Author photoAdrian Gubčo 08.07.2024 11:36

Alojz Hlina: Som spokojný s vývojom Bratislavy, na Železnej studničke vzniká umelecké dielo

Alojz Hlina je vo verejnosti známy najmä ako politik, ktorý bol opakovane členom parlamentu a pred časom aj viedol jednu z významnejších tradičných strán. V kontexte Bratislavy je však podnikateľom, ktorý stojí za vznikom známych adries – Slovak Pubu na Obchodnej alebo Bratislava Flagship na Námestí SNP. Dnes realizuje aj veľký projekt na Železnej studničke. Aké sú jeho vízie, spojené s týmito miestami?

Zdroj: Startitup

Zdroj: Startitup

Ak ste zahraničný turista, ktorý je prvýkrát v Bratislave, je veľká šanca, že navštívite buď Slovak Pub na Obchodnej ulici alebo reštauráciu Bratislava Flagship na Námestí SNP. V oboch prípadoch ide o obrovské podniky, ktoré sa na gastroscéne držia celkom dlho – prvý menovaný už 24 rokov, čo je na bratislavské pomery úspech. Obe sú spojené s rodinou podnikateľov Hlinovcov, teda aj Alojzom Hlinom.

Hlina sa tak priamo-nepriamo podieľa na tvorbe obrazu Bratislavy u medzinárodného publika. Orientovaný je však nielen na zahraničných návštevníkov, ale aj domácu verejnosť. V prípade Bratislava Flagship sa to snaží demonštrovať obnovovaním niektorých lokálnych tradícií, najviac ich však plánuje rozvinúť v prípade veľkého projektu na Železnej studničke.

Na mieste bývalých Ferdinandových kúpeľov totiž opätovne buduje výletnú reštauráciu a susedný Labutí pavilón. Má ísť o mimoriadnu realizáciu – podľa Alojza Hlinu je extrémna pozornosť venovaná remeselným a umeleckým detailom, ktoré prinesú návrat historickej atmosféry v spojení s prírodným prostredím. Vznikne tým príťažlivý areál, ktorý sa má stať v ešte silnejšej miere obľúbeným miestom pre ľudí (nielen) z Bratislavy.

 

 

Okrem politickej práce tak stoja za pozornosť aj Hlinove podnikateľské aktivity. Prinesú skutočne revitalizáciu populárneho lesoparku? Vznikne krásne miesto, alebo skôr gýčová reštaurácia? Kedy bude dokončená a prečo od prvého zámeru až doteraz uplynulo desať rokov? Aj o tom hovorí Alojz Hlina v najnovšej Metropole.

Metropola je diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube