Author photoMartina Gregová 26.10.2024 16:52

Ikonickému dielu sa vrátil pôvodný šarm. Slovenské mesto obnovilo hodnotné ihrisko, postupovalo s ukážkovou citlivosťou

V povojnovom období vznikli na Slovensku viaceré ikonické diela neskorej moderny v podobe monumentálnych budov. Niekoľko výnimočných diel však malo aj miniatúrnu mierku, pričom spájalo dizajn s úžitkovosťou. Takým je aj ihrisko Hexagon v Banskej Bystrici. Roky chátralo a nedostávala sa mu náležitá pozornosť. Teraz mu ale mesto vdýchlo nový život. 

Zdroj: Bystricoviny, Mesto Banská Bystrica

Zdroj: Bystricoviny, Mesto Banská Bystrica

Okolie pamätníka SNP v Banskej Bystrici patrí dlhodobo medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie verejné priestory mesta. Rovnako dôležitá je táto časť Banskej Bystrice aj z hľadiska architektúry a urbanizmu. Múzeum SNP od Dušana Kuzmu so sochou Obete varujú od Jozefa Jankoviča patrí k najlepším dielam slovenskej povojnovej architektúry aj sochárstva.

V roku 2021 mesto vyhlásilo urbanisticko-architektonickú súťaž, ktorej cieľom bolo získanie novej podoby blízkeho Námestia slobody. Odborná porota spomedzi 12 súťažných návrhov v tom čase za najlepší označila koncept od štúdia Between. Revitalizácia tohto verejného priestranstva bez debaty prispeje k zvýšeniu atraktivity centra Banskej Bystrice.  

V okolí pamätníka sa nachádza tiež ikonické detské ihrisko Hexagon, ktoré pod Pamätníkom SNP osadili ešte v roku 1969. Za jeho návrhom stojí dizajnér Ján Ondrejovič. Toto unikátne ihrisko roky chátralo, v prvej polovici tohto roka ale mesto pristúpilo k jeho obnove. „Samozrejme, sme veľmi radi, že mesto Banská Bystrica sa rozhodlo pre túto obnovu a že deti sa budú mať zase kde hrať bezpečne,“ vyjadrila sa Jana Soukeníková, dcéra dizajnéra Jána Ondrejoviča. 

Galéria

  • Zdroj: MY Bystrica
  • Zdroj: Bystricoviny
  • Zdroj: BBonline
  • Zdroj: Mesto Banská Bystrica
  • Zdroj: Mesto Banská Bystrica
  • Zdroj: Bystricoviny

Záchrane tohto diela netradične predchádzala odborná diskusia. Prvé stretnutie tohto typu prebehlo už v roku 2019. V tom čase sa za záchranu a obnovu zasadili historici a historičky umenia ako Klára Kubičková, Ivan Siláči či Zuzana Leškanič Majlingová. Podľa ich slov je ihrisko bezpochyby cenným dobovým príkladom komplexného a kontextuálneho prístupu k vytváraniu moderného životného prostredia. K popularizácii tohto verejného priestoru prispeli tiež viaceré kultúrne a umelecké inštitúcie ako RTVS-Štúdio B či Stredoslovenská galéria. V rámci debát sa v prospech zachovania detského ihriska Hexagon vyjadrili aj obyvatelia mesta Banská Bystrica.  

V roku 2022 bol vypracovaný znalecký posudok a v roku 2023 zámer obnovy tohto diela. „Detské ihrisko HEXAGON bolo vytvorené najmä ako dizajnérsky koncept, preto je okrem obnovy veľmi dôležité, aby sa zachovala jeho podoba ako celok s rozmiestnením jednotlivých objektov a ich špecifickej kompozície. Stav poškodenia preliezačiek ihriska si vyžaduje obnovu. Vysokou mierou sa na jeho chátraní podpísal vplyv počasia, druh materiálu a nedostatočná údržba v minulosti,“ zhrnula Darina Arce, autorka znaleckého posudku.  

Mesto deklarovalo, že sa ihrisko bude snažiť obnoviť v maximálnej možnej miere tak, aby vyzeralo ako kedysi. Súčasťou tohto zámeru bolo nielen skúmanie dobových fotografií, ale tiež zmena farebnosti jednotlivých komponentov, keďže pôvodný Hexagon bol celý biely.  

V úvode projektu bola vypracovaná kompletná výkresová a výrobná dokumentácia. Následne boli podľa týchto dokumentov v dielni v Slovenskej Ľupči vyhotovené nové formy na jednotlivé prefabrikované dielce. V druhej fáze boli okrem nových odliatkov realizované tiež úpravy poškodených foriem. Všetky práce prebiehali pod prísnym dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici. 

Matúš Jančura, autor zámeru obnovy tohto diela, vyzdvihuje životnosť jednotlivých dielcov, ktorú sa v rámci obnovy pokúsili napodobniť. „Pôvodné prefabrikáty boli vyrábané na vibračných stoloch, čo dalo betónu dlhodobú trvácnosť. Myslím si, že naše odliatky by mali túto kvalitatívnu úroveň dosiahnuť tiež. Verím, že životnosť bude aspoň taká dlhá ako doteraz a dielo vydrží veľa ďalších rokov,” popisuje. 

Renovácia detského ihriska bola dokončená v lete tohto roka a mesto stála približne 67-tisíc eur. Podľa vedenia mesta je obnova tohto ihriska pre identitu obyvateľov dôležitá. „Nostalgický návrat staršej generácie a možno také memento aj pre mladú generáciu, že náš zámer tu je niečo, čo nás spája s históriou, čo je súčasťou múzea SNP," zhŕňa primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko. 

Obnova detského ihriska nie je prvým zámerom tohto druhu, ku ktorému samospráva v uplynulých rokoch pristúpila. Ako informuje na svojej stránke, obnovené boli takmer všetky diela, ktoré boli uznesením mestského zastupiteľstva vyhlásené za pamätihodnosti mesta. Medzi nich patria napríklad kinetické objekty Universum a Mobil od Michala Kerna, súšošie Športovci od Milana Štefunka či drevená plastika Poľné znaky od Vladimíra Kompánka. 

Detské ihrisko Hexagon je už niekoľko desaťročí neoddeliteľnou súčasťou okolia Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Vďaka svojej jedinečnej forme nie je len funkčným prvkom. Mnohí odborníci ho označujú doslova za umelecké dielo. Okrem netradičnej formy navyše vyniká svojou silnou ergonomickou stránkou, hravosťou a vhodne zvolenou mierkou. Fakt, že sa za jeho obnovu zasadili aj historici, potvrdzuje jeho nepopierateľné miesto v rámci histórie mesta Banská Bystrica.  

 

(Bystricoviny, tvnoviny.sk, Mesto Banská Bystrica, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube