Author photoAdrian Gubčo 27.06.2024 14:14

Komunitná oáza otvorená. Staré Mesto dostalo mimoriadnu knižnicu, zlepší celé susedstvo

Rastúci význam knižníc pre rozvoj komunitných vzťahov, socializáciu aj kultiváciu spoločnosti si uvedomujú aj slovenské samosprávy. V posledných rokoch tak pribúdajú atraktívne zmodernizované priestory na vysokej úrovni. Ďalší teraz pribudol na Záhrebskej ulici v Starom Meste, kde bola po dlhšej rekonštrukcii otvorená populárna lokálna knižnica.

Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

Nutná obnova po desaťročiach

Na Záhrebskej ulici 8 sídli pobočka Staromestskej knižnice, ktorá má u miestnej komunity výraznú obľubu. Súčasťou lokality je dlhé desaťročia. Vznikla po vybudovaní okolitej štvrte, zrealizovanej v 50-tych rokoch 20. storočia. Umiestnená je vo výraznom nárožnom dome, dokončenom v roku 1957. Už pri jeho výstavbe sa uvažovalo so vznikom komunitného priestoru na prvých dvoch podlažiach, hoci pôvodne sa tu nachádzal klub žien.

Do priestoru sa od tých čias každopádne výraznejšie neinvestovalo. Vyše polstoročné obdobie fungovania knižnice si už vyžiadalo svoju daň, inštitúcia zároveň nebola schopná poskytnúť priestor aj pre organizáciu komunitných podujatí a ponúknuť atraktívnejšie služby. Staré Mesto sa preto rozhodlo pre obnovu - architektonickú, technickú, dizajnovú i ideovú.

Dosiahnuť tak chcelo radikálne skvalitnenie knižnice. „Myslím si, že máme veľmi nízke nároky na verejný priestor a jeho správu,“ tvrdí Jana Slezáková, riaditeľka Staromestskej knižnice. „Každý jeden nový alebo zrekonštruovaný verejný priestor je veľká udalosť. Kultúrne inštitúcie reflektujú stav našej spoločnosti a ja ich považujem v mnohých životných situáciách za kľúčové.“

Galéria

  • Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA
  • Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA
  • Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA
  • Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA
  • Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA
  • Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA
  • Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto

V roku 2021 tak samospráva pripravila žiadosť o nenávratný finančný príspevok z eurofondov, zameraný na podporu kultúrnych inštitúcií v súvislosti s pandémiou. Podpora bola potvrdená v auguste 2022. Projekt, oficiálne nazvaný „Moderná knižnica v Starom Meste“, získal 199.496,84 eur. To otvorilo cestu k začiatku rekonštrukčných prác na začiatku roka 2023. V novembri toho istého roka samospráva navyše získala prostriedky aj na interiér knižnice.

Obnova mala zásadne zmeniť pôvodnú situáciu. Podľa samosprávy bolo prízemie knižnice rozčlenené na viacero menších priestorov, ktoré slúžili ako sklad, komunitný priestor a kuchynka pre pracovníkov a pracovníčky, avšak nevyhovovali súčasným potrebám. Dispozícia sa tak musela radikálne zmeniť. Upraviť sa musel aj priestor veľkej čitárne na druhom podlaží, rovnako bolo potrebné doplniť nové technické a sociálne vybavenie.

Staré Mesto za účelom rekonštrukcie oslovilo architekta Matúša Bišťana. „Architekt bol oslovený priamo, keďže pán Bišťan mal za sebou niekoľko realizácií ocenených knižníc,“ vysvetľuje Matej Vagač, starosta mestskej časti Bratislava – Staré Mesto. „Pani riaditeľka ho oslovila, aby sa dala knižnica čím skôr spojazdniť. Prvý projekt bol o tom, aby dokázala fungovať aj počas trvania protipandemických opatrení.“

Vo výsledku sa ale podarilo viac ako len jednoduchá úprava priestoru. V rámci úprav dispozície sa malé priestory spojili a vytvorila sa kancelária pre knihovníkov a knihovníčky, verejný komunitný priestor s kuchyňou, rovnako pribudla bezbariérová toaleta. Okná v podlubí sa zväčšili a tým sa do priestoru dostalo svetlo. Priestor veľkej čitárne sa presvetlil a scelil, a zároveň sa sprístupnil prechod medzi oddeleniami. Knižnica je klimatizovaná a doplnená aj o rekuperáciu.

Architekt dodáva, že k tvorbe architektonického konceptu ho inšpirovala architektúra domu samotného. „Atypická geometria nárožia definuje mriežku, podľa ktorej sú rozmiestnené regále v priestore,“ približuje Bišťan. „Regále sú z vnútornej strany nosiče kníh a z vonkajšej strany poskytujú možnosť inštalácie vizuálneho obsahu. Ich povrch z lešteného magnetického nerezu teda násobí priestor nielen v odleskoch, ale umožňuje do budúcna knižnici organizovať rôznorodé podujatia a prehlbovať vzťah obyvateľov k tomuto miestu a k sebe navzájom.”

Otvorila sa tak možnosť ďalšieho využitia priestoru nielen na požičiavanie a čítanie kníh, ale aj na organizáciu rozličných podujatí. Toto bola jedna zo zásadných podmienok celej rekonštrukcie.

 

Starosta Vagač slávnostne sprístupnil knižnicu verejnosti. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Knižnica ako komunitný priestor

Mestská časť si výsledok obnovy mimoriadne pochvaľuje. „Nová podoba priestoru sa nerodila ľahko, takéto projekty sú obrovskou výzvou, ale vďaka kolektívu zamestnancov knižnice pod vedením pani riaditeľky Jany Slezákovej a vďaka zamestnancom staromestského úradu sa dnes môžeme tešiť z tohto moderného a kultúrneho prostredia,“ konštatuje M. Vagač. „Myslím si, že sme vytvorili knižnicu, ktorá bude pre mnohých vzorom,“ dodáva.

Jeho slová potvrdila aj samotná riaditeľka. Vo svojom príhovore popísala náročnú cestu, ktorá viedla od prípravy, cez realizáciu až po otvorenie. Stavebne bola knižnica dokončená už v januári tohto roka, následne ešte prebiehalo dokončovanie interiéru. Posledné knihy boli do poličiek uložené len deň pred otvorením.

Dôležité však je, že návštevníci teraz nájdu veľmi komplexné miesto pre trávenie času. „Ľudia tu nájdu multifunkčný priestor, kde sa budú môcť stretávať a robiť tu rôzne voľnočasové aktivity,“ približuje starosta. „Knižnica je lákadlo, ale v dnešnej modernej dobe musí byť bodom, kde je vytvorený priestor nielen na požičiavanie kníh a čítanie, ale aj kde sa ľudia stretávajú, nadväzujú vzťahy. Okolie dostalo verejný priestor, kde sa môže stretnúť.“

Starosta vidí benefity vo vybavení, poskytnutí miesta počas horúcich dní či programe. Knižnica sa bude zameriavať na deti a mládež, dospelých i seniorov. Hlavnou ideou má byť kreatívnejší a dynamickejší priestor, ktorý zachytáva nielen diskusné večery, knižné kluby a prednášky, ale aj tvorbu výraznejších performatívnych projektov, výstav či premietanie filmových pásiem. Za týmto účelom bola na prízemí napríklad zriadená prázdna miestnosť s flexibilným využitím, priamo napojená na kuchynku.

V dohľadnej dobe sa tak má knižnica zapojiť do života štvrte. Na spoluprácu plánujú tvorcovia a tvorkyne programu pozývať zaujímavých mladých súčasných umelcov a umelkyne, susedné partnerské organizácie a aktívne susedské komunity.

Významný je aj presah do exteriéru – priamo pred podlubím, kde je umiestnený vstup do knižnice, bol na mieste jedného parkovacieho miesta umiestnený parklet so sedením ako forma dočasného zlepšenia verejného priestoru. Starosta pripúšťa, že v budúcnosti by sa mohol s knižnicou prepojiť parčík, ktorý sa nachádza v priestore medzi domami na Záhrebskej. To je však nateraz predmetom diskusií.

Mestská časť tak získala špičkovo obnovené zariadenie, ktoré viac pripomína moderné kníhkupectvo. Náklady dosiahli 347.824,90 eur pri stavebnej časti a 183.760 eur pri interiérovej. Finálne vyúčtovanie ešte neprebehlo. Každopádne, výsledok rozhodne stojí za to.

 

Priestor pripomína moderné kníhkupectvo. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Kvalitné knižnice pre Bratislavu

Rekonštrukcia Záhrebskej je súčasťou vlny obnov knižníc, ktorá sa aktuálne realizuje na celom Slovensku vrátane Bratislavy. Zvýšená agilita samospráv súvisí s podporou zo strany Fondu umenia pri Ministerstve kultúry SR, ktoré v minulosti prisľúbilo finančné granty za predpokladu, že knižnice budú obnovené na vysokej architektonickej úrovni. Výsledkom tak je množstvo kvalitných projektov.

V Bratislave dosahuje mimoriadne výsledky napríklad Karloveská knižnica, ku ktorej sa pridala pred časom aj Ústredná knižnica na Miletičovej ulici v Ružinove. V Petržalke bola zrekonštruovaná knižnica na Vavilovovej. Staré Mesto okrem Záhrebskej navyše nedávno otvorilo zľahka obnovený priestor na Gaštanovej, ktorý len za 30-tisíc eur upravilo do oveľa kultúrnejšej podoby.

Ďalšie úpravy sú plánované vo viacerých mestských častiach aj zo strany samotného Hlavného mesta. Rača chce napríklad upraviť kultúrne stredisko na Žarnovickej, ktorého súčasťou bude aj knižnica. Magistrát zas už dlhšie ohlasuje veľkú rekonštrukciu kúpeľov Grössling, kde sa bude okrem kúpeľov nachádzať pobočka Mestskej knižnice.

Slovenská metropola tak smeruje k zisku modernejších, kultivovanejších, lepšie vybavených a funkčnejších zariadení. Ich potenciál pre zlepšenie kvality života je mimoriadny – deťom pomáhajú pri rozvoji čitateľských zručností, vzdelávania a kreativity, seniorom trpiacim samotou zas umožňujú byť v spoločnosti. Kombinácia iniciatív samospráv aj Ministerstva kultúry tak má mimoriadne pozitívny dosah na spoločnosť, ktorý bol konečne rozpoznaný.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube