Author photoKristína Liďáková 03.10.2024 20:00

Nové priestory, nové príležitosti. Štúdio 12 sa po rekonštrukcii otvorí návštevníkom

Štúdio 12 na bratislavskom Jakubovom námestí, patriace pod Divadelný ústav, patrí medzi atypické kultúrne priestory. Svojim programom aj priestormi predstavuje zaujímavý koncept, ktorého zámerom je prinášať súčasné umenie a novú slovenskú, ale aj svetovú drámu verejnosti. Dôležitým prínosom Štúdia 12 je aj sprístupnenie širšieho kultúrno-spoločenského kontextu divákovi. Nedávno prešlo úpravou, ktorá umožní konceptu rozvoj.

Zdroj: Štúdio 12

Zdroj: Štúdio 12

Budova od architektov Aloisa Balána a Jiřího Grossmana, v ktorej sa nachádza aj Štúdio 12, vznikla v rokoch 1928-1930. Po jehovzniku tu sídlilo nahrávacie štúdio Československého rozhlasu. Vzhľadom na to, že je technickou pamiatkou, bolo nevyhnutné aby si zachoval interiér priestoru pôvodné architektonické členenie aj vizuál. Funkcionalistická stavba bola jednou z prvých na svete, priamo určená pre rádiové vysielanie. 

Neskôr sa štúdio stalo prvým filmovým ateliérom v rámci Slovenska a vznikali tu interiérové scény viacerých filmov. V roku 1985 rozhlas opustil toto sídlo, v 90. rokoch budova slúžila ako priestor pre legendárny hudobný klub. Počas februára a marca prešlo štúdio plánovanou obnovou, ktorá mala za cieľ zvýšiť kvalitu priestoru a priniesť tak rozmanitejší program už aj tak hodnotnému konceptu.

Práce na interiéri mali dve fázy, a obsiahli nielen samotné štúdio, ale aj vstupné priestory (foyer) a spoločenskú časť. Rekonštrukcia sa týkala aj sociálnych zariadení a dvoch občasne využívaných miestností. „Teraz sa to zmení, ide o multifunkčnú miestnosť oproti Štúdiu 12, dnes nazývanú Naratív, a dlhodobo nepoužívanú miestnosť s názvom Performatív, ktorá v minulosti slúžila ako štúdio Československého rozhlasu," objasnila Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu.

Štúdio 12 sa k modernizácii priestorov dostalo po takmer dvadsiatich rokoch fungovania. Konečne sa tak priestormi dostalo na úroveň súčasných objektov, zastrešujúcich scénické umenia. „Divadelná sála sa pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu dočkala revízie starej elektroinštalácie a zabudovania novej svetelnej rampy. Tá je situovaná po obvode celého Štúdia 12, čím sa zlepšili svetelné, ale aj celkové technické možnosti," vysvetľuje Fekete. Technické vybavenie sály po novom doplnila aj svetelná technika, čím sa objekt stal konkurencieschopným voči ostatným kultúrnym priestorom v Bratislave. 

Priestory aj naďalej zastávajú status pamiatkového objektu, čo malo vplyv na rozsah a priebeh úprav. „Budova je pamiatkovým objektom a bola postavená koncom 20. rokov 20. storočia. Pri úpravách priestorov sa vedenie Divadelného ústavu v spolupráci s architektmi usilovalo o modernizáciu a efektné riešenia, no s rešpektom k histórii a s citom pre vyzdvihnutie genia loci budovy, ktorá bola od svojho vzniku dejiskom mnohých kultúrnych udalostí," doplnila riaditeľka.

 

Zdroj: Štúdio 12

 

Priestor Štúdia 12 sa dlhodobo zameriava na prezentáciu tvorby domácich aj zahraničných divadelných skupín s dôrazom na pôvodnú súčasnú drámu a nové inscenačné prístupy, pričom podporuje autorské divadelné projekty mladých tvorcov. Aktívne reflektuje aktuálne divadelné dianie v Európe a vo svete, organizuje workshopy a vzdelávacie podujatia. Štúdio 12 je miestom pre diskusie, semináre, prezentácie kníh, festivaly, projekcie, koncerty a ďalšie kultúrne aktivity.

Hoci obe miestnosti v susedstve hracej sály, Performatív a Naratív, nie sú klasickými divadelnými priestormi, je možné ich v budúcnosti využiť pri technicky menej náročných podujatiach," potvrdila dramaturgička Anna Šoltýsová. V obnovenom objekte sa vďaka tomu rozšírilo pôsobisko rôznorodých kultúrnych akcií a sprístupnilo sa tak pre diskusie, výstavy, prezentácie, workshopy, inscenované čítania, ale budú prístupné aj na skúšky či prípravu prípravu projektov či podujatí.

V najbližších mesiacoch sa v hracej sále a ostatných priestoroch uskutočnia tri premiéry v rámci projektu Mliečne zuby, ktorá dáva priestor na realizáciu začínajúcim divadelníkom, ale aj premiéra činoherného divadla a dve premiéry hudobno-dramatických projektov.

 

Zdroj: Štúdio 12

 

V Bratislave sa v poslednom období realizovali viaceré rekonštrukcie kultúrnych inštitúcií. Po náročnej a rozsiahlej obnove Slovenskej národnej galérie, prešlo rekonštrukciou aj Divadlo Aréna či Bratislavské bábkové divadlo. Obnova Divadla Aréna priniesla modernizáciu historickej budovy aj technického vybavenia, pričom zároveň rešpektovala pôvodný charakter objektu. Vďaka dômyselným úpravám sa podarilo vytvoriť kvalitné zázemie pre kultúrne podujatia.

Rôznorodosť kultúrnych inštitúcií, ku ktorým patrí aj Štúdio 12, má zásadný vplyv na formovanie umeleckého prostredia a podporu nových talentov. Prepojenie histórie s moderným prístupom a zameranie na súčasné umenie vytvára špecifický priestor, kde sa môžu mladí tvorcovia prezentovať, experimentovať a rozvíjať svoje nápady. Výsledkom je obohatenie umeleckého života a podpora tvorby, ktorá presahuje hranice tradičných foriem umenia.

 

(TASR, Štúdio 12, YIM.BA) 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Štúdio 12
  • Zdroj: Štúdio 12
  • Zdroj: Štúdio 12
  • Zdroj: Štúdio 12

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube