Author photoMartina Gregová 04.05.2024 18:20

Študentské bývanie na úrovni. Kým Slovensko bojuje s internátmi v havarijnom stave, v zahraničí vznikajú špičkové projekty

Univerzita Komenského sa nedávno rozhodla zareagovať na takmer až havarijný stav najväčšieho internátu v krajine - Internátu Ľudovíta Štúra. Zrealizuje preto modernizáciu, ktorá prinesie aspoň základné zvýšenie štandardu študentského bývania. V tom istém čase sa zo študentského bývania v zahraničí stáva významný segment realitného trhu. Výsledkom sú atraktívne projekty, ktoré prinášajú kvalitné podmienky pre život i štúdium.

Autor: Robert Rieger

Autor: Robert Rieger

Nedostatok študentského bývania je všeobecný problém, ktorý sa týka univerzít na celom svete. Kvalitné a dostupné internáty chýbajú viacerým európskym univerzitným mestám. Na Slovensku spočíva riešenie najmä v postupných rekonštrukciách či dostavbách existujúcich objektov. Dnešným požiadavkám tak často nezodpovedajú s ohľadom na nedostatočné priestorové podmienky, vybavenie aj celkovú koncepciu. 

Postupné dostavby či rekonštrukcie v dôsledku záujmu študentov o túto formu bývania už viac nepostačujú ani v mnohých vyspelých zahraničných mestách. Preto sa nezriedka muselo pristúpiť k výstavbe úplne nových kapacít, tvorených solitérmi či celými mohutnými súbormi budov tohto typu. Častá je aj výstavba projektov, kde študentské bývanie zaberá len časť podlažnej plochy. Zvyšok je z dôvodu ekonomickej návratnosti projektu určený na klasické bývanie, administratívu či služby. 

Postupne sa ale mení vnímanie študentského bývania. Nezriedka už nejde o najlacnejšie možné riešenie, preto sú realizácie na vysokej úrovni. Zároveň sú takéto projekty vnímané ako potenciálne výrazný príspevok k rozvoju celej oblasti. Výstavba internátov a študentskej infraštruktúry môže zlepšiť celkový stav občianskej vybavenosti, priniesť do oblasti nové služby a vo veľkej miere tiež zvyšuje využívanosť verejných priestorov v ich okolí.  

Galéria

  • Autor: Robert Rieger
  • Autor: Robert Rieger
  • Autor: Robert Rieger
  • Autor: Robert Rieger
  • Autor: Robert Rieger
  • Autor: Robert Rieger

Jedným z lídrov v tejto oblasti je rozhodne Berlín. Nemecké hlavné mesto je zároveň príkladom, že iniciatívu pri výstavbe nových študentských ubytovacích kapacít nemusí prevziať len univerzita či súkromný sektor. Niektoré z projektov študentského bývania tu vznikli na podnet mestského bytového podniku. 

Medzi najnovšie projekty študentského bývania v Berlíne patrí komplex prislúchajúci k Bard College Berlin. Ide o súkromnú univerzitu, ktorej študijné programy pokrývajú oblasti ekonómie, politických vied, humanitných vied či umenia. Zatiaľ čo univerzita vznikla koncom 90. rokov minulého storočia, najnovší architektonický prírastok vo forme študentských rezidencií tu bol postavený v roku 2021. 

Návrhom novej podoby študentského bývania univerzita poverila projektovú spoločnosť DBI Projects a interiérové štúdio Civilian. Architektúra jednotlivých budov už na prvý pohľad odkazuje na dedičstvo a prostredie Berlína. Na fasáde dominujú tehly a pravidelný raster okenných otvorov. Zároveň ide o pomerne nízke objekty, čím sa autori návrhu rozhodli nadviazať na už existujúcu architektúru v okolí študentského komplexu.  

V rámci projektu vznikli dva, tvarovo takmer totožné objekty, ktoré vo výsledku poskytli priestory pre bývanie pre 120 študentov univerzity. Osadením oboch budov na pozemku sa architektom podarilo docieliť jeho jasné vymedzenie a vytvoriť tak príjemné polosúkromné priestory, dostatočne odseparované od blízkej komunikácie. Prízemia oboch objektov priamo nadväzujú na upravené nádvorie a vďaka komunitným a študijným priestorom podporujú vytváranie silnejšej študentskej komunity.  

Na prízemí tak študenti nájdu priestory rôznych mierok aj zameraní. Niektoré z nich podporujú prácu v skupinách, iné zas samoštúdium. Budova situovaná v rohu pozemku navyše disponuje aj menšou kaviarňou, ktorú môžu okrem študentov navštíviť aj užívatelia ostatných priľahlých budov. 

Projekt je tiež výnimočný nevšedným poňatím jednotlivých interiérov. Snaha nadviazať na dizajnérsku históriu oblasti sa prejavila vo farebnom a materiálovom riešení spoločných priestorov. Tie v mnohom pripomínajú diela Gerrita Rietvelda, predstaviteľa holandského hnutia De Stijl. Na druhej strane, izby sú zariadené o čosi striedmejším, no za to plne funkčným nábytkom zo svetlej brezovej preglejky. Nechýba v nich dostatok úložného priestoru, posteľ či dostatočne veľký písací stôl. 

Striedmosť architektúry na jednej strane a odvážne riešenie interiéru na druhej strane je to, čo robí projekt študentského bývania Bard College Berlin výnimočným. Príťažlivým spôsobom sa tak nadviazalo na dopyt študentov o bývanie v nemeckej metropole. Ide o dôležitý krok pri snahe o lákanie talentu do mesta a na miestne univerzity. V tomto nanešťastie slovenské unvierzity so svojimi internátmi, hoci aj upravenými, nedokážu konkurovať. 

Popri tejto forme bývania navyše v Berlíne dochádza aj k podpore cenovo dostupného bývania pre mladých pracujúcich ľudí či internetových nomádov. Mesto si takto posilňuje svoju pozíciu príťažlivého miesta pre mladých ľudí. Pre Bratislavu a Slovensko tak ide o výzvu. Týka sa pritom nielen univerzít, ale aj samosprávy a štátu. Zo študentského bývania môže byť významný segment realitného trhu - treba však tomu vytvoriť legislatívnu a finančnú podporu. 

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube