Author photoSimona Schreinerová 05.08.2024 12:11

Živá štvrť namiesto technického areálu. Mesto chce nájomné byty, dotvoria obľúbenú lokalitu

Vedenie Bratislavy chce zlepšiť dostupnosť bývania. V tejto súvislosti sa ostatné obdobie pomerne intenzívne venuje rozvoju projektov nájomného bývania. Rozbehnutých je viacero zámerov, od rozostavaných, cez povoľované až po plánované. V takejto počiatočnej fáze prípravy je aj bytový dom v areáli Technických služieb na Bazovej ulici. 

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR, Metropolitný inštitút Bratislavy

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR, Metropolitný inštitút Bratislavy

Bývanie s nádychom industriálu 

Pred niekoľkými rokmi stanovila Urbanistická štúdia umiestnenia nájomného bývania na území Bratislavy presné miesta pre nové nájomné byty. Táto štúdia odhalila potenciál pre výstavbu až 863 nájomných bytov na mestských pozemkoch, pričom developeri by mali prispieť ďalšími 150 bytmi. Celkovo by mohlo vzniknúť až 2.900 nových bytov.

Jeden z plánovaných projektov mal vzniknúť na Bazovej v Ružinove, kde sa počíta s výstavbou pozdĺž ulice. Areál technických služieb mesta na nároží Svätoplukovej a Bazovej ulice v Ružinove je výnimočná lokalita s priemyselným charakterom. Patrí medzi posledné miesta v širšom centre Bratislavy, kde sa v celistvej podobe zachovala pôvodná priemyselná architektúra z konca 40. rokov 20. storočia.

Historické haly v areáli Technických služieb by mali byť zachované a prispievať k občianskej a komunitnej vybavenosti, ako aj k administratívnym priestorom. Priestory by mali slúžiť aj mestským inštitúciám, teoreticky ako sídlo Metropolitného inštitútu Bratislavy alebo Archívu mesta Bratislava. Súčasťou projektu je aj vytvorenie rozsiahlych verejných priestranstiev. Transformácia areálu má byť riešená ako komplexný zámer urbanistického bloku v širšom centre mesta.

Galéria

  • Nájomné bývanie. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Nájomné bývanie. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Nájomné bývanie. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Nájomné bývanie. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Nájomné bývanie. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Nájomné bývanie. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Rekonštrukcia areálu na Bazovej. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Nájomné bývanie má vzniknúť na mieste, kde sú pôvodné dvoj- až trojpodlažné stavebné objekty v nevyhovujúcom technickom stave určené na asanáciu. Podľa informácií zo strany mesta by mala novostavba bytového domu priniesť približne 116 bytov určených pre nájomné bývanie. Predpokladaná realizácia projektu je v roku 2027.

Spracovateľom Overovacej štúdie Nájomného bytového domu boli Architekti Šebo Lichý. Súčasťou štúdie je riešenie vnútrobloku medzi bytovým domom a priemyselnými halami, ktorý tvorí verejný multifunkčný pobytový priestor s maximom zelene. V podzemí pod ním sa nachádza dvojpodlažná halová garáž s vjazdom z Bazovej ulice.

Podrobnejšie architektonické riešenie zatiaľ nebolo zverejnené. Hmotová štúdia nenaznačuje, či pôjde o vysoko racionálne stvárnenie alebo niečo prepracovanejšie. V každom prípade je ale už teraz zrejmé, že nové domy budú mierkou lepšie nadväzovať na charakter zástavby v okolitej štvrti 500 bytov alebo okolo Kukorelliho parku. 

 

Situácia projektu nájomnej bytovky. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

 

Z technického areálu živá časť mesta 

Vo vnútrobloku sú objekty garáží a priemyselné objekty hál a dielní, na ktoré spracoval Metropolitný inštitút Bratislavy samostatný projektový zámer Rekonštrukcia hál a dielní Technický dvor Bazová s cieľom priniesť komunitné, spoločenské a stretávacie funkcie do pôvodných objektov. Podľa MIBu sa má areál stať funkčným a udržateľným celkom mesta. V budúcnosti by tak mal slúžiť širokej škále potrieb obyvateľov, nakoľko tu okrem bytov vzniknú aj zmieňované priestory pre vzdelávanie, služby, kultúrne vyžitie a aktívne trávenie voľného času.

Revitalizácia bloku sa bude realizovať postupne. Prvá etapa zahŕňa rekonštrukciu Haly dielní a revitalizáciu okolitých priestorov, pričom na projekte spolupracujú architekti z ateliéru GutGut. Pred niekoľkými mesiacmi bolo získané súhlasné záväzné stanovisko od Magistrátu, čo bolo dôležitým krokom v procese. Aktuálne má projekt vydané stavebné povolenie, ktoré čaká na nadobudnutie právoplatnosti.

Budova Haly dielní nie je pamiatkovo chránená, avšak cieľom je zachovať jej architektonický charakter. Objekt je rozdelený na menšie, navzájom prepojené halové priestory A1, A2, A3 a A4, ktoré budú tvorené jedným kompaktným celkom. Plánuje sa tu vytvorenie administratívnych priestorov a viacúčelového prenajímateľného priestoru na vzdelávacie akcie, besedy a výstavy.

V západnej časti objektu, na rohu ulíc Budovateľská a Kulíškova, sa nachádza jednopodlažný priestor A1 s administratívnou funkciou. Hlavný vstup bude cez novú verejnú pasáž, ktorá spojí Kulíškovu s vnútorným areálom a sprístupní aj priestory A1 a A2.

Hala A1 bude mať vysokú svetlú výšku, čo umožní umiestnenie nového interiérového objektu. Tento vstavok bude obsahovať hygienické zariadenia, kuchynky a zasadačky, pričom prízemie bude slúžiť na kancelárie a zázemie, zatiaľ čo galéria bude poskytovať flexibilné pracovné priestory. Hala A2 bude slúžiť ako viacúčelový priestor pre rôzne podujatia. Bude rozdelená vstavkom na tri časti - viacúčelový priestor orientovaný do dvora, administratívny priestor s vysokými oknami do Kulíškovej ulice a technické zázemie. Vstavok bude mať medzi hlavnými priestormi zvukovoizolačnú membránu.

Halové priestory A3 a A4 budú využité na administratívu. Hala A4 bude mať podzemné podlažie pôvodnej kotolne, kde sa nahradením pôvodnej stropnej konštrukcie sklobetónovou vzniknú dve plnohodnotné podlažia. Celý areál bude obklopený zeleňou s vzrastlými stromami a drobnou zeleňou typickou pre predzáhradky v štvrti 500 bytov.

Revitalizácia areálu na Bazovej predstavuje významný krok k premene tejto lokality na moderné a živé mestské centrum. Po dokončení obnovy bude areál, ktorý je teraz prístupný len z Bazovej, otvorený aj pre širšiu verejnosť, ktorej budú určené bohaté služby a vybavenosť. Nemenej dôležitá je aj viac ako stovka nájomných bytov, ktoré v lokalite pribudnú.

 

Riešený objekt v areáli na Bazovej. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

 

Nájomné bývanie je plánované aj v ďalších lokalitách. V pokročilejšom štádiu je viacero projektov - v Janíkovom dvore a na Muchovom námestí v Petržalke, na Terchovskej ulici v Ružinove alebo na Holom vrchu v Záhorskej Bystrici. Prvá etapa obytného súboru na Muchovom námestí je už vo výstavbe, pričom má dokončenú hrubú stavbu a smeruje k dokončeniu na začiatku budúceho roka. V týchto dňoch prebieha územné konanie pre nájomnú bytovku na Žitavskej ulici vo Vrakuni.

Mesto chcelo pôvodne stavať viac projektov a rýchlejšie, no ambiciózne plány narazili na byrokraciu a zdĺhavé povoľovacie procesy. Hoci optimistické predpoklady naznačovali bezproblémovejší postup, v praxi sa ukázali ako naivné. Celkom hladké nie je ani financovanie. Súčasné zámery vrátane areálu na Bazovej tak majú pred sebou ešte dlhú cestu. 

Dôležité ostáva, že aj v tom najhoršom prípade pripravuje Bratislava zásobník projektov, ktoré možno realizovať kedykoľvek v budúcnosti. Krok po kroku tak zlepšuje predpoklady pre aspoň čiastočné zmiernenie problémov s nízkou dostupnosťou bývania. To však nastane až v čase, keď bude mesto disponovať omnoho väčším fondom bytov - a to pravdepodobne nebude túto a možno ani ďalšiu dekádu. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube