Author photoSimona Schreinerová 30.04.2024 15:55

Škola na Dubovej po novom: Po modernej nadstavbe pribudol špičkový areál, prístupný bude aj verejnosti

Na základnej škole s materskou školou Dubová v Starom Meste otvorili zrekonštruovaný školský dvor. Nové športovisko si budú môcť užívať nielen žiaci, ale aj široká verejnosť. Mestská časť školský dvor obnovila ako súčasť realizácie nadstavby školy, ktorá významne pomôže s kapacitami už v nadchádzajúcom školskom roku.

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Nové ihrisko pre kolektívne športy aj bežcov

Veľkorysé ihrisko, ktorým škola vždy disponovala, bolo obnovené a pokryté špeciálnym športovým, mierne odpruženým povrchom EPDM. Tento druh povrchu spĺňa vysoké kritériá bezpečnosti, funkčnosti a zároveň, pri dobrej životnosti, nie je veľmi náročný na údržbu. Súbor nakreslených čiar plochu delí na futbalové, hádzanárske, basketbalové a volejbalové ihrisko. Súčasťou areálu sú aj 300-metrový bežecký ovál a doskočisko.

Na ihrisku mestská časť nainštalovala aj nové futbalové bránky a basketbalové koše. „Toto krásne športovisko budú môcť využívať nielen deti zo Základnej a materskej školy Dubová, ale v rámci nášho projektu Školské dvory pre všetkých bude sprístupnený aj verejnosti, a to každý deň od 17.00 do 20.00 hod,” povedal starosta mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Matej Vagač.

Obnovou prešla aj časť školského dvora pred hlavným vstupom do školy - schody sa zmenili na prirodzenú eleváciu, čo zabezpečilo bezbariérovosť priestoru s novým asfaltovým povrchom. Dôraz na školu bez bariér pokračuje aj hlavným vstupom s rampou a novým rozmerným výťahom.

Galéria

  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto

Do areálu školy vďaka spolupráci Starého Mesta s mestom Bratislava pribudlo aj 14 vzrastlých stromov. Podarilo sa tak najmä vďaka donorovi - Súkromnej škole s materskou školou Brilliant Stars International School, ktora je zapojená do magistrátneho projektu 10.000 stromov. Školský dvor tak zazelenali napríklad javor mliečny, platan či - príznačne pre Dubovú - dub letný.

Sadili nielen skúsení arboristi, ale lopatku zeminy prihodili aj deti, ktoré mohli celý proces sledovať aj s výkladom. Ďalším krokom v obnove školského areálu bude rekonštrukcia detského ihriska s hracími prvkami a úprava okolitého terénu. Projektová dokumentácia je aktuálne v štádiu prípravy.

 

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Základná škola získala nové triedy

Realizácia projektu nadstavby začala ešte v lete roku 2022. Škola tak má už päť plnohodnotných podlaží. Pre žiakov I. a II. stupňa vzniklo šesť nových kmeňových tried, zriadené boli aj tri nové odborné učebne a päť kabinetov pre pedagogický personál. Celkovo nadstavba zvýši aktuálnu kapacitu školy 433 žiakov o ďalších 158 miest.

Nové priestory školy budú žiakom a pedagógom oficiálne sprístupnené v školskom roku 2024/2025 - po ukončení kolaudácie. „Veľká vďaka patrí najmä zamestnancom školy a deťom, ktoré práce vydržali, aj keď to nebolo vždy ľahké. Po rokoch pandémie sme naozaj nechceli ísť do onlinu a stálo to za to,” dopĺňa riaditeľka základnej školy s materskou školou Eva Dubeňová.

Všetky stavebné práce boli dokončené v novembri 2023. Projekt Rozšírenie kapacít ZŠ Dubová je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja REACT-EÚ v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Nenávratný finančný príspevok z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR na tento projekt predstavoval sumu takmer 2,7 milióna eur. Realizačná výška projektu presiahla 3 milióny eur, stavbu zabezpečovala spoločnosť ROKO gips.

 

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Nové športové plochy boli otvorené aj na základnej škole Milana Hodžu

Koncom minulého roka pribudli novovybudované športové plochy v okolí školy Milana Hodžu na ulici Podjavorinskej. Na ploche 580 m2 vznikli tri variabilné športoviská – volejbalové, hádzanárske a futbalové ihrisko. Najintenzívnejšie sa tieto športy vyučujú v rámci hodín telesnej výchovy na prvom stupni. Rekonštrukcia tak najviac prospela mladším žiakom. 

Aj pri tejto rekonštrukcii bol použitý športový povrch EPDM, ktorý je mierne odpružený a zároveň spĺňa vysoké kritériá bezpečnosti a funkčnosti. Budova školy na Podjavorinskej ulici je chránenou kultúrnou pamiatkou. Voľba farby povrchu musela prejsť schvaľovacím procesom odborníkov na Krajskom pamiatkovom úrade. Tí určili, že bude zelenej farby.

Aj pri budovaní exteriérového sedenia sa kládol dôraz na jednoduchú údržbu, životnosť a funkčnosť. Mestská časť Staré Mesto zároveň zrealizovala dlhodobo potrebnú sanáciu a špeciálne odvodnenie celého oporného múru svahu, v ktorom sa škola nachádza. Časť obvodového múru a pozostatkov zničeného schodiska sa zmenila na príjemné exteriérové sedenie pre žiakov. Slúžiť môže tiež ako tribúna pre divákov a fanúšikov športovkýň a športovcov. Vďaka rekonštrukcii bude môcť škola v prípade pekného počasia presunúť viaceré hodiny na školský dvor. Plocha rekonštruovaného areálu má celkovo 640 m2.

Transformácie školských dvorov na moderné športoviská sú jednoznačne dobrou správou. Aj keď sú nové ihriská primárne určené pre žiakov, po vyučovaní a cez víkendy ich môže využívať aj verejnosť. V Starom Meste už otvorili pre verejnosť aj školské dvory na Grösslingovej, Hlbokej ceste, Mudroňovej, Vazovovej alebo na Škarniclovej. Spolu so školou na Dubovej a Podjavorinskej tak ide o sedem areálov. Citeľne sa tak rozširujú možnosi pre športovanie a aktívne trávenie voľného času, z čoho budú profitovať miestne komunity. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube