Author photoMartina Gregová 19.10.2024 16:30

Československá stopa v Himalájach. Známi architekti navrhli školu v odľahlom regióne, pozdvihnú miestnu komunitu

Práca architektov z Česka alebo Slovenska zriedkavo prekročí hranice oboch štátov, nehovoriac o kontinentoch. Existujú však kancelárie, ktoré sú schopné presadiť sa aj v ďalekom zahraničí. Patrí k nim kancelária Chybik + Kristof, ktorá navrhuje verejnú školu v indických Himalájach. Ide o príklad ukážkovej spolupráce architektov, neziskovej organizácie Himalayan Patron a miestnych remeselníkov a dobrovoľníkov s cieľom zvýšenia kvality života lokálnej komunity - a to aj prostredníctvom architektúry.

Zdroj: Chybik + Kristof

Zdroj: Chybik + Kristof

Česko-slovenské architektonické štúdio Chybik + Kristof patrí medzi najznámejšie ateliéry v stredoeurópskom priestore. V roku 2010 ho v Brne založili Ondrej Chybík a Michal Krištof. Od tej doby zakladatelia štúdia postupne vybudovali pobočky v Prahe, Bratislave či Londýne a do svojho tímu získali desiatky skúsených i mladých architektov a dizajnérov.

Medzi najznámejšie realizácie patrí Manifesto Market v Prahe, Mendelov skleník v Brne, Vinárstvo Lahofer v českých Dobšiciach či modulárne výskumné centrum v Prahe. Na Slovensku má kancelária na konte spravidla menšie projekty s výnimkou pripravovaného polyfunkčného komplexu Merina v Trenčíne, kde sú súčasťou širšieho tímu. V Bratislave pripravujú architekti objekt bytového domu, ktorý vyrastie v blízkosti nového sídla ZSE.

Stredoeurópsky priestor však nie je jedinou oblasťou, v ktorej architekti pôsobia. Ešte v roku 2018 navrhli nezvyčajný objekt školy v severoindickom Mulbekhu, ktorého realizácia práve prebieha. Projekt vznikol v spolupráci s českou mimovládnou organizáciou Himalayan Patron (Himalajský patron) a lokálnymi remeselníkmi a dobrovoľníkmi.

Galéria

  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Zdroj: Chybik + Kristof

„Naša neziskovka by rada zaistila deťom v dedine Mulbekh takú základnú školu, akú máme v Čechách v každej väčšej dedine. Predtým boli malé deti posielané študovať do veľkých miest nížinnej Indie. Štúdium v inom jazyku, kultúre, podnebí a bez kontaktu s rodinou bolo pre deti veľmi nepríjemné. Preto sa obyvatelia dediny Mulbekh rozhodli založiť si vlastnú školu. Vďaka nej môžu deti získať základné vzdelanie priamo vo svojej rodnej dedine, zostať v kontakte s rodinou, tradíciami a kultúrou,“ tvrdí občianske združenie Himalayan Patron.

Región Ladakh, v ktorom objekt verejnej školy Spring Dales vzniká, sa vyznačuje hornatým terénom. „Klíma, topografia a nedostatok dopravy sú už dlho prekážkou miestneho vzdelávania, ale nový klimaticky uvedomelý dizajn – vylepšený miestnou tradíciou v kombinácii s princípmi modernej fyziky – zabezpečí fungovanie objektu na mnoho ďalších rokov,“ približuje východiská návrhu Ondřej Chybík, spoluzakladateľ štúdia.

Výstavba školskej budovy je podľa slov architektov len prvou etapou ambiciózneho plánu kampusu, ktorý má poskytnúť vzdelávacie priestory pre niekoľko generácií žiakov, žijúcich v tejto odľahlej oblasti. Samotná vzdelávacia inštitúcia má mať rozlohu približne 375 metrov štvorcových a v jej priestoroch sa bude môcť súčasne vzdelávať až 75 miestnych detí.

Podľa predstavených vizualizácií bude objekt disponovať dvoma nadzemnými podlažiami. Vzniknúť by tu mali celkovo štyri učebne – tri vnútorné a jedna vonkajšia. Využitá bude tiež strecha nižších kubusov, ktorá má slúžiť ako pobytový priestor pre deti. Chýbať nebudú ani herné prvky. Najvýraznejším z nich je bezpochyby šmykľavka, ktorá prepojí strešný chodník s nádvorím na prízemí.

Čo sa týka materiálov, hlavná konštrukcia objektu sa skladá z drevených prvkov a špecifického druhu ubíjanej hliny. „Použijú sa tradičné stavebné materiály vrátane ubíjanej zeminy a dreva, zatiaľ čo horizontálne drevené prvky budú začlenené do konštrukcií tak, aby sa zvýšila jej odolnosť voči seizmickým otrasom,“ zdôvodňujú autori projektu. Rovnaké materiály majú byť následne priznané aj v interiéri budovy.

Vonkajšie priestory umiestnené na streche budú pred slnkom chránené sériou textilných baldachýnov v modrej farbe. Použité budú zväčša lokálne materiály. Výber farieb na vonkajšej fasáde má symbolizovať béžovú zeminu a modrú oblohu. Podľa architektov bude verejná škola Spring Dales navyše slúžiť ako príklad zachovania kultúry a tradičnej výstavby v regióne.

Dôležitým aspektom návrhu bola tiež reakcia na miestne klimatické podmienky a topografiu. Svedčí o tom samotná orientácia budovy. Južná stena, z veľkej časti presklená, maximalizuje prirodzené svetlo a podporuje solárne vykurovanie, zatiaľ čo severná stena poskytuje úložný priestor a okno na priečne vetranie.

Dokončenie projektu je momentálne odhadované na rok 2025. Podľa posledných zverejnených informácií bola na mieste dokončená oporná stena okolo budovy. Výstavba školy v severoindickom Mulbekhu je ukážkou toho, ako môže fungovať spolupráca architektov, pôsobiacich prevažne v strednej Európe, s neziskovou organizáciou a lokálnymi robotníkmi. „Zatiaľ ide všetko podľa plánu a všetci sa tešia, že všetko je bez nečakaných prekvapení,“ uvádza združenie Himalayan Patron na svojej sociálnej sieti.

 

(Chybik + Kristof, Dezeen, Himálajský Patrón, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube