Author photoAdrian Gubčo 25.07.2019 09:30

Construction update: Sofora, 20.7.2019

Menší, no sympatický projekt Sofora začína získavať finálnu podobu. Polyfunkčný projekt pozostávajúci z bytového domu a kancelárskej budovy, spoločne zvierajúcich menšie nádvorie, doplní atraktívnu časť štvrte Nivy.

O projekte sa začalo intenzívnejšie hovoriť v roku 2012, kedy bol pozemok, na ktorom dnes vzniká, ohradený. V tejto dobe prebehli aj prvé zemné práce, potom sa však zastavili a parcela dlhodobo zarastala. Výstavba sa obnovila až v roku 2017. Developerom je spoločnosť Devak, s.r.o.

Dnes sa Sofora začína blížiť k dokončeniu. Mohutnejšia rezidenčná časť už má nainštalované okná a postupne sa zatepľuje, kým na kancelárskej časti sa realizuje fasádny obklad. Ukončenie výstavby sa plánuje na jeseň, čo v tejto chvíli vyzerá ako dosiahnuteľný termín. Kolaudácia by tak mala prebehnúť v zime s odovzdávaním bytov a priestorov klientom na začiatku budúceho roka.

Projekt naplno využíva pozemok a pozostáva z osempodlažného bytového domu s 36 bytmi a štvorpodlažnej administratívy s takmer 500 metrami štvorcovými prenajímateľnej plochy. Rezidencie zaujali rozsiahlejšími výmerami, než je štandardom, a dobrou úrovňou vybavenia, čo sa odrazilo na skvelej predajnosti – voľný nie je ani jeden byt. Predať sa podarilo aj všetky obchodné priestory s celkovou výmerou 523 metrov štvorcových.

Sofora tak bude aktívnym doplnením lokality, no bez mimoriadnej záťaže – plánovaných 68 parkovacích miest v garáží jej nijako nepriťaží, zvlášť v kontexte pripravovaného zavádzania parkovacej politiky. Práve naopak, blízke okolie, ktorému dominuje príjemný Kukorelliho park, nepochybne uvíta, že sa tu obohatí občianska vybavenosť, tak ako sa to podarilo napríklad vďaka projektu Gaudí na opačnej strane parku.

Sofora bude vhodným doplnkom územia aj vďaka relatívne dobrej úrovni architektektúry. Hoci aktuálny projekt spracúva nitrianska kancelária AK Csanda Piterka, ešte stále je viditeľný dizajn od pôvodných architektov z kancelárie Vallo Sadovsky Architects. VSA patrí k popredným slovenským ateliérom s výrazným rukopisom, ich prítomnosť tak predstavuje oživenie popri bežnom architektonickom štandarde v okolí.

Sympatický menší projekt tak ukazuje, ako možno využiť aj náročné a malé parcely v mestskom prostredí, do ktorého vnáša potrebnú polyfunkciu vo vizuálne príťažlivej realizácii.

 

Pohľad z Kukorelliho parku

 

Sofora môže takto slúžiť ako príklad nielen pre zvyšok Bratislavy, ale konkrétne aj pre blízku lokalitu Nív. Hoci ide o hustejšie zastavanú časť metropoly a voľných pozemkov na výstavbu je málo, určité spoločné princípy sú platné – vhodná a porovnateľná mierka, aktívny parter s vybavenosťou, ktorá v starších domoch v uliciach mnohokrát absentuje, a zachovanie zeleného charakteru.

Práve kombinácia mestského spôsobu života v kompaktnej zástavbe a bohatej zelene robí z tejto časti Nív príkladný spôsob výstavby okrajovejších častí mesta. Súčasná popularita štvrte je signálom pre developerov, že ide o cestu do budúcnosti, problematické však je, že v mnohých prípadoch vychádzal vznik lokálnej zástavby z iných noriem a predpisov, ako sú platné v súčasnosti.

Prekonať by to mohla nielen novelizácia Stavebného zákona – resp. prijatie nového, očakávané v priebehu budúceho roka – ale aj spodrobnenie a prispôsobenie zákona pre potreby Bratislavy. Cestou k tomu sú samostatné Bratislavské stavebné predpisy.

Hoci zverejnený návrh Stavebného zákona to nereflektuje, v pripomienkach sa táto požiadavka objavila. Ak by sa ju podarilo akceptovať, Bratislava by sa po desaťročiach mohla vrátiť k tvorbe dobrého mesta – takého, aké nájdeme na Nivách: s blokovou zástavbou, priestormi pre zeleň, bez katastrofálneho zdevastovania ulíc autami a potenciálom pre vznik aktívnych a živých ulíc. A to by bolo masívne víťazstvo nielen pre kvalitu života, ale aj dostupnosť bývania či boj proti klimatickej zmene.  

 

Viac o Bratislavských stavebných predpisoch čoskoro. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Devak, s.r.o.

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube