Author photoMartina Gregová 06.08.2024 20:54

Významný hráč medzi developermi. Praha potrebuje tisíce bytov, postaví si ich sama

Praha bojuje podobne ako Bratislava s nízkou dostupnosťou bývania, rovnako ako nízkou hustotou zástavby. Po vzore západoeurópskych metropol preto založila Pražskú developerskú spoločnosť, ktorá plánuje v horizonte nasledujúcich 10-15 rokov zrealizovať približne 50 projektov. V príprave sú projekty menších mierok aj celé mestské štvrte. Súbežne sa jej darí napredovať hneď na viacerých. 

Zdroj: PDS

Zdroj: PDS

Dôraz na špičkovú kvalitu

Pražská developerská spoločnosť (PDS) bola založená v roku 2020. Ide o príspevkovú organizáciu Hlavného mesta Praha, ktorá vznikla z iniciatívy bývalého námestníka primátora pre územný rozvoj Petra Hlaváčka. Cieľom PDS je v prvom rade iniciovať, koordinovať a prípadne realizovať projekty mestskej bytovej výstavby či iné stavby vo verejnom záujme. To všetko na pozemkoch, patriacich českému hlavnému mestu.

Inšpiráciou pre založenie PDS boli obdobné mestské developerské spoločnosti, ktoré už roky fungujú vo viacerých mestách západnej Európy (napríklad v Hamburgu, kde bola takto realizovaná výstavba štvrte Hafen City). Na príprave projektov chce PDS spolupracovať s Institutem plánovaní a rozvoje hl. m. Prahy, ako aj s príslušnými orgánmi mestskej správy a samosprávy.

Pražská developerská spoločnosť momentálne hospodári s pozemkami o rozlohe viac ako 800-tisíc metrov štvorcových, ktoré však naďalej ostávajú vo vlastníctve Magistrátu hl. m. Prahy. Práve na týchto pozemkoch by malo v horizonte nasledujúcich 10-15 rokov vzniknúť 50 rôznych projektov, ktoré do hlavného mesta prinesú približne 6-8-tisíc nájomných bytov. Plánované sú samostatne stojace objekty aj celé mestské štvrte.

Galéria

  • V Botanice. Zdroj: PDS
  • Vršovická. Zdroj: PDS
  • Nový Zlíchov. Zdroj: PDS
  • Na Hutích. Zdroj: PDS
  • Nové Dvory. Zdroj: IPR
  • Nové Dvory. Zdroj: IPR
  • Dolní Počernice. Zdroj: PDS
  • Dolní Počernice. Zdroj: PDS
  • Palmovka 8. Zdroj: PDS
  • Palmovka 8. Zdroj: PDS
 

PDS chce dbať na mimoriadne vysokú úroveň pripravovaných zámerov. „V rámci prípravy našich projektov sa riadime týmito princípmi: ľudská mierka, urbanistická a architektonická kvalita, súlad s danou lokalitou, hospodárnosť po celú dobu životnosti projektu a dôraz na kvalitu pri šetrnom vynakladaní verejných prostriedkov,” opisuje spoločnosť.  

Historicky prvá architektonická súťaž, vyhlásená Pražskou developerskou spoločnosťou, priniesla ešte v lete 2022 novú podobu bytového domu, ktorý bude postavený na ulici V Botanice. Objekt do oblasti prinesie 56 nájomných bytov, ktoré budú určené pre tzv. preferované profesie a matky samoživiteľky, pričom na prízemí vzniknú priestory pre obchod a služby.

Krátko na to verejnosť spoznala aj víťazov druhej architektonickej súťaže. Tá okrem nájomného bývania rieši aj rozvoj celej lokality. Mestský bytový dom Vršovická je plánovaný na mestskom pozemku v časti Praha 10, v tesnej blízkosti futbalového štadióna Bohemians. Podľa víťazného návrhu má byť jeho súčasťou nielen 139 nájomných bytov, ale aj maloobchodné prevádzky či parkovanie pre rezidentov.

Medzi menšie plánované projekty patrí bytový dom Nový Zlíchov, ktorý má byť vybudovaný v časti Praha 5. Do oblasti prinesie približne 25 nových nájomných bytov, určených predovšetkým pre rodiny s deťmi. PDS predpokladá, že v tomto roku dôjde k začatiu prípravy potrebnej projektovej dokumentáciea k výberu dodávateľa stavby. Zahájenie projektovej prípravy PDS v tomto roku ďalej odhaduje v rámci projektu Peroutka - Jinonická v mestskej časti Praha 5 a posun predpokladá aj pri zámere Na Hutích v mestskej časti Praha 14.

 

PDS pripravuje aj celé nové štvrte - napríklad Palmovku 8. Zdroj: PDS

 

Od samostatných domov k celým štvrtiam

Podľa Petra Hlaváčka spoločnosť „v súlade s najlepšou urbanistickou praxou pripravuje pre veľké rozvojové územia, ktoré mesto vlastní, plnohodnotné nové štvrte s pestrým využitím.” Tie by mali okrem bývania ponúknuť tiež nové pracovné príležitosti a priestor pre vzdelávanie, kultúru, šport či rekreáciu. Jedným z najvýraznejších komplexných zámerov je projekt Nové Dvory.

Nová mestská štvrť má vzniknúť na ploche o veľkosti 30 hektárov. Do lokality prinesie 1.600-2.000 bytov, ktoré budú určené prioritne pre ohrozené skupiny obyvateľstva, napríklad rodičov samoživiteľov. Podľa Hlaváčka bude výstavba celej štvrte prebiehať približne 10 rokov a vo viacerých etapách. Návrh územnej štúdie vypracovala kancelária Studio Unit.

Nové Dvory by sa podľa Petra Urbánka, riaditeľa PDS, mali vyznačovať aj viacerými udržateľnými riešeniami, ktoré budú vychádzať z už zrealizovanej environmentálnej štúdie. „Výsledné odporúčania budú využité pri tvorbe a projektovaní verejných priestranstiev, vonkajšieho tvarovania budov a výpočtoch ich energetických bilancií,” tvrdí.

Ďalším projektom, ktorý vznikne na mestských pozemkoch, je nová štvrť v štýle záhradného mesta 21. storočia. Nachádzať sa bude v Dolních Počernicích. Riešené územie má výmeru 18,5 hektára a patrí k najväčším súvislým územiam vo vlastníctve mesta, kde je možné postaviť dostupné mestské bývanie.

V horizonte 10-12 rokov by tu malo vzniknúť približne 800 obytných jednotiek v rodinných, radových a nízkopodlažných bytových domoch. Objekty budú disponovať spoločnými záhradami a vnútroblokmi. Popri bývaní budú súčasťou projektu tiež menšie komerčné priestory, lekárska ordinácia, verejné priestory či športoviská pre deti a dospelých.

Nová štvrť by mala vďaka PDS v horizonte niekoľkých rokov vyrásť tiež na pravom brehu Vltavy. Ide o projekt Palmovka 8. Jeho súčasťou budú popri nájomných bytových domoch tiež administratívne budovy, obchody, služby, základná škola či kultúrne centrum. V prvej fáze má byť postavených 2,2-tisíc mestských bytov a cca 40-tisíc metrov štvorcových plôch určených na inú ako obytnú funkciu.

Veľká pozornosť bude venovaná kvalitnému verejnému priestoru. Na Palmovke sa počíta s centrálnym parkom, promenádou, niekoľkými menšími námestiami a radom vnútroblokov, ktoré budú vďaka kvalitnému riešeniu krajinárskej architektúry príjemným miestom pre pobyt detí a dospelých,” popisuje spoločnosť.

PDS predpokladá, že sa v priebehu tohto roka výrazne posunie v takmer všetkých projektoch, pri ktorých boli v minulom roku vypísané výberové konania na spracovateľov potrebnej dokumentácie, prípadne architektonické súťaže. Významné pokroky pritom čakajú práve projekty Nové Dvory, Palmovka a Dolní Počernice.

Založenie Pražskej developerskej spoločnosti je významným míľnikom v stavaní nájomných bytov a ďalších stavieb vo verejnom záujme v Prahe. Už dnes je vidno, že PDS mestu výrazným spôsobom uľahčuje výstavbu nájomných bytov, a to od fázy vyhlasovania architektonických súťaží, cez spoluprácu s inými inštitúciami až po výber zhotoviteľov. Pre českú metropolu, ktorá podobne ako Bratislava bojuje s katastrofálne nízkou dostupnosťou bývania, to je zásadná správa. PDS sama osebe problémy nevyrieši, zásadne ale Prahu odľahčí. 

 

(PDS, IPR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube