Author photoAdrian Gubčo 30.12.2017 10:00

Construction update: Oppidum, 2.12.2017

Posledný update tohto roka bude patriť rezidenčnému projektu Oppidum, ktorý vzniká v mestskej časti Podunajské Biskupice a aktuálne na ňom prebiehajú viacmenej už dokončovacie práce.

Oppidum je tvorené dvoma budovami, veľmi mohutnej 10-podlažnej hmoty orientovanej do Uzbeckej ulice, a nižšej 5-podlažnej budovy vo vnútrobloku. Spoločne vytvárajú medzi sebou akýsi dvor, ktorého severnú stranu vymedzuje supermarket Billa a južnú stranu meniareň Dopravného podniku.

Na Podunajské Biskupice veľmi veľký projekt prinesie 167 bytov (131 vo väčšom a 36 v menšom objekte), obchodné priestory v parteri väčšej budovy a 189 parkovacích miest, z väčšej časti lokalizovaných v garáži, no aj na povrchu. Developerom je spoločnosť Oppidum, s.r.o. Pôvodne bolo dokončenie avizované na jeseň 2017, no reálnejšie to skôr vyzerá na jar 2018.

Keďže je už Oppidum takmer dokončené, je možné dospieť k určitým hodnoteniam. Ide o projekt, ktorý možno vo všetkých smeroch nazvať priemerným. V rámci mestskej časti má pomerne dominantnú polohu, ktorú podčiarkuje svojou hmotou, ktorá je možno až prehnaná, čo je čiastočne dôsledok navýšenia projektu počas výstavby. Architektúra je absolútne obyčajná, no výzor komplexu sa môže ešte zhoršiť v závislosti od prevedenia balkónov a následných úprav obyvateľmi. Nanešťastie, pomerne veľkorysý priestor medzi Uzbeckou ulicou a parterom sa v súčasnosti mení na povrchové parkovanie, namiesto stromoradia, terás pre prevádzky či cyklotrasy. Dotyk s meniarňou bude problém ešte dlho.

Na druhej strane, táto časť Podunajských Biskupíc sa postupne mení a dostáva mestskejší charakter. Celý blok, ktorého časť Oppidum tvorí, by jedného dňa mohol tvoriť zásadnú súčasť nového centra štvrte a projekt ako taký tento vývoj podčiarkuje. Dôležité však bude nahradiť nemestské priestory - napríklad box supermarketu - na zástavbu mestskými domami, zvýšiť kvalitu verejných priestranstiev a doplniť vybavenosť aj nekomerčnými aktivitami. To je však už výzva pre lokálnu a mestskú samosprávu.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Oppidum, s.r.o.

Súvisiace články

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube