Author photoSimona Schreinerová 14.10.2024 13:19

Citlivé mesto pre zraniteľných občanov: Bratislavský samosprávny kraj napreduje v príprave dôležitého projektu

Bratislava bojuje s nedostatkom zariadení pre seniorov. Podobná situácia je aj so špecializovanými zariadeniami pre ľudí, ktorí potrebujú vo svojom živote odbornú asistenciu. Pre osoby s autizmom a Aspergerovým syndrómom pripravuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK) nové zariadenie.

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Nové sociálne zariadenie v Petržalke

Zariadenie bude vybudované na mieste bývalej materskej školy na Znievskej ulici v Petržalke. V okolí sa nachádzajú najmä bytové domy, základná škola Budatínska a MŠK Iskra Petržalka. BSK má pre tento zámer vydané súhlasné záväzné stanovisko mesta.

Dokument predstavuje návrh na vybudovanie špecializovaného zariadenia, poskytujúceho sociálne služby pre dospelé osoby s pervazívnou vývinovou poruchou, konkrétne autizmom a Aspergerovým syndrómom. Plánované zariadenie bude pozostávať z dvoch samostatných stavebných objektov, ktoré budú prepojené prestrešením alebo pergolami, vyrobenými z oceľovej alebo drevenej konštrukcie so zvislými stĺpikmi na okraji spevnenej plochy.

Blok A bude slúžiť ako denný stacionár pre 12 klientov, zatiaľ čo blok B bude pobytovou časťou pre rovnaký počet klientov sociálnej služby. Celkovo bude zariadenie zamestnávať 37 pracovníkov. Na pozemku je plánovaný aj altánok, sklad náradia a tri vonkajšie átriá medzi objektmi na pobyt a oddych. Bloky a átriá budú spojené sieťou vonkajších zastrešených chodníčkov, okolo objektov bude zeleň. Objekt bude zastrešený plochou strechou.

Galéria

  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Denný stacionár bude jednopodlažný objekt v tvare L s plochou strechou, ktorej povrch bude pokrytý extenzívnou zeleňou. V dvoch miestach nad spoločnými priestormi sa strecha bude pultovo zdvíhať do šikmého svetlíka, čo umožní presvetlenie vnútorných priestorov cez vertikálne presklené plochy na južnej strane. Na streche bude aj vodorovný svetlík, ktorý pomôže presvetliť chodbu vo vnútri dispozície.

Pobytové zariadenie bude pôdorysne v tvare písmena L, nad strednou časťou bude dvojpodlažné, zvyšok bude jednopodlažný. Strecha nad druhým podlažím bude plochá, nad prvým podlažím bude tiež plochá strecha, s dvoma časťami so zdvihnutou pultovou strechou. Ploché časti strechy budú navrhnuté ako extenzívne. Sklad náradia a altánok budú konštrukčne z monolitického pohľadového betónu bez zateplenia.

Východná a južná fasáda denného stacionára nebude oplotená, ale oplotenie bude naviazané na zvyšok oplotenia areálu, ktoré bude kopírovať hranice parciel a príjazdovej cesty. Z hľadiska dopravného riešenia bude stavba napojená na existujúcu cestu, ktorá bude v rámci projektu rekonštruovaná. Na pozemku bude vybudovaných 20 parkovacích miest a stojiská pre bicykle. V projekte vznikne 15 bytov.

Spracovateľom dokumentácie je Acrea, autorom architektonickej štúdie však bola kancelária Expoline. Výstavbu možno očkávať približne v rokoch 2026-2027. 

 

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

 

Sociálne zariadenia pribudnú aj v iných mestských častiach

Výstavbu areálu pre zariadenia sociálnych služieb komunitného typu plánujú na Devätinovej ulici v Podunajských Biskupiciach. Navrhovateľom projektu je mestská časť. V rámci areálu sa navrhujú dva hlavné totožné objekty radené za sebou, spevnené plochy a drobná architektúra ako komunitné záhrady, vyvýšený záhon a mobiliár.

Objekty budú pôdorysne obdĺžnikového tvaru s vysunutou časťou pri vstupnej hale a budú mať dve nadzemné podlažia bez suterénu. Objekty majú obsahovať spolu 24 jednolôžkových izieb (každý 12 jednolôžkových izieb). V areáli vznikne 10 parkovacích miest. Dopravný prístup bude zabezpečený prístupovou cestou z miestnej cesty Devätinová. Spracovateľom dokumentácie je Beeli. Projekt nedávno získal kladné záväzné stanovisko magistrátu.

 

Sociálne zariadenie v Boroch. Zdroj: Architekti.sk

 

Zariadenie sociálnych služieb sa vybuduje aj v rozrastajúcej sa štvrti Bory. Navrhované sú tri samostatné objekty, pričom pôjde o samostatné prevádzkové bloky. Koncept vychádza z existujúceho modelu typickej domácnosti pre 40 klientov, kde sa v každom bloku budú nachádzať štyri domácnosti. Dve vzniknú na druhom nadzemnom podlaží (NP) a dve na treťom NP. Na prízemí objektu A a objektu B sa bude nachádzať zázemie a špecializovaná materská škola pre 25 detí.

V objekte C sa navrhujú ambulancie, rehabilitačná miestnosť, spoločenská miestnosť aj ubytovacie jednotky. Priestory ambulancie a rehabilitácie budú môcť používať klienti zariadenia aj verejnosť. Architektonickú štúdiu zariadenia spracovala kancelária Architekti.sk.

Nové nízkokapacitné sociálno-zdravotné centrum pre 30 klientov má vzniknúť v Karlovej Vsi, na mestských pozemkoch v časti Dlhé Diely pri Hlaváčikovej ulici. Klientom poskytne komplexnú starostlivosť vrátane ubytovania, stravovania, upratovania, ošetrovania, rehabilitácie a sociálneho poradenstva. Ide o zámer Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB) a Hlavného mesta. Návrh a projektovú dokumentáciu pripravil ateliér Atrium.

 

Nízkokapacitné zariadenie v Karlovej Vsi. Zdroj: Karloveské noviny / Atrium

 

Okrem toho Karlova Ves spolupracuje na realizácii zariadenia pre seniorov na Borskej ulici, ktoré má vzniknúť v nevyužívanom objekte bývalej materskej školy. Rekonštrukcia objektu by mala byť ukončená v apríli 2025, práce už aktuálne prebiehajú. Investorom je spoločnosť Bormed, ktorá si budovu vzala do prenájmu a prevádzkuje zariadenie Gerion. Kapacita zariadenia bude 36 lôžok. Architektúru spracúva kancelária Sány Novák Architekti. Ten istý prevádzkovateľ plánuje aj projekt v Dúbravke a Novom Meste. 

Starnutie populácie je pre Hlavné mesto výzva, ktorú bude nevyhnutné v blízkej budúcnosti riešiť. Nemenej dôležité sú však aj špecializované zariadenia, nakoľko odkázaní na pomoc iných nie sú iba seniori, ale aj ľudia s autizmom, Aspergerovým syndrómom či zdravotne znevýhodnení jednotlivci. V kontexte toho sú nové zariadenia sociálnych služieb nevyhnutné na zabezpečenie dôstojných životných podmienok pre zraniteľných občanov.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube