Gregová 20.02.2025 16:35

Francúzska elegancia v srdci Bratislavy. V Le Miam sa stretáva cukrárske umenie s výnimočným dizajnom

Parížske cukrárne sú často synonymom elegancie, precízneho remesla a vizuálneho pôžitku. Každý detail, od lesklých vitrín plných dokonale tvarovaných dezertov až po noblesný interiér, je premyslený do posledného prvku. Práve na tento nadčasový šarm nadviazali architekti zo štúdia NOIZ pri návrhu interiéru patisserie Le Miam v Bratislave.

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Francúzsku patisseriu Le Miam založili v roku 2018 absolventka jednej z najlepších cukrárskych škôl v Paríži, Slovenka Barbora, a francúzsky cukrár Yoann, ktorý v Paríži pracoval vo viacerých vychytených podnikoch. Po návrate na Slovensko sa rozhodli založiť vlastný podnik, ktorý sa už roky nachádza na Špitálskej ulici v Bratislave.

S požiadavkou navrhnúť vnútorné priestory prevádzky dvojica oslovila známe architektonické štúdio NOIZ. Jeho portfólio tvoria najmä súkromné rezidenčné projekty, ako rodinný dom Na rade, byt v Marienhofe či vila Tulum v Mexiku. Zo starších verejných zákaziek možno spomenúť napríklad Petržalskú knižnicu na Vavilovovej ulici.

Základom interiérového konceptu cukrárne Le Miam bolo podľa slov samotných architektov vytvorenie monopriestoru, kde hranicu medzi kaviarenskou časťou a výrobňou tvorí na mieru navrhnutá vitrína plná farebných sladkostí. Výška vitríny umožňuje zákazníkom vidieť proces prípravy sladkých dobrôt. Materiálové a hmotové riešenie zas podporuje dominantné postavenie vitríny v rámci celého priestoru.

Galéria

  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA

„Návštevníci pri príchode môžu obdivovať chutné, ale i krásne zákusky, prezentované takmer ako šperky, a ak zotrvajú a ich pohľad skĺzne iba o kúsok ďalej, vychutnajú si aj ich výrobu v priamom prenose,“ uvádzajú architekti.

Zatiaľ čo výrobná časť patisserie je naplnená potrebnou technológiou a rozdelená na niekoľko pracovných priestorov, v kaviarenskej zóne sa nachádza predovšetkým pohodlné sedenie pre zákazníkov. Tieto na prvý pohľad funkčne a prevádzkovo úplne odlišné časti patisserie sa autori návrhu rozhodli navzájom prepojiť za pomoci niekoľkých dizajnérskych prístupov.

„Tých je, samozrejme, hneď niekoľko – najdôležitejším spájacím prvkom je však jemná ružová farba. Tá sa ako tematická farba objavuje vo vizuálnej identite i v interiéri v rôznych materiálových prevedeniach,“ približujú architekti zo štúdia NOIZ. Túto farbu možno zahliadnuť na podlahe, závesoch, obkladoch stien v hygienických priestoroch aj v podobe viacerých solitérnych prvkov, ako sú stoličky či dekorácie.

Ďalšou spájajúcou farbou v rámci celého interiéru je sýta modrá. Vo výrobnej časti sa objavuje ako detail na viacerých spotrebičoch, v barovej časti predstavuje hlavný úložný priestor na šálky či kávovar a v kaviarenskej zóne bola použitá v podobe textílie hlavného sedenia.

Pre celú prevádzku je tiež príznačné použitie viacerých druhov kovu, ako nerez či mosadz. Ich použitie vyplynulo z charakteru kuchynských spotrebičov a zároveň odkazuje na eleganciu klasických francúzskych cukrární, kde bývajú takéto prvky často prítomné.

V prípade patisserie Le Miam sa mosadz objavuje napríklad ako súčasť výrazných závesných svietidiel, ktoré patria medzi dominanty celého interiéru. Atypicky sa nenachádzajú len v kaviarenskej časti. Nájdeme ich aj v priestoroch výrobne, kde rovnako predstavujú hlavné osvetlenie.

„Rozvetvené rúrkové svietidlá s malými sklenenými guľami na ich koncoch od Pholc uzatvárajú vysoký – viac ako štvormetrový – priestor a vytvárajú tak noblesnú kaviarenskú atmosféru,“ približujú svetelný dizajn autori interiérového návrhu. Zároveň dodávajú, že efekt početných svetelných zdrojov je podporený zrkadlením.

Päť vysokých zaoblených zrkadiel sa týči nad kaviarenským sedením a zrkadlové prvky sa nachádzajú aj vo výrobnej časti. Denné svetlo sa do interiéru dostáva cez niekoľko vysokých okenných otvorov, ktoré zároveň pozývajú okoloidúcich k návšteve patisserie.

 

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

V interiéri je pomerne často použitý tiež prírodný kameň – žula. „Žula s lešteným povrchom je ideálna vďaka jej vlastnostiam ako pracovná plocha na prípravu zákuskov. Zároveň sa jej netypická ťahavá kresba, pripomínajúca kresbu mramoru, stala vizuálne silným prvkom cukrárne,“ uvádzajú architekti. Popri horizontálnej vitríne sa tento materiál objavuje aj na kaviarenských stolíkoch.

Patisserie Le Miam svojím dizajnom nadviazala na atmosféru elegantných parížskych cukrární premyslenou kombináciou materiálov, farebnosti a detailov. Interiér reflektuje typickú francúzsku estetiku, v ktorej sa spája noblesa s funkčnosťou. Použitie mosadzných prvkov, ktoré zdobia svietidlá či dekoračné detaily, odkazuje na honosné parížske cukrárne, kde sú kovy tradičným dizajnovým prvkom.

Jemné pastelové odtiene, predovšetkým ružová, dodávajú priestoru ľahkosť a romantický nádych, zatiaľ čo sýta modrá farba vytvára elegantný kontrast. Výrazná vitrína plná precízne aranžovaných dezertov je nielen funkčným, ale aj vizuálnym centrom priestoru, podobne ako vo francúzskych patisseriách, kde je prezentácia sladkostí rovnako dôležitá ako ich chuť.

 

(NOIZ, Le Miam, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube