Author photoSimona Schreinerová 28.08.2024 11:09

Preteky s časom pokračujú. Mesto napreduje v povoľovaní domova seniorov v Karlovej Vsi, termíny má tesné

Zámer Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB) a Hlavného mesta na vybudovanie zariadenia pre seniorov v Karlovej Vsi je známy už niekoľko rokov. Keďže starnutie populácie je čoraz citeľnejšie, výstavba nových zariadení pre obyvateľov v dôchodkovom veku je v podstate nevyhnutná.

Zdroj: Karloveské noviny / Atrium

Zdroj: Karloveské noviny / Atrium

Nové nízkokapacitné sociálno-zdravotné centrum pre 30 klientov má vzniknúť v Karlovej Vsi, na mestských pozemkoch v časti Dlhé Diely pri Hlaváčikovej ulici. Klientom poskytne komplexnú starostlivosť vrátane ubytovania, stravovania, upratovania, ošetrovania, rehabilitácie a sociálneho poradenstva.

Návrh a projektovú dokumentáciu pripravil ateliér Atrium. Budova bude nízka, dvoj- až trojpodlažná, s výťahom a vlastnou záhradou, ktorá bude slúžiť ako ideálne miesto na oddych a relaxáciu. Objekt bude bezbariérový a citlivo integrovaný do existujúcej zástavby, aby sa zabezpečil pohodlný pohyb klientov a predišlo ich sociálnemu vylúčeniu.

Jednolôžkové a dvojlôžkové izby s vlastnými kúpeľňami budú poskytovať komfortné prostredie pre seniorov. Sú navrhnuté v súlade s najvyššími štandardmi a inšpirované osvedčenými príkladmi zo zahraničia. Architekti kladú dôraz na udržateľnosť a nízku uhlíkovú stopu vrátane šetrného využívania vody, redukcie emisií skleníkových plynov, zadržiavania dažďovej vody a využívania lokálnych zdrojov energie.

Nové centrum pre seniorov v Karlovej Vsi je kľúčovým prvkom plnenia strategického plánu Bratislava 2030, zameraného na zvýšenie kapacít domovov sociálnych služieb a zabezpečenie dôstojného života pre seniorov. Mesto plánuje financovať tento projekt z Plánu obnovy a odolnosti.

Z prvej zverejnenej vizualizácie sa javí, že materiálové riešenie, objem a výška budovy majú sledovať cieľ začleniť ju do okolitej zelene, čo prispeje k vytvoreniu príjemného prostredia pre klientov. Navrhované riešenie zároveň zabezpečí splnenie všetkých požiadaviek Územného plánu. Navyše, dizajn objektu sa má zamerať na optimalizáciu energetickej náročnosti, čím sa dosiahne efektívna prevádzka.

Očakávania kladené na tento projekt by mohli byť splnené. Podľa pôvodných odhadov by zariadenie malo byť dokončené do polovice roku 2026 (čo je napokon podmienka, ak chce mesto získať zdroje z Plánu obnovy). Vypracovanie dokumentácie a štúdie prebehlo len s malým oneskorením oproti pôvodným odhadom. Aktuálne je už vydané územné rozhodnutie. Ak by pri stavebnom konaní nenastali žiadne komplikácie, výstavba by mohla začať v priebehu budúceho roka.

V priebehu niekoľkých rokov môže Karlova Ves získať potrebné rozšírenie občianskej vybavenosti, čo by aspoň čiastočne zmiernilo rastúci dopyt po takýchto zariadeniach. Z dlhodobého hľadiska však toto riešenie pravdepodobne nebude dostatočné na úplné pokrytie potrieb mestskej časti.

 

Domov seniorov na Borskej. Zdroj: Sány Novák Architekti

 

Karlova Ves preto spolupracuje na príprave zariadenia pre seniorov na Borskej ulici, ktoré má vzniknúť v nevyužívanom objekte bývalej materskej školy. Rekonštrukcia objektu by mala byť ukončená v apríli 2025, práce už aktuálne prebiehajú. Investorom je spoločnosť Bormed, ktorá si budovu vzala do prenájmu a prevádzkuje zariadenie Gerion.

Kapacita zariadenia bude 36 lôžok, pričom sa tu bude poskytovať komplexná sociálna starostlivosť, k čomu patria opatrovateľské, ošetrovateľské, ubytovacie, stravovacie, zdravotné a fyzioterapeutické služby. Architektúru spracúva kancelária Sány Novák Architekti.

Ten istý investor má v Bratislave rozsiahlejšie plány. Príkladom je pripravovaný domov pre seniorov Gerion v Dúbravke na Ulici kpt. Jána Rašu, o ktorom sa hovorí už dlhšiu dobu. Rovnako plánuje zriadiť priestory aj v Novom Meste, v nevyužívanom objekte na okraji Parku Jama. Iná firma plánuje výstavbu ďalšieho zariadenia v rozrastajúcich sa Boroch.

Podľa dostupných informácií by mal domov seniorov pozostávať z dvoch trojpodlažných a jedného štvorpodlažného objektu, medzi ktorými bude situované átrium. Detaily, ako napríklad kapacita zariadenia či termín jeho dokončenia, zatiaľ nie sú známe. Architektonickú štúdiu pripravila renomovaná kancelária Architekti.sk. 

Napriek zvyšujúcemu sa počtu plánovaných projektov domovov pre seniorov a zariadení opatrovateľskej služby stále nedochádza k dostatočnému rozvoju infraštruktúry pre túto rýchlo rastúcu skupinu obyvateľov. V horizonte najbližších desaťročí pribudnú desaťtisíce ľudí vo vyšom veku vrátane seniorov, ktorí budú v menšej alebo väčšej miere odkázaní na starostlivosť či asistenciu. 

Starnutie populácie predstavuje pre Bratislavu vážnu výzvu, ktorú bude potrebné v blízkej budúcnosti riešiť. V tomto kontexte sú nové zariadenia pre seniorov nevyhnutným krokom k tomu, aby sa mesto dokázalo prispôsobiť potrebám svojich obyvateľov a zabezpečilo im dôstojné podmienky pre život.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube