Author photoSimona Schreinerová 25.06.2024 20:21

Zánik veľkého brownfieldu sa blíži. Mesto dáva zelenú premene terminálu v Rači

V Bratislave sa v posledných rokoch úspešne revitalizuje množstvo brownfieldov, pričom nejde len o nové polyfunkčné, rezidenčné či kancelárske komplexy. Viaceré nevyužité areály sa menia na výrobné a skladové priestory, čo by mal byť prípad bývalého terminálu v Rači. Jeho revitalizáciu a obnovu pripravuje developer Alto Real Estate.

Zdroj: Google Maps, Alto Real Estate / EIA

Zdroj: Google Maps, Alto Real Estate / EIA

Alto Real Estate plánuje na mieste bývalého terminálu v Rači, blízko križovatky ulíc Na Pántoch a Rybničná, vybudovať nový areál skladajúci sa z mestských skladov a predajno-výstavných priestorov STORE.TO. Podľa developera budú tieto objekty využívané ako malé distribučné centrá, e-shopy, zariadenia drobných prevádzok, výroby a služieb, prípadne na priame nákupy v skladoch.

Projekt bol predložený na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) v septembri minulého roka. Dnes už disponuje právoplatným rozhodnutím o ďalšom neposudzovaní. Dotknuté orgány ani verejnosť nemali žiadne zásadné výhrady, čo zrejme prispelo k relatívne rýchlemu procesu posudzovania.

Ďalším dôležitým míľnikom bolo získanie súhlasného záväzného stanoviska mesta, čím sa potvrdil súlad s Územným plánom. Vydanie kolaudačného rozhodnutia Magistrát podmieňuje úpravou ulice Na Pántoch a rekonštrukciou príjazdovej komunikácie. Z príjazdovej cesty má byť umožnený prejazd k existujúcim pozemkom umiestneným za zámerom, teda prístupová cesta bude mať charakter účelovej verejnej cesty.

Galéria

  • Zastavovacia situácia. Zdroj: VM PROJEKT / EIA
  • Situácia. Zdroj: VM PROJEKT / EIA
  • Rezy. Zdroj: VM PROJEKT / EIA

Nový komplex nebude transformáciou brownfieldu na nové funkcie, ale obnovou pôvodného využitia. Tvoriť ho budú tri objekty predajných skladov s celkovou plochou viac ako 26.000 m², rozdelených na nájomné jednotky, každá s plochou okolo 500 m². Objekt A bude obsahovať 22 jednotiek, objekt B sedem a objekt C desať. Objekty A a B budú obdĺžnikového tvaru s výškou atiky 11 metrov, objekt C bude mať nepravidelný pôdorys a tvar zalomeného L pod 45° uhlom.

Každý sklad bude mať vjazd, prístup pre peších a parkovacie miesta, ktorých bude celkovo 218. V centrálnej časti areálu vznikne oddychová zóna s parkom, lavičkami a stojiskom na bicykle. Architektonicky budú objekty jednoduché, s fasádami zo sendvičových panelov, doplnenými dverami, oknami a bránami, pričom niektoré časti budú pokryté popínavou zeleňou.

Strechy budú pripravené na inštaláciu fotovoltických panelov, pričom časti bez solárnych panelov budú pokryté zelenými strechami. Realizáciu vertikálnych zelených stien a fasád vo svojom stanovisku odporúča aj Magistrát.

Keďže developer má v rukách kladné stanovisko od Hlavného mesta, možno čoskoro očakávať návrh na začatie územného konania. Odhadovaný termín začiatku realizácie je zatiaľ celkom reálny. Výstavba by sa mala začať v poslednom kvartáli roku 2025 a prevádzka by mohla byť spustená o rok neskôr. Náklady sa odhadujú na 24 miliónov eur.

 

Developer sa spája najmä s veľkými transformačnými projektami, zameranými na rezidencie a kancelárie. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Alto Real Estate je spájané najmä s polyfunkčnými developmentami v lukratívnych častiach mesta. Prebralo ich ešte od Penta Real Estate, z ktorého sa vyčlenilo. STORE.TO je tak v portfóliu firmy pomerne netypické.

K najznámejším realizáciám developera patri transformácia bývalého areálu Bratislavskej teplárenskej na Sky Park. Výrazný projekt v bratislavskom downtowne pozostáva zo štyroch dokončených rezidenčných veží a jednej kancelárskej, doplnenej o zrekonštruovanú Jurkovičovu tepláreň. V rámci celej schémy sa pripravuje ešte jedna rezidenčná veža. Sky Park Tower mala mať pôvodne administratívnu funkciu, avšak vzhľadom na vývoj trhu s nehnuteľnosťami bude obsahovať prevažne byty. Celkové dokončenie sa očakáva v roku 2027.

Alto plánuje tiež prestavbu priestoru medzi Sky Parkom a Chalupkovou ulicou. V Starom Meste zas rozbehlo výstavbu Florian Residence. V realizácii je prvá etapa, druhá časť pod oficiálnym názvom Obytný súbor Fazuľová má podanú žiadosť o stavebné povolenie. Súčasťou komplexu mala byť aj kancelárska budova, táto však čaká na zmenu Územného plánu, aby sa mohla postaviť ako bytová. 

Projekt revitalizácie terminálu v Rači je teda výrazne odlišný ako iné projekty spoločnosti. Obnova pôvodnej funkcie terminálu však každopádne prinesie skladovacie a logistické priestory, o ktoré je v meste záujem. Prispeje tak nielen k efektívnemu využitiu nevyužitého priestoru, ale aj fungovaniu iných ekonomických sektorov a mestského života ako takého. Prínosy projektu tak nie sú nevýznamné. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube