Author photoAdrian Gubčo 05.08.2024 14:00

Urbanista Peter Gero: Metro v Bratislave? Diskusie o metre nás vzďaľujú od riešenia problémov

Príležitosti pre rozvoj, ale aj odvaha Bratislavy meniť mesto je predmetom obdivu viacerých stredoeurópskych metropol vrátane Viedne a Prahy. Je o tom presvedčený Peter Gero, významný slovenský urbanista, ktorý sa už desaťročia zapája do diskusie o budúcnosti Bratislavy aj ďalších miest. Prináša pritom skúsenosti zo západnej Európy, predovšetkým Hamburgu, kde sa podieľal na príprave jedného z najoslavovanejších developmentov Hafen City.

Zdroj: Startitup / YIM.BA

Zdroj: Startitup / YIM.BA

Rozvoj nábreží a výstavba výškových budov pozitívne prispievajú ku kvalite Bratislavy. Myslí si to významný slovenský architekt a urbanista Peter Gero. Hoci pochádza priamo zo slovenskej metropoly, dlhé roky bol jeho život i kariéra spojená s Hamburgom, jedným z najvýznamnejších miest v Nemecku, ktoré prechádzajú veľkou transformáciou. Najslávnejším developmentom je prestavba bývalého prístavu, známa ako Hafen City. Dnes sa označuje za vzor rozvoja nábreží.

Gero sa podieľal na príprave tohto zámeru a svoje bohaté skúsenosti teraz prenáša aj do Bratislavy, rovnako ako do iných miest v Česku a na Slovensku. Ako člen porôt viacerých súťaží sa vyjadroval k obrovským projektom, ktoré zmenia regionálne metropoly. Vďaka svojmu zázemiu sa k mnohým mestským témam vyjadruje s nadhľadom, hoci ide inak o kontroverzné témy.

Týka sa to aj otázky rozvoja Vydrice, budovania Hlavnej železničnej stanice, urbanizácie pravého brehu Dunaja či výstavby výškových budov v tzv. bratislavskom downtowne. Nebojí sa pritom prezentovať postoje, ktoré sú z pohľadu mnohých neprijateľné. Za sebou však má desaťročia práce na tých najvýznamnejších plánoch, ktoré budú určovať tvár československých miest po najbližšie desaťročia.

 

 

V čom je tak podľa Petra Gera Hafen City inšpiratívne? Kde spravili vedenia Bratislavy v minulosti zásadnú chybu? Čo sú najväčšie výzvy pred slovenskou metropolou a ako ich zatiaľ zvláda? Kde si vie predstaviť nové električkové trate a čo by spravil s Kamenným námestím? Aj o tom hovorí v najnovšej Metropole.

Metropola je diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube